Mihajlović: Umesto na dizel, pravićemo lokomotive na gas

Ruska kompanija RŽD razmatra predlog da u Srbiji napravi zajedničku kompaniju za lokomotive na gas, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja se sastala sa predstavnicima te kompanije.

Zorana Mihajlović i prvi zamenik generalnog direktora "Ruskih železnica" Sergej Pavlov razgovarali su u prisustvu ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka o tekućim i budućim infrastrukturnim projektima u železničkom saobraćaju, saopštilo je Ministarstvo.

Mihajlovićeva je istakla da RŽD izvodi radove na najtežem i najvećem projektu u ovom delu Evrope – izgradnji brze pruge od Beograda do Budimpešte i da će se krajem sledeće godine od Beograda do Novog Sada voziti 200 kilometara na čas.

Razgovaralo se, navela je ministarka, i o novim projektima, o kojima je bilo reči i između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, pre svega o nastavku rekonstrukcije Barske pruge od Valjeva do Vrbnice i izgradnji jedinstvenog dispečerskog centra.

"Očekujemo da prilikom posete generalnog direktora RŽD u aprilu potpišemo sporazum o rekonstrukciji pruge, ali i položimo kapsulu i obeležimo početak radova na izgradnji ovog dispečerskog centra", rekla je Mihajlovićeva.

Navela je i da je ponosna na podršku Ruske Federacije i dodala da RŽD razmatra predlog da u Srbiji napravi zajedničku kompaniju za lokomotive na gas, što bi bilo od velikog značaja za srpsku privredu.

"Umesto na dizel pravićemo lokomotive na gas", rekla je Mihajlovićeva.

Razgovori i o novim aktivnostima

Sergej Pavlov je rekao da se radovi na deonici brze pruge od Stare Pazove do Novog Sada izvode po ugovorenoj dinamici i da je ona deo saobraćajnog koridora kojim će vozovi ići 200 kilometara na sat.

"Pored aktuelnih projekata, danas smo razgovarali i o novim aktivnostima, pre svega barskoj pruzi i jedinstvenom dispečerskom centru. Mi u Srbiji na gradilištima imamo 1.500 radnika i srećni smo što sa našim srpskim kolegama možemo da podelimo znanje i iskustvo", rekao je Pavlov.

Ambasador Bocan-Harčenko zahvalio je potpredsednici Vlade i ministarstvu na dobroj sveobuhvatnoj saradnji i podršci, što je izuzetno važno za uspešnu implementaciju projekata.

"Ponosni smo što su Ruske železnice deo razvoja Srbije i realizacije projekata u vašoj zemlji. Razvoj infrastrukture je ključno za integraciju Srbije u Evropu, siguran sam da ćemo i dalje pospešivati saradnju u oblasti infrastrukturnih projekata", rekao je ambasador.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се