Šta muči zadrugare iz Kleka

Za tri godine od kada je ministarstvo pokrenulo projekat obnove stočarstva "500 zadruga u 500 sela" do danas je pomoć dobila 701 zadruga, a među njima je i "Agro Klek" iz Kleka kod Zrenjanina čija je prosečna mlečnost krava veća od proseka u EU. Godišnje proizvedu pet miliona litara mleka, što ovu zadrugu svrstava u sam vrh zadrugarstva u Srbiji.

Zemljoradnička zadruga "Agro Klek" sa radom je počela daleke 1947. godine. Preživela je brojne tranzicije, sir izvoze u Rusiju, a mleka proizvedu više od evropskog nivoa po kravi.
Od nastanka zadruge većinu zaposlenih čine meštani.

"Selo Klek i zadruga 'Agro Klek' su jedno, zadruga postoji 70 godina i ima 80 zaposlenih. Zahvaljujući zadruzi selo živi i selo se razvija. Moji roditelji su radili ovde, ovde radim i ja. Što se tiče proizvodnje mleka, ona na dnevnom nivou iznosi 14.000 litara, na mesečnom nivou to je 416.000, na godišnjem nivou oko pet miliona litara", kaže Predrag Ćurčić iz zadruge "Agro Klek".

Projektom obnove stočarstva "500 zadruga u 500 sela" obuhvaćena je i ova zadruga.

"Dobili smo 15 miliona. Kupili smo dve ozbiljne mašine koje nam omogućavaju tehnički i tehnološki razvoj. Mi trenutno raspolažemo sa oko 540 muznih krava, unapredili smo proizvodnju do iznad evropskog proseka", ističe Radovan Bokić, direktor zadruge "Agro Klek".

Ipak, kako navodi, problem im je zemlja, jer je nemaju dovoljno. 

"Sada smo trenutno udarili glavom o zid, povećavali bismo i proširivali našu proizvodnju, međutim osnovni resurs zemlje nemamo. Na licitacijama državne zemlje imamo isti status kao i svi ostali i tu igramo jednu nelojalnu utakmicu. Da država ima malo sluha da pogleda šta se ovde radi i da odreaguje u pravcu dodeljivanja i ovakvim farmama kao stimulans, ali naravno uz pravičnu nadoknadu za državnu zemlju, mi bismo se širili i zapošljavali nove ljude", objašnjava Bokić.

U "Agro Kleku" iz godine u godinu unapređuju proizvodnju, zapošljavaju nove radnike i kako ističu njihov osnovni zadatak je zadržati što veći broj pre svega mlađih meštana.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво