Izgrađeno međunarodno pristanište u Zemunu, nadležni najavljuju najmanje 1.500 kruzera

U Zemunu je završena izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa, sedmog takve vrste u Srbiji. Iako se otvara u toku pandemije koja je zaustavila turističku sezonu – nadležni, koji su ga obišli, očekuju da će iduće godine kroz Srbiju proći najmanje hiljadu i po kruzera.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je, prilikom obilaska novoizgrađenog međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, dolazak 1.500 kruzera u Srbiju.

Zorana Mihajlović je ocenila da je današnji događaj veoma važan za Zemun, Beograd i celu Srbiju, i da bez obzira na epidemiju koronavirusa koja je zaustavila i turističku sezonu ne znači da ne treba da budemo spremni.

"Sve je završeno u roku. Očekujemo da već sledeće godine imamo najmanje 1500 kruzera koji će pristajati na teritoriju Srbije – i u Kladovo, Donji Milanovac, radiće se i Sremski Karlovci, Ram, Golubac, jer mi smo se opredelili da gradimo infrastrurkuru u ovoj oblasti", istakla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade dodala je da je važno da iz godine u godinu Beograd i Srbija postaju sve značajniji u turizmu.

"To se vidi po broju kruzera i turista. Kao resorno ministartsvo radićemo i dalje na izgradnji infrastrurkure. U prethodnih 20, 30 godina se nije ulagalo u vodni saobraćaj, sada se ulaze 350 miliona evra - od čišćenja Dunava, prevodnica "Đerdap 1 i 2", u lučku infrastrukturu", rekla je ministarka.

Ocenila je da je važno da Srbija ima vodne koridore kao što ima drumske i železničke.

Ljajić: Koristimo sav potencijal Dunava i razvijamo turizam

Novoizgrađeno pristanište u Zemunu obišli su i potpredsednikom Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić, pomoćnik gradonačelnika Beograda, Andreja Mladenović i predsednik opštine Zemun, Dejan Matić.

Ljajić je naglasio da je važno da se u vakuumu turističke godine gradila infrastruktura koju ćemo koristiti godinama koje slede.

Navodi da je to sedmo međunarodno pristanište u Srbiji, koji će doprineti razvoju nautičkog turizma i da se njime upotpunjuje i proširuje turistička ponuda Beograda.

"Prošle godine je pristalo 750 kruzera, ove godine smo očekivali hiljadu, verujem da ćemo ovaj nedostatak nadomestiti naredne godine. Takođe, ovim koristimo sav potencijal reke Dunav i zajedno sa drugim zemljama radićemo na razvoju turizma", najavljuje Ljajić.

"Ponosni smo na novo pristanište i potrudićemo se zajedno da u budućnosti veliki broj brodova i turista poseti naš grad. Zemun je poslednjih godina postao jedno veliko gradilište - sredili smo Gardoš, više ulica, stotine fasada. Na tome nećemo stati, radićemo i Kej Oslobođenja i Glavnu ulicu. Kao Zemunac mogu da kažem da smo ovo pristanište sanjali decenijama", rekao je Mladenović.

"Ovo je veliki dan za Zemun i san koji su dugo sanjali se ostvario", kaže Dejan Matić i zahvaljuje Vladi Srbije na podršci i pomoći.

"Izgradnjom pristaništa stvorili smo uslove da svi kruzeri koji su decenijama prolazili pored Zemuna sada mogu da svrate, a da ih Zemun kao dobar domaćin ugosti i pokaže sve što ga krasi. Zajednički rad opštine sa Vladom Srbije i gradom daje rezultate", ocenio je Matić.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво