Trendovi u tekstilnoj industriji – šta se najviše traži

Na ovogodišnjem sajmu tekstila "Balkan tekstil 2020", trendove u toj industriji predstavilo je 40 proizvođača. Najviše ih je, čak trideset dvoje, iz Turske, a stigli su materijali i iz Uzbekistana i Slovenije. Srpske tekstilce predstavljaju četiri proizvođača opreme.

Za svečane haljine od svile do satena, za udobnu garderobu iz Turske su stigli teksas i keper, a za tople dane lan i viskoza. Među raskošnim materijalima iz različitih krajeva Evrope najveća je potražnja za pravim pamukom.

"Došli smo iz Istanbula da predstavimo naše materijale, koji su uglavnom za venčanice i svečane haljine. Mi imamo mali atelje, pa je dobra prilika da promovišemo naše proizvode", kaže jedan proizvođač iz Turske.

Učesnik sajma iz Uzbekistana kaže da oni proizvode 20 tona dnevno stopostotnog pamuka, kao i stopostotnog bambusa i viskoze. Nadaju se da će u Srbiji pronaći nove kupce.

"Najviše posetioci traže tanje materijale, sada je sezona, šiju se majice – tanji materijali, letnji", tvrdi trgovac iz Novog Pazara.

Pored raznobojnih materijala, na štandovima i najsavremenija oprema. Hvatanje koraka s modernom tehnologijom imperativ je i u tekstilnoj industriji.

Ono što je jedan od trendova, to je automatizacija samog šivenja, tako da se sada jednom mašinom menja rad više dotrajalih.

"Tradicionalnim načinom izrade odeće morate da napravite uzorke. Uzorak za svaki dizajn, za svaku promenu, to dosta odnosi vremena. A sa 3D možete da smanjite 50 odsto uzoraka sigurno u prvom trenutku", smatra jedan od posetilaca sajma.

Šta nedostaje srpskim tekstilcima 

Srpski tekstilci su prošle godine za strano tržište sašili robu vrednu 860 miliona evra. Da bismo nastavili tim tempom, nedostaje nam i proizvodnja sirovina i repromaterijala, jer ih trenuto 90 odsto uvoze.

"Ovaj sajam pokazuje kojom brzinom se oporavlja naša tekstilna industrija. Danas u ovoj industriji radi preko 50.000 ljudi i već imamo dvadesetak kompanija sa modnim brendovima. Oporavku su u velikoj meri doprinele turske investicije u ovaj sektor", ističe ministar Rasim Ljajić.

Ambasador Turske u Srbiji kaže da su najbolji pokazatelji dobrih odnosa dve zemlje brojevi.

"Naša robna razmena je u prošloj godini dostigla nivo od 1,3 milijarde dolara. I to je bio porast od oko šest odsto", rekao je Tanžu Bilgič.

Sajam tekstila i prateće opreme u Hali 5 Beogradskog sajma traje do 7. marta, ulaz je besplatan.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво