Prodaja zimnice sa kućnog praga – šta kažu proizvođači

Za male poljoprivredne proizvođače važe nova pravila. Počela je primena Pravilnika, prema kojem će poljoprivrednici moći svoju zimnicu i druge biljne proizvode da prodaju na svom kućnom pragu, dostavom na kućnu adresu, u radnjama ili na manifestacijama. Uslov je da su registrovani kao preduzetnici, a da li to znači i nove namete?

Uz proizvodnju paprike i paradajza u svakom seoskom domaćinstvu prerada se podrazumeva. Tegla ili flaša više ajvara, ljutenice, paradajza, turšije nađe se tokom zime i na tezgama proizvođača.

Prodaja domaćih specijaliteta umesto gledanja kroz prste novim pravilnikom postaje legalna. Zbog obaveze da plaćaju paušalni porez, mali proizvođači ne vide od toga korist.

"To da ide besplatno u redu, ali s porezi to nema šanse da se uklopimo", kaže Zoran Trandafilović, proizvođač iz Donjeg Stopanja. 

Čitavu jesen leskovačka kotlina miriše na pečenu papriku i ajvar. Po tradicionlnoj recepturi zaštićeni leskovački ajvar prave samo članovi Udruženja. Koliko se stotina hiljada tegli ajvara neproverenog kvaliteta proda teško je reći.

Iz Udruženja "Leskovački ajvar" pohvale za novi pravilnik koji olakšava prodaju i konačno staje na put sivoj zoni.

"Da bi potrošači pre svega bili sigurni koje i kakve proizvode koriste, koje vrste aditiva koriste odnosno dodataka u samoj proizvodnji, eto mislim da su potrošači na najvećem dobitku", kaže  Stevica Marković, predsednik Udruženja "Leskovački ajvar".

U Privrednoj komori za Jablanički i Pčinjski okrug koja stoji iza zaštite leskovačkog ajvara ukazuju na nelogičnost da mala poljoprivredna gazdinstva mogu samo na tržište svoje i susednih opština.

"Leskovac koji proizvodi ajvar, koji proizvodi ostale proizvode specifične za ovo podneblje oni se ne prodaju ovde, oni se prodaju van regiona. To gazdinstvo neće moći da prodaje svoju robu na teritoriji na kojoj boravi, a poljoprivredno gazdinstvo koje ima 50 odsto svoje proizvodnje i ostalo otkupljuju, vrši otkup moći će da prodaje", kaže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Namera države je da omoguće proizvođačima prodaju na kućnom pragu bez strogih Hasap standarda. Upis u Centralni registar objekata donosi podsticajne mere.

"Za sve ove izgradnje, adaptacije prerade, da se data kuhinja, data prostorija dovede nameni, opremi Ministarstvo poljoprivrede kroz mere ruralnog razvoja daje bespovratna sredstva od 50 odsto", kaže Atila Juhas, državni sekretar za poljoprivredu.

Ne dovodeći bezbednost hrane u pitanje pravilnik donosi fleksibilnost i velike mogućnost smatraju nadležni koji očekuju veliku zainteresovanost proizvođača.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 03. mar 2020, 10:56) - anonymous [neregistrovani]

xz

Drzava mora nekada da progleda kroz prste ovim malim kucnim proizvodjacima to nije neka kolicina vec visak iz baste, toliko prodavnica i kafica koje ne daju fiskalne racune, a imaju velike promete, kad vidim da male kafane koje imaju par musterija daju racun, a veliki kafici ne mogu jer im se ne isplati.. sta mi da sad ovim sa viskom hrane iz domacinstva da pricamo sto hoce da dodaju koji dinar u budzet kuce.

(utorak, 03. mar 2020, 09:38) - Markovljev [neregistrovani]

Propuštena prilika

Lepo je to što udruženje Leskovački Ajvar drži do porekla i lokalnog karaktera tog proizvoda, ali Srbija je izgubila veliku šansu da osim Leskovačkog Ajvara ima i "Ala Leskovački Ajvar" a time i šansu za zaštitu porekla ali i mogućnosti daleko veće proizvodnje i mogućnost izvoza u Evropu i svet. Naše prodavnice su pune Ajvara od Podravke i Makedonskih proizvodjača a u EU su to uz Nemce isključivi prodavci Ajvara. Dali je to interes Srbije?

(utorak, 03. mar 2020, 09:32) - Miki [neregistrovani]

Dodatni namet

Kakva sramota za male samostalne proizvodjače koji neće biti članovi udruženja i zadruga koja su osnovana na političkoj osnovi i koja svojim radom nemaju perspektive,pojedinim zadrugama i udruženjima se izvinjavam,svaka čast,ali ovo što sam napisao to je iziskustva i živa je istina pojedinih opština u mom kraju i bližoj okolini,ovo je još jedno ugnjetavanje malih poljoprivrednih gazdinstva koja imaju svoju proizvodnju i prodaju pijačnu dovoljnu za prehranu i život svoje porodice,a to kakvi su moji poljoprivredni proizvodi moze proveriti svaka inspekcija svakog trenutka i na njivi i u plasteniku i u tegli