Jeftiniji priključak za gas, može i na rate

"Srbijagas" je priključak domaćinstava na gas od jula snizio na fiksnih 780 evra sa PDV-om. To je sa dosadašnjom lokalnom taksom, koja se ukida, najmanje i dvostruko jeftinije. Za prvu fazu obezbedili su merne uređaje za priključenje 25 hiljada domaćinstava. A ovih dana počelo su da anketiraju građane koji žele da dobiju gas.

Domaćinstva koja žele da uvedu gas, priključak mogu dobiti odmah posle potpisivanja ugovora sa "Srbijagasom",  a trošak priključenja od 780 evra otplaćivaće tri godine uz mesečne račune, u ratama i bez kamate. Više se kažu, neće naplaćivati ni lokalna taksa za priključak.

"U proseku taksa lokalne samouprave je od 400 do 1.000 evra pa ko će da da toliko za taksu koliko mu treba za priključak, neće niko. Bolje da rešiš svojim stanovnicima ekologiju nego da čekaš neku taksu koju nikada nećeš naplatiti", kaže Dušan Bajatović, generalni direktor "Srbijagasa".

Smatra da je dobro da se loklne samouprve odreknu prihoda koji su preterani, jer se u ovom momentu niko ne priključuje, ljudi neće da plate tako visoke takse. 

U mestima gde je izgradnja gasne distributivne mreže u toku domaćinstvima će kažu dati dodatnih 20 odtso popusta. A trenutno rade 88 projekta gasifikacije.

"Samo za šest upravnih okruga u Srbiji možemo reći da su potpuno gasifikovani da svaka opština unutar okruga ima gas. Za 11 okruga možemo reći da su delimično gasifikovani, čak i Beograd, na primer Lazrevac nije gasifikovan. A čak 13 okruga, ni jedna opština iz okvira tih okruga nije gasifikovna", kaže Dejan Popović, predsednik Saveta Agencije za energetiku.

U "Srbijagasu" najavljuju da će sklapiti ugovore i sa nekoliko licenciranih firmi, kako bi omogućili građanima da i kućne gasne instalacije otplate na isti broj rata kao i priključak.

"Mi ne možemo projekat utrašnjih instalacija da ubacimo u naš trošak jer je to trošak onog koji se priključuje na gas, ali ćemo gledati da pojeftinimo tri do četiri, ako bude moguće i pet puta, zavisi gde su kakve cene", kaže Bajatović.

Cena bi trebalo da bude stabilna  

Gas važi za ekološki energent, a sve je isplativiji za korišćenje, jer se vezuje za cenu nafte.

"Najbolja je valorizacija u širokoj potrošnji u domaćinstvima. Tehnika je napravila takve uređaje sagorevanja i korišćenja prirodnog gasa u domaćinstvvima da je stepen iskorišćenja energije izuzetno visok", kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

Dejan Popović navodi da je gas ove godine bio najpovoljniji za grejanje i da je za očekivati da će njegova cena biti stabilna u narednom periodu.

"Sada to kažem lično jer sa tom naftnom formulom mi ne možemo precizno, vi znate to je berzanska roba, sigurno će u nekom narednom periodu čak i pasti početkom naredne godine. Ali nikada se ne zna sa naftom, nafta može sutra da skoči i da izbije neka kriza", kaže Popović.

U razvijenim evropskim zemljama sva domaćinstva koja imaju priključak za struju imaju ga i za gas. U Srbiji taj energent koristi tek 260.000 građana. Realizacijom započete gasifikacije i pojeftinjenjem priključka u narednih nekoliko godina gas bi mogao stići do još 500.000 domaćinstava. 

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво