Kovačević: Očekuje se dalje povaćanje plata

Očekuje se rast primanja, i u javnom i u privatnom sektoru, ukoliko ne dođe do nekih ekstremnih šokova, kaže za Dnevnik Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku.

Miladin Kovačević navodi da je realno povećanje i minimalne zarade, ali da su dalje reforme izuzetno važne.

Prosečna bruto zarada u odnosu na decembar 2019. porasla je za osam i po odsto u odnosu na januar 2019, odnosno 12 odsto u odnosu na isti mesec 2018. godine. Time je prosečna decembarska plata iznosila 509 evra. 

Međutim, decembarske plate po pravilu su veće u odnosu na druge mesece.

"Ono što je mene iznenadilo je skok prosečne zarade u odnosu na novembar mesec od 6,5 odsto i to više u privatnom sektoru", kaže Kovačević.

Ističe da na to utiče povećanje zarade u javnom sektoru, ali i samo tržište rada na kome vlada deficit radne snage određenih profila kao što su zanatski, informatički ili tehnički.  

"Donekle se mora menjati paradigma. Plata jeste kao trošak uvek evidentirana i to se u nacionalnim računima gleda kao potrošnja, ali je pitanje da li je plata zapravo čista potrošnja ili i investicija", zaključije Kovačević. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво