Subvencije za mehanizaciju mladim poljoprivrednicima stižu u aprilu

Više od pet i po hiljada mladih poljoprivrednika prijavilo se na konkurs za bespovratna sredstva za kupovinu mehanizacije i nabavku kvalitetnih priplodnih grla. Konkurs je završen u decembru, ali novac još nije podeljen.

Dvadesetdvogodišnja Jovana Marinković iz Bogosavca prošle godine je na hektar i po zasadila višnju. Za prolećne radove u voćnjaku nedostaje joj nekoliko priključnih mašina.

"Imam samo traktor koji sam nasledila od dede, i imam samo za osnovnu obradu. Znači, za međurednu u redu nemam. To mi je problem, čekam da mi se odobre te subvencije da dobijem novac, i da konačno dobijem te mašine", rekla je Jovana Marinković.

Za meru koja se sprovodi od 2017. godine, pet puta više šabačkih poljoprivrednika je podnelo zahtev nego godinu dana ranije. Visina podsticaja je 75 odsto od vrednosti investicije, bez poreza na dodatnu vrednost.

"Poljoprivrednici su se uglavnom odlučivali za nabavku novih mašina i opreme u primarnoj biljnoj proizvodnji. Plugovi, tanjirače, drljače, atomizeri, prskalice. Takođe je velika zainteresovanost za nabavku kvalitetnih priplodnih grla, nabavku junica, dviske, nazimice", navela je Mirjana Milošević iz PSSS Šabac.

Prodavac poljoprivrednih mašina Tomislav Bucalo ocenio je da bi bilo dobro da poljoprivrednici što pre dobiju novac.

"Dobro bi bilo što pre da im daju taj novac, da koliko toliko mogu da koriste tu mehanizaciju sad u ovom startu, ne vredi njemu na jesen da dobije, treba mu sad i rasipač, i sejač, i prikolica, sve mu treba sad u početnoj fazi rada", rekao je Tomislav Bucalo, prodavac poljoprivrednih mašina i dodao je da su predali između 280 i 300 predračuna.

Za kupovinu mehanizacije, zainteresovano je 70 odsto poljoprivrednika koji su podneli zahtev.

"Mi smo krenuli sa obradom tih zahteva, očekujem prve rezultate u aprilu mesecu. Nakon toga krećemo sa isplatom sredstava. Ja se nadam da ćemo sve one koji su podneli zahtev i ispunjavaju uslove uspeti da zadovoljimo da nabave svoju opremu i otpočnu poljoprivrednu proizvodnju", istakao je Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Za razliku od drugih subvencija, mladi poljoprivrednici kupovinu mogu da završe tek kada im država uplati novac, a mogu da dobiju do milion i po dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво