Hoće li mineral budućnosti promeniti sliku Srbije

Posle šesnaest godina, "Rio Tinto" je u petak završio geološka istraživanja rezervi minerala jadarita u okolini Loznice. Svetski gigant potvrdio je RTS-u da nastavlja radove na razvoju novog rudarsko-prerađivačkog kompleksa.

Okolina Loznice je jedinstveno svetsko nalazište novog minerala jadarit, koji sadrži lake metale – litijum i bor.

Od 2004. "Rio Sava eksplorejšen", ćerka kompanija "Rio Tinta", na površini od 200 kilometara obradila je trista istražnih bušotina. U narednih osamnaest meseci uradiće geotehničke i seizmičike poslove i laboratorijska ispitivanja nađenog minerala.

"U realizaciju Projekta 'Jadar' do sada je 'Rio Tinto' investirao preko dvesta miliona američkih dolara i sproveo oko 2.000 testova radi razvoja inovativne tehnologije za preradu jadarita. Prioritet je postizanje dugoročnih rešenja za razvoj novog, modernog i bezbednog grinfild rudarsko-industrijskog kompleksa. Radimo sve da završimo posao pravovremeno u najboljem interesu i za Srbiju i za našu kompaniju", navodi "Rio Tinto".

U Vladi očekuju da im investitor do kraja jula dostavi elaborat o rezervama jadrita, a već početkom iduće godine zatraže i dozvolu za izgradnju rudnika.

"Ukoliko to sve bude išlo u skladu sa tom predviđenom dinamikom, taj rudnik bi mogao da počne sa eksploatacijom 2024. ili početkom 2025. godine. Upravo im je odobreno dodatnih 30 miliona dolara za završetak ovih radova. Neka procena vrednosti na otvaranju rudnika je više od milijardu dolara i reč je o jednom nalazištu koje kada krene eksploatacija promeniće sliku Srbije. Mi ogromnu nadu ulažemo u razvoj tog projekta", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U lokalnoj zajednici računaju da će ta investicija pogurati razvoj celog Podrinjsko-kolubarskog regiona. Vlada insistira da pored rudnika i prerađivačkih kapaciteta, Loznica dobije i fabriku litijumskih baterija.

"Mi smo sa nestrpljenjem očekivali završetak istražnih radnji i ono što mi očekujemo to je da se krene u novi ciklus. Tako da se ceo taj postupak do konačnog otvaranja rudnika, a nadamo se odmah potom u drugoj fazi i fabričkih postrojenja što pre dođe, da uposli veliki broj ljudi i naravno, po osnovu rudne rente i svega ostalog, da ovaj grad i naša država i te kako ima benefite od toga", kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Jadarit važi za mineral budućnosti. Ima široku primenu u automobilskoj, avio i raketnoj industriji i informacionim tehnologijama. Procenjuje se da lozničko nalazište može da ispuni do deset odsto svetskih potreba za veoma traženim litijumom.

broj komentara 28 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. avg 2020, 22:18) - anonymous m [neregistrovani]

Tačno

Komentar koji sge postavili i obzdanili je nepovresivo tačan. Žalosno je sto se ova nacija i narod sam svrstava u kopace i rudare mirno posmatrajuci kako druge nacije odredjuju da ce ova naša u sopstvenoj zemlji moci samo da bude angazovana u fizičkim radovima ili, u promilskom delu, u dirigovano i ograniceno znalackom.

(utorak, 18. feb 2020, 08:23) - Milan [neregistrovani]

Хоће ли минерал будућности променити слику Србије

Apsolutno hoce. Kada balkanski atomski soko, ponovo rasiri krila nad Srbijom, ako se ne saglasimo opet ce nas bombardovati za nasu korist i razvoj i razvoj demokratije.Dobicemo N miliona dolara a unistiti okolinu za N x N = marsovski pejzaz gde se nece moci ziveti, ali ce Nassa moci da snima filmove o letenju na Mars kao sto je snimala i letove na Mesec u pustinji, tako da ce para biti samo nece biti nikoga da ih koristi, a nasi ministri ce sedeti negde u americi i pricati o velikom razvoju Srbije koji su napravili.
Zato predlazem da se provere znanja i kvalifikacije ministara da se utvrdi mogu li oni o tome uopste da pricaju a ne odlucuju, a zatim provera savesti testom podsaznanja pod dubokom hipnozom.
Zbogom, vidimo se na marsovskim pejzazima u Srbiji, ako neko prezivi takvu srecu.

(nedelja, 16. feb 2020, 12:38) - Ђорђе [neregistrovani]

Питање


Сви се питамо само да ли ће велику добит од тога имати Србија или као у већини случаја неке стране компаније и појединци из Србије који би то омогућили.Само да не буде сва та велика добит од тога већи број радних места за рударе,плаћање пореза држави страних фирми и томе слично.

(nedelja, 16. feb 2020, 11:04) - anonymous [neregistrovani]

Ekološki čisto

Neće i ne može da bude. Pročitao sam na ovom sajtu u prošlom članku, koji je govorio o litijumskim baterijama da treba 1200 l vode za kilo litijuma. Znači praznimo vodu , zagadjujemo tlo, unistavamo mu strukturu i osiromašujemo ga. Nema tih para koje mogu život da kupe. Ili bar ja tako mislim.

(nedelja, 16. feb 2020, 09:41) - anonymous [neregistrovani]

eto....

mi ce mo kopati rudu za 30-40 hiljada dinara a oni ce uzimati milijarde,to je znanje ali ne nase nego njihovo...

(nedelja, 16. feb 2020, 09:00) - anonymous [neregistrovani]

Investicije

Stvar je tako jasno. Drzava nema para za milionske investicije da se ulozi u pokretanje eksplotacije rude. Kao u svim drzavama na svijetu (ako nisu komunisticke) privatne firme specijalizovane uzimaju kapital ili svoj ili od banaka i preuzimaju rizik o novcu, pronalazku trzista, itd. Drzava je cesto los preduzetnik, vlade postavljaju svoje ljude na bitne pozicije, u svjetskoj ekonomiji i samom poslovanju nemaju iskustva, kapaciteta, glasaci su joj bitniji nego profit, stvaraju dugove od neceg cega ima u ogromnim mjerama itd. (to je svagdje u svijetu ili bio nekad slucaj, ili i dalje u nekim zemljama) Npr. ta ista kanadska firma ili bilo gde je prijavljena posluje za sebe, a ne za Kanadu, itd. Mnoge su prijavite na nekim ostrvima legalno radi ustede poreza. Tako i da je firma "srpska" sve ovo sto sam naveo ide ispred. Pitanje je koliko objektivno od kolaca dobija drzava, drustvo, taj kraj, itd.? Jedino sto drzava moze da uradi je da postavi visoke ekoloske standarde, kontrole, zalaganje za prava radnika, da im se dadnu vece plate, itd. Onda opet zavisi koliko je takvim postupkom drzave "atraktivno" da ulazu kod nas. To je surova istina.

(nedelja, 16. feb 2020, 07:23) - anonymous [neregistrovani]

@Ključ je znanje, a ne resursi

Slazem se da je industrijski i tehnoloski razvoj kljuc napretka.
Ali gresite kada kazete da se ni jedan narod nije obogatio na racun prirodnih resursa.
Obidjite naftom bogate drzave Kuvajt, Saudijska Arabija itd., ili uporedite slike Saudijske Arabije od pre 100. godina i danas i videcete koliko niste u pravu...Kad imate novac, a prirodni resursi su novac, mozete kupiti bas sve pa i najnaprednije tehnologije...

(nedelja, 16. feb 2020, 07:09) - anonymous [neregistrovani]

"Nase"

Nece ni Loznice vise biti.....Ameri su to vec kupili za par hiljada.....

(nedelja, 16. feb 2020, 06:53) - Helleri [neregistrovani]

Tehnologija

Mi nemamo tehnologiju za preradu rude. Tehnologija je skupa i zahteva godine i godine rada a niko neće da nam je da ili proda. Zato smo prinuđeni da nalazišta prepustimo i dobijamo mali procenat od svega toga. A da ne pričamo o dodvoravanju i talenju...

(nedelja, 16. feb 2020, 06:12) - anonymous [neregistrovani]

svedska

Nije dovoljan razlog za povratak.Mi smo napravili tu gresku pre 15 god.Jos se kajem

div id="adoceanrsvdcfhklggd">