Počela izgradnja fabrike čokolade u Novom Sadu

U Novom Sadu položen je kamen temeljac za izgradnju švajcarske fabrike čokolade Bari Kalebo. Ova kompanija je najveći pojedinačni prerađivač kakaoa na svetu, sa sedištem u Cirihu, a planirano je da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra.

Antoan de Sen Arfik, glavni izvršni direktor Bari Kalebo grupe naveo je da će to biti najveća fabrika koju grade u svetu u ovom trenutku.

"Ovo je najveća investicija kompanije poslednjih deset godina. I ovo je najveća fabrika koju gradimo u svetu u ovom trenutku", naveo je Sen Arfik.

Aleksandar Vučić je poručio da će fabrika čokolade Bari Kalebo u Novom Sadu, biti najveća fabrika čokolade u ovom delu Evrope, da će značiti mnogo za srpsku prerađivačku i prehrambenu industriju, jer će najveći broj sirovina nabavljati sa teritorije naše zemlje.

"Neko bi rekao, što su se skupili ovoliko i drže govore za samo 100 radnih mesta. To je važno, jer to je 100 porodica koje će mnogo lakše da žive, a plate će za inženjere i tehnologe biti na evropskom nivou, a mnogo iznad srpkog proseka", rekao je Vučić.

Dodao je da se nada da će u junu i julu početi izgradnja i akademije čokolade na istom placu, što bi značilo dodatni angažman naših ljudi, fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

"To znači da ćemo imati veliku supstuciju uvoza i drastično povećan izvoz, što će doprineti daljoj stabilizaciji javnih finansija i ekonomije Srbije", rekao je predsednik.

Ukazao je da se prethodnih godina gledalo da nam bilo ko dođe u zemlju, i to su uglavnom bili "radno-intenzivni poslovi", dok je danas, pre svega reč o "kapitalno- intenzivnim" i projektima najviše tehnologije i tehnološke snage.

"I, zato sam posebno srećan što je ova kompanija izbrala Novi Sad. Ovo je peta velika investicija u Novom Sadu", rekao je Vučić.

Dodao je da u tom gradu oko 40 godina nismo imali značajne investicije i izgradnju fabrika.

Predsednik je istakao da kada se sreo sa glavnim izvršnim direktorom kompanije Antoanom de Sent Afrikom nije mnogo znao o čokoladi i da je morao da proba dosta čokolade kako bi nešto naučio, kao i da je tek tada saznao da su njihove čoklade skoro sve koje mi znamo, "Nestle", "Milka" i druge.

"To je svakako najbolja tehnologija za pravljenje čokolade u Evropi. Ovo je za našu zemlju od ogormnog značaja, ovo je za ponos svima koji ovde radite", naglasio je predsednik.

Kaže da su ljudi iz švajcarske kompanije primetili da se država ponašala profesionalno i da mu je uvek drago kada čuje tako nešto, pošto je država sa svoje strane sve uradila na vreme.

Vučić je naglasio da će ta fabrka puno značiti za našu privredu pošto će sirovine nabavljati u Srbiji, što će predstavljati dodatni lanac profita u Srbiji.

"Nadam se da ćemo za godinu dana moći da dođemo ovde i da otvorimo ovu prelepu fabriku i da će tu biti i akademija čokolade", rekao je Vučić i izrazio očekivanje da će na otvaranju fabrike biti i čokolade koju će građani moći da probaju.

Ovo je ogromna stvar za Srbiju, naglasio je Vučić i najavio da će sutra biti položen i kamen temeljac za izgradnju fabrike i razvojnog centra nemačke kompanije "Brose" u Pančevu. 

"To će značiti da je Srbija još mnogo uspešnija zemlja nego što je danas", zaključio je Vučić.