Kako Srbija može da iskoristi četvrtu industrijsku revoluciju

Kopaonik biznis forum počeo je sinoć, a tema je poslednja inudustrijska revolucija i koliko smo spremni za promene koje ona nosi. Ono što je ključno da bi Srbija uhvatila korak sa svetom je da se nastave strukturne reforme, jačanje institucija i sprečavanje odliva mozgova, ukazuje predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

Na Kopaonik biznis forumu, u naredna tri dana, predstavnici države, ekonomisti i privrednici razgovaraće o mogućnosti Srbije da iskoristi četvrtu industrijsku revoluciju.

Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije, naglašava da je ključno nastaviti sa strukturnim reformama i jačanjem institucija koje su jako važne za podizanje domaćih privatnih investicija bez kojih, smatra, nema ni visokih stopa rasta. 

Dodaje da treba raditi na povećanju konkurentnosti i da država treba da se što više povuče iz privrede.

Posebno ističe važnost sprečavanja odlaska mladih.

Ipak, smatra da od poslednjeg foruma, pre godinu dana, ima određenih pomaka.

"U proteklih godinu dana, od poslednjeg biznis foruma, došlo je do rasta od 4,2 odsto, sačuvana je makroekonomska stabilnost, pa i unapređena jer postoji fiskalni prostor za eventualne intervencije zbog eventualnih šokova", smatra Vlahović.

U brzini strukturnih reformi, jačanju institucija i restrukturiranju velikih javnih preduzeća, smatra, nije urađeno dovoljno.

Prema njegovim rečima, koronavirus će uticati, pre svega, na svetsku privredu. Dodaje da će taj uticaj biti kratkoročan. 

"Važno je da se spreči pandemija i nastavi proizvodnja i tehnološki lanac koji postoji između Kine i ostatka sveta da bi došlo do stabilizacije i povratka privrede u normalne tokove", zaključuje Vlahović. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије