Uprkos pandemiji Srbija gradi dalekovod Kragujevac-Kraljevo

Gradnja delokovoda Kragujevac-Kraljevo dokaz da nastavljamo snažnu razvojnu politiku, iako smo sve kapacitete stavili u borbu za zaštitu građana od epidemije, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić

Direktorka EMS AD Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković, u prisustvu ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, potpisali su danas Ugovor o izgradnji 400 kV dalekovoda od TS Kragujevac 2 do TS Kraljevo 3.

Ugovor je potpisan u prostorijama Elektromreže Srbije, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite od korona virusa.

Ministar Antić kazao je da je visokonaponski dalekovod od Kragujevca do Kraljeva, za čiju izgradnju smo potpisali ugovor, prvi infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, što dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

„Ovim ugovorom na najbolji način pokazujemo da Srbija mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente države stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-a 19 i zaštite života građana.Kao što je predsednik Aleksandar Vučić juče najavio, Srbija će se snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta," izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Reč je o dalekovodu koji predstavlja deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije i istovremenospojiti tržišta Istočne i Zapadne Evrope.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 miliona evra, koji je EMS-u odobrila Nemačka razvojna banka KfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 miliona evra.

„I u ovim teškim okolnostima ne prestajemo da mislimo o obezbeđivanju sigurne energetske budućnosti za našu zemlju i njene građane. Dalekovod koji gradimo od ogromnog je značaja za stabilnost i sigurnost napajanja električnom energijom u centralnoj Srbiji, ali je, kao deo Transbalkanskog koridora, i od velikog regionalnog značaja, jer će biti važan deo tog jedinstvenog energetskog koridora u ovom delu Evrope. Hvala svima koji su vredno radili i omogućili da ovoj ugovor danas bude potpisan." istakla je direktorka Jelena Matejić

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво