Objavljena "Siva knjiga" Naleda – preporuke za bolje uslove poslovanja

I ove godine Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u svojoj "Sivoj knjizi" preporuka ukazuje na to šta je potrebno privrednicima kako bi bolje poslovali, više zapošljavali i zarađivali. Violeta Jovanović, izvršna direktorka Naleda, kaže za RTS da je "Siva knjiga" neformalna "regulatorna biblija propisa".

U dvanaestom izdanju, Naled daje 100 preporuka Vladi, a od toga 30 novih, kako da konkretnim merama pomogne privredi. 

"Konretno, u prošloj godini je dosta toga urađeno. Sprovedeno je 17 preporuka od 100, što je za 40 odsto bolje nego u godini pre toga. Kumulativno je 241 preporuka prošla do sada", kazala je Jovanovićeva.

Krupno urađeno prošle godine je, kaže, u domenu poreske uprave.

"Ona je pomogla da se digitalizuje postupak podnošenja poreskih prijava za porez na imovinu, prenos apsolutnih prava i na nasleđe i poklon. Sada građani imaju dva šaltera manje i pet, šest koraka koje izbegavaju odlaskom kod javnog beležnika", istakla je Jovanovićeva.

Druga preporuka je da se automatizuje obračun izdavanja rešenja za sve koji funkcionišu u sistemu paušala, što je, kako je napomenula, olakšanje za više od 100.000 preduzetnika.

"Treća preporuka je reforma sezonskog rada u poljoprivredi, koja je pomogla da smo od 3.000 radnika koji su bili prijavljeni godišnje sada dođemo na 30.000", navela je Jovanovićeva.

Očekuju pomake u radnom zakonodavstvu.

"Tu bi trebalo unaprediti Zakon o radu pre svega da prepozna fleksibilne oblike zapošljavanja koji su sve češći - rad na projektima, rad na platformama...", dodaje Jovanovićeva.

Prema njenim rečima, sluh o preporukama vlada zavisi od trenutka i lidera u konkretnom resoru.

"Kada država ima sluha, potrebno je da ne čuje samo kritiku, nego da se nude rešenja i da se pomogne da se koordiniraju različiti resori", rekla je Jovanovićeva. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво