Strategija za razvoj vinarstva i vinogradarstva do kraja februara

Premijerka Ana Brnabić prisustvovala je ocenjivanju srpskih vina u okviru manifestacije "Sveti Trifun na Savskom vencu", koji je prvi put organizovao Savez vinara i vinogradara Srbije, i najavila da će do kraja meseca biti usvojena Strategija za razvoj vinarstva i vinogradarstva od 2020. do 2030. godine.

Ana Brnabić je navela da je to prvi put da se donosi desetogodišnja strategija.

"To je prvi put da se donosi desetogodišnja strategija koja će trasirati put kako da razvijamo ovaj sektor i kako da pružamo podršku da bismo imali najkvalitetnija saznanja i vina", rekla je Brnabićeva otvarajući manifestaciju.

Kaže da će strategija pomoći da se Srbija i srpska vina što bolje predstave u svetu.

"Nemate pametnijeg ulaganja nego kada imate potencijal, kada imate nekakvu urođenu ljubav prema tome i kada imate sve više mladih koji se time bave. Imamo zaista vrsne stručnjake i verujem da kroz tu strategiju, kroz ovakve godišnje događaje, da ćemo imati mnogo veći povraćaj na investiciju u narednom periodu", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da je vinarstvo izuzetno važan sektor i za naš turizam.

"Vinski turizam u vinske rute su turizam koji je globalno najbrže rastući sektor turizma", dodala je premijerka.

Predstavnik Saveza vinara i vinogradara Srbije Stevan Rajeta kaže da žele da pošalju sliku svima u svetu da pokažu da imamo stvarno lepa vina, da imamo kvalitetna vina, a da ćemo u narednom periodu sigurno napraviti još bolja.

"A u našem okruženju naša vina su istupila ispred svih. To neću skromno da kažem. I očekujem da u jednom jako kratkom periodu napravimo veliki pomak", poručio je Rajeta.

Prvi put se vina ocenjuju pomoću aplikacije

Savez vinara i vinogradara Srbije je prošle godine osnovalo 12 udruženja vinara i postavilo kao krovnu instituciju između Vlade Srbije i vinara.

Prvi put u Srbiji ocenjivanje će se pomoću aplikacije koja je napravljena specijalno za ovu manifestaciju i na taj način će se izbeći svaka vrsta nepravilnosti.

Ocenjivaće se vina koja su registrovana u slobodnoj prodaji i proizvode se u Srbiji, a podeljena su u osam kategorija – belo vino od autohtone sorte, belo vino od internacionalne sorte, roze od bilo koje sorte, crveno vino od autohtone sorte, crveno vino od internacionalne sorte, penušava vina (bela, roze, svih stilova), tradicionalna proizvodnja vina (organska vina, biodinamička vina, oranž i ostala vina rađena po nekoj tradicionalnoj metodi) i slatka i aromatizovana vina.

Za ocenjivanje vina prijavilo se 111 vinarija iz Srbije, tako da će biti ocenjeno 295 vina koja su grupisana u ovih osam kategorija.

Svakom vinu je dodeljena šifra i vino će se iznositi u vinskim čašama pred 32 ocenjivača.

Ocenjivači su najbolji srpski enolozi, tehnolozi, somelijeri i profesori.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 13. feb 2020, 11:22) - Vlajko [neregistrovani]

Zakasneo

Već skoro deceniju postoji vinogradarski i vinarski katastar na osnovu koga se proizvode vina sa geografskim poreklom. To je uozbiljilo celu priču oko vina i ona su sada ozbiljan proizvod kod najvećeg broja pravih vinara.

(četvrtak, 13. feb 2020, 11:08) - Smederevac [neregistrovani]

Pamet

Znate li Vi da Smederevo ima jednu od duzih obala na reci Dunav koja je u centru grada.Leti prolazi na stotine turistickih brodova ali ne staje ni jedan zato sto su nasi lokalni politicari napravili nazovite pristan od neke polovne barze i na koju ne da ne moze stati ni jedan veliki kruzer nego su samo bacene pare.Nikada nije pusten u funkciju.Smederevo, grad vinograda i bogate kulturno istorijske ponude.Ravnicarska tvrdjava, vinarije koji ima u krugu od 20 kilometara mnogo.Plavinac, Dinastija Obrenovic, i tu je centar grada.Znate li Vi koji je to potencijal da samo od turizma bi opstina mogla lagodno da zivi a u suprotnom da rastereti svoj narod svakojakim taksama i novim nametima.Pitanje za sve jer je to posao za nekih 5-10 godina da se realizuje.Od koga ocekujete to da uradi i da se uhvati u tu problematiku kada vecina nasih polsanika u Smederevu je u tom dobu pred penzionisanje.Zasto bi neko cimao i radio posao za koji je ionako placen kada ne mora.On prima platu pa prima.Lakse je odrediti novu lokalnu taksu i eto para u budzetu.Kada sam licno rekao da treba mladima ostaviti grad, jedan od mojih komsija a visoki opstinski celnik me je samo pogledao i samo sto njije rekao....Dakle kada vidimo kako drugi gradovi zive od turizma i kada vidim sta mi imamo u ponudi meni nije dobro.Zasto to niko ne pokrece pitanje tog vida finansiranja grada.

(četvrtak, 13. feb 2020, 10:53) - anonymous [neregistrovani]

Виноградарски реони

Треба вратити и виноградарске реоне; Долина западне Мораве, долина јужне Мораве, Јеличког реон, Врањански, Прокупачки, ...долина Ибра...