Novi most na Savi biće završen krajem 2022.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i Murat Turkoglu, direktor azerbejdžanske kompanije "Azvirt“, obišli su radove na izgradnji mosta na Savi u okviru projekta izgradnje auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica.

Zorana Mihajlović je navela da veliki infrastrukturni projekti mnogo znače za privredni oporavak zemlje.

"Što se tiče ovog projekta, ponosna sam što će ovaj deo Srbije dobiti jednu važnu saobraćajnicu - najbržu vezu sa BiH i Republikom Srpskom, ali i Novim Sadom. Važno je da se povezujemo sa regionom, ali jednako je važno i da delovi Srbije budu povezani dobrom infrastrukturom", rekla je ministarka.

Kako kaže, vrednost ove investicije je blizu pola milijarde evra.

"Most će uz svu podršku i izazove biti završen krajem 2022.", dodala je Mihajlovićeva.

Ministarka je istakla da ovih dana ide po svim gradilištima jer hoće da podrži građevinare, koji uprkos epidemiji koja nije jednostavna ni u Srbiji ni u svetu rade gde god je to moguće.

"Naša gradilišta nisu zatvorena, nije jednostavno raditi, ali pridržavaju se svi maksimalno svih mera opreza i bezbednosti. Moja poruka svima njima je 'hvala vam što radite, a drugo, imate punu podršku jer mi moramo da radimo'".

Dodala je da u vreme pandemije, moramo da učinimo sve da naša ekonomija radi.

"To je, uz zdravstveni, najjači izazov za sve nas", rekla je ministarka građevinarstva.

Turkoglu: Privilegija graditi u Srbiji

Murat Turkoglu, direktor azerbejdžanske kompanije "Azvirt", koja izvodi radove na ovoj deonici, rekao je da je privilegija graditi u Srbiji i raditi sa istaknutim stručnjacima i profesionalcima iz oblasti građevine i inženjerstva i da je infrastruktura osnov ekonomskog prosperiteta jedne zemlje.

"Radovi na izgradnji ovog mosta još jedan su pokazatelj u razvoju transportne infrastrukture u Srbiji. Mostovi su i inače najsnažniji simboli u ljudskom društvu - simbol spajanja, saradnje i harmonije", istakao je Turkoglu.

Direktor azerbejdžanske kompanije izrazio je zahvalnost vladama Srbije i Azerbejdžana na posvećenosti strateškom partnerstvu i saradnji u mnogim sektorima, uključujući infrastrukturu.

"Zajednički ćemo iskoristiti sve kapacitete i nećemo se štedeti dok uspešno ne realizujemo i ovaj projekat, poštujući sve svetske standarde i inovativnu mehanizaciju", rekao je Turkoglu.

Karadžić: Zadovoljavajući intenzitet radova

Nikola Karadžić, šef projekta iz "Koridora Srbije", izjavio je da se trenutno izvode radovi na Mačvanskoj strani, na prilaznoj konstrukciji.

"Izvode se radovi na izgradnji šipova i priprema za njihovo postavljanje u reci Savi. Ovaj most povezuje dve deonice - auto-put od Rume do Šapca i brzu saobraćajnicu od Šapca do Loznice i dužine je 1,3 kilometara. Radovi se odvijaju zadovoljavajućim intenzitetom", rekao je Karadžić.