Kovačević: Očekuje se dalje povaćanje plata

Očekuje se rast primanja, i u javnom i u privatnom sektoru, ukoliko ne dođe do nekih ekstremnih šokova, kaže za Dnevnik Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Miladin Kovačević navodi da je realno povećanje i minimalne zarade, ali da su dalje reforme izuzetno važne.

Prosečna bruto zarada u odnosu na decembar 2019. porasla je za osam i po odsto u odnosu na januar 2019, odnosno 12 odsto u odnosu na isti mesec 2018. godine. Time je prosečna decembarska plata iznosila 509 evra. 

Međutim, decembarske plate po pravilu su veće u odnosu na druge mesece.

"Ono što je mene iznenadilo je skok prosečne zarade u odnosu na novembar mesec od 6,5 odsto i to više u privatnom sektoru", kaže Kovačević.

Ističe da na to utiče povećanje zarade u javnom sektoru, ali i samo tržište rada na kome vlada deficit radne snage određenih profila kao što su zanatski, informatički ili tehnički.  

"Donekle se mora menjati paradigma. Plata jeste kao trošak uvek evidentirana i to se u nacionalnim računima gleda kao potrošnja, ali je pitanje da li je plata zapravo čista potrošnja ili i investicija", zaključije Kovačević. 

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 26. feb 2020, 15:31) - anonymous [neregistrovani]

Re:Nista ne razumem

Pa u odnosu na predstojeće izbore

(sreda, 26. feb 2020, 14:58) - Ivan Zgrozeni [neregistrovani]

Nista ne razumem

Penzije su povecane pet odsto ali u odnosu na sta i na koga? Kako god racunam ja dobijam manje od pet odsto. Izgleda da koriste neku drugu vrstu nekalibriranog kalkulatora.