Potpisan ugovor o prodaji Komercijalne banke, NLB preuzima upravljanje

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predsednik Izvršnog odbora Nove Ljubljanske banke Blaž Brodnjak i član Izvršnog odbora te banke Arčibald Kremser potpisali su Ugovor o kupoprodaji 83,23 odsto akcija Komercijalne banke a.d Beograd.

Potpisivanjem ovog ugovora u prostorijama Ministarstva finansija, Komercijalna banka dobija novog strateškog partnera, koji će nakon završetka transakcije preuzeti i upravljanje bankom.

U saopštenju Ministarstva finansija navodi se da će Republika Srbija do datuma završetka transakcije ukupno prihodovati više od 450 miliona evra.

Akcije Srbije u Komercijalnoj banci su prodate za iznos od 387,02 miliona evra, a dodatno, država će prihodovati od kamate po stopi od dva odsto godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati državi Srbiji, za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Ugovorom je predviđeno i da se 50 odsto iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, na osnovu čega će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 31 miliona evra.

Dodatno, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kom osnovu će Republika Srbija prihodovati iznos od oko 26 miliona evra.

Mali: Veoma sam zadovoljan cenom, ponuda prevazišla očekivanja

Ministar finansija Siniša Mali je istakao da je veoma zadovoljan uspešnim završetkom procesa, kao i ponuđenom cenom.

"Zadovoljni smo ponuđenom cenom, koja je među najpovoljnijima u odnosu na uporedive, nedavne i relevantne tranaskcije u regionu. Ova finansijska ponuda prevazilazi i naša očekivanja zasnovana na proceni vrednosti banke, a koju je izradio naš finansijski savetnik Lazard", naveo je Mali.

Kako je istakao, ukupne ostvarene prihode po ovoj transakciji država će uložiti na pametan način, i to pre svega u investicioni plan "Srbija 2025", kao i u vraćanje skupih kredita iz prošlosti.

"To će dalje doprineti poboljšanju kvaliteta života naših građana i većem privrednom rastu. Dakle, Srbija je postala atraktivna destinacija za investiranje i mi očekujemo još veće stope rasta, kao i dalja povećanja plata i penzija", rekao je Mali.

Sa druge strane, Komercijalna banka je odlično radila, ali može da radi i mnogo bolje, i verujem da će to biti moguće zahvaljujući novom strateškom partneru, dodao je ministar.

Kada je reč o finansijskim uslugama, gde imate otvoreno tržište, Mali smatra da privatnik može da bude mnogo bolji vlasnik od države.

Prema njegovim rečima, reč je o ozbiljnoj banci, koja ima jasnu strategiju i viziju, i koja je jedina regionalna finansijska institucija listirana na Londonskoj berzi.

Dakle, vrlo smo zadovoljni procesom koji je bio u potpunosti transparentan i koji je sa velikim uspehom priveden kraju. Nadamo se da će se transakcija uspešno zatvoriti u narednih nekoliko meseci , istakao je ministar Mali.

Brodnjak: NLB će ostati posvećen daljem razvoju banke

Predsednik Izvršnog odbora NLB Blaž Brodnjak je istakao da će ta banka ostati posvećena jačanju i daljem razvoju Komercijalne banke.

Ocenio je da ova transakcija predstavlja još jednu veoma važnu prekretnicu u razvoju NLB grupe nakon uspešnog završetka procesa privatizacije NLB-a u 2019. godini. Jačanje prisustva u Srbiji, našem najvećem i veoma atraktivnom inostranom tržištu, predstavlja naš strateški prioritet.

Kao rezultat transakcije, tržišni udeo u ukupnoj aktivi NLB-a u Srbiji povećaće se na preko 12 odsto, čime će NLB postati treća najveća bankarska grupa u zemlji i ispuniti strateški cilj da postane jedna od vodećih banaka na svim tržištima na kojima posluje, ukazao je Brodnjak.

Brodnjak je naglasio da će obim poslovanja NLB-a u Srbiji biti daleko najveći unutar grupacije izvan granica Slovenije, što će značajno uticati na poziciju banke kao regionalne, sistemski važne finansijske institucije.

Impresionirani smo kvalitetom i potencijalom Komercijalne banke i njenog brenda, a pohvaljujemo i posvećenost Srbije i zahvaljujemo na transparentnom i profesionalnom postupku, dodao je Brodnjak.

Brodnjak je poručio da će NLB u potpunosti biti posvećen daljem razvoju Komercijalne banke, koristeći iskustvo stečeno dugogodišnjim prisustvom u regionu, pristup fokusiran na potrebe i korisničko iskustvo klijenata i veliki potencijal koji banka ima na tržištu u Srbiji.

Iz ovog, ali i mnogih drugih razloga, veliko nam je zadovoljstvo da poželimo svim akcionarima Komercijalne banke, a pogotovo klijentima i zaposlenima, dobrodošlicu u NLB porodicu, rekao je Brodnjak.

Poslednji korak – dozvole nadležnih finansijskih institucija

Nakon potpisivanja ugovora, u narednih pet do devet meseci očekuje se odobrenje Evropske centralne banke (ECB), Narodne banke Srbije (NBS) i centralnih banaka i organa za zaštitu konkurencije u zemljama u kojima posluju NLB i Komercijalna banka, te će nakon pomenutih odobrenja biti zaključena transakcija.

Proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku započet je javnim pozivom 31. maja 2019. godine, u toku kojeg je investiciona banka Lazard, koja je savetnik Republike Srbije u ovom procesu, kontaktirala 28 renomiranih finansijskih institucija širom sveta, od čega su polovina bile banke, a druga polovina investicioni fondovi.

Od tog broja, njih šest je poslalo Pisma o zainteresovanosti, nakon čega su najpre stigle četiri neobavezujuće ponude, a zatim i tri obavezujuće. Nakon sveobuhvatne analize obavezujućih ponuda i preporuka savetnika, izvršeno je njihovo rangiranje.

Pregovori sa prvorangiranim ponuđačem, Novom Ljubljanskom bankom, otpočeli su 27. decembra 2019. godine. Po okončanju pregovora, Vlada Republike Srbije je na sednici 20. februara 2020. godine, usvojila Nacrt ugovora o kupoprodaji 83,23 odsto akcija Komercijalne banke.

Postupak je bio dvostepeni, u potpunosti transparentan, i uz aktivno učešće renomiranog savetnika.

Taj proces je jedan od reformskih ciljeva u aktuelnom aranžmanu "Instrument za koordinaciju politika" Republike Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 27. feb 2020, 11:30) - anonymous [neregistrovani]

Matematika

Pre tri meseca su kupili 34,5% za 212 miliona a sada su prodali 83% za 387 miliona... kupili skuplje a prodali jeftinije.

(četvrtak, 27. feb 2020, 08:32) - Markovljev [neregistrovani]

Gde je tu logika?

Na stranu što je ogromna većina naroda bila protiv prodaje Banke a posebno prodaje Novoj Ljubljanskoj banci sa kojom imamo samo loše uspomene, mene interesuje gde je tu logika prodati sve akcije Banke (80%) u vlasništvu države Slovenačkoj banci u kojoj država drži 30% akcija. Gurate nam pod nos kako su Slovenci bolji gospodari, pa što se ne ugledaste na Slovence a što niste i vi ostavili 30% u vlasništvu države? Prodali biste im većinski deo, mogu da gosdpodare kako hoće, ali bi Srbija redovno dobijala dividende jer se očekuje dobro poslovanje banke.
Još nazad na početak. Ko pita narod šta hoće, vi izadjite na izbore izaberite nas a mi ćemo i na dalje raditi šta hoćemo a protiv vaših interesa i želja. Da se neko i u tome nije preračunao, kao što se preračunao sa prodajom Komercijalne banke.

(četvrtak, 27. feb 2020, 04:52) - anonymous [neregistrovani]

Ljubljanska Banka

Sramota . LJubljanska Banka kupuje banku u Srbiji. Nije bilo dosta u proslosti.

(četvrtak, 27. feb 2020, 02:59) - anonymous [neregistrovani]

Strateški partner

Kakav strateški partner kada ima preko 80% ? To se zove vlasnik ! Dobri ste domaćini, nema šta, ali tako biva u zemlji suficita.

(četvrtak, 27. feb 2020, 01:13) - anonymous [neregistrovani]

Samo primjećujem!

Svi smo se nadali do zadnjeg momenta da do ovoga ipak neće doći i da te neko ovo zaustaviti!

(četvrtak, 27. feb 2020, 00:37) - Владимир [neregistrovani]

Зашто?

Банка је радила са добитком. Зашто је држава продала Комерцијалну банку? Срамота