Umesto gotovinom i karticama, možete da plaćate pomoću QR koda

Iz Narodne banke Srbije poručuju da će uskoro moći da se plaća preko IPS QR koda umesto karticama i gotovinom. Da bi se taj način plaćanja izvršio, potreban je samo mobilni telefon i instalirana, prilagođena mobilna aplikacija banke.

Za struju, telefon, Infostan i druge usluge koje građani plaćaju, svakog meseca izda se 15 miliona računa. Zbog različitih rokova uplate, većina građana mora da ide u poštu ili banku više puta.

Umesto gotovine ili platnih kartica, sve to moglo bi da se završi i mobilnim telefonom preko aplikacije QR kod.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić je ukazala da se uveliko prelazi na e-trgovinu.

"Tokom 2019. godine imali smo 13 miliona transakcija e-komerca, građani su kupovali i plaćali na internetu. Od toga sedam miliona transakcija obavljeno je na sajtovima domaćih trgovaca", rekla je Stanićeva dodajući da se više transakcija obavlja preko mobilnih telefona nego preko računara.

Od pilot projekta, do primene

Iz tog razloga, Narodna banka je ulagala upravo u ovoj oblasti. U specijalnoj laboratoriji NBS je sa bankama i trgovcima radila na uvođenju mogućnosti plaćanja pomoću IPS QR koda.

"Banke su pripremile aplikacije za mobilno bankarstvo, radile su na njihovom ažuriranju i unapređivanju, da bi imale mogućnost plaćanja na prodajnom mestu u trgovini, skeniranjem QR koda", navela je Stanićeva.

Rešenja su testirana, a NBS je dala smernice kako da se unaprede da bi korisničko iskustvo bilo što jednostavnije, sa što manje klikova.

Narednih dana, ovaj vid plaćanja biće moguć u radnjama koje su učestvovale u pilot projektu, a zatim će moći i masovno da se plaća na ovaj način.

Ažuriranje aplikacije 

Kada banka bude dobila zeleno svetlo, korisnici će na svojoj mobilnoj aplikaciji banke videti ikonicu koja im poručuje da apdejtuju aplikaciju.

"Tada će vas prebaciti na 'stor' (Guglova, ili Eplova 'prodavnica') i apdejtovati. Na početnom ekranu imaćete dve ikonice IPS pokaži i IPS skeniraj", rekla je Stanićeva.

IPS pokaži omogućava kupcu da na telefonu kreira jendokratni QR kod, koji kasirka skenira čitačem, dok IPS skeniraj omogućava kupcu da skenira kod trgovca na mobilnom uređaju.

"Vi skenirate kod, ukucate vaš pin, ostavite otisak prsta ili prepoznavanje lica, i transakcija je izvršena", navodi viceguvernerka.

Transakcija za jednu sekundu

Razlika u odnosu na plaćanje karticom je što trgovac dobija novac odmah, za razliku od plaćanja kraticom kada ga dobija za nekoliko dana.

Provizija ne postoji za kupca, a za trgovca je minimalna, rekla je Stanićeva. Ovaj način plaćanja posebno odgovara malim trgovcima, prodavcima na pijacama i malim buticima, jer je neophodan samo mobilni telefon, da bi se omogućila trgovina bez korišćenja keša i kartica.

Iz sigurnosnih razloga, QR kod koji potrošači kreiraju traje samo nekoliko sekundi.

Stanićeva je najavila da će februarski računi za Infostan, koji na naplatu stižu u martu, moći da se plate pomoću QR koda.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 07. feb 2020, 07:16) - anonymous [neregistrovani]

Pa ...

Pogledajte samo redove kad je isplata penzija. Kod nas ni 20% gradjana ne placa komunalije ili druge racune preko interneta,a samo im fali ovaj QR kod.

(petak, 07. feb 2020, 01:00) - anonymous [neregistrovani]

Европски стандард

Камо среће да здравсто функционише као платежни систем који Србија очигледно сукцесивно уводи - хоћу да кажем да је здравствени систем у ЕУ веома осетљив на "Сајбер Спејс" у поређењу са платежним системом.

(četvrtak, 06. feb 2020, 22:11) - anonymous [neregistrovani]

Re:Sve ovo...

A-haa, u Nemačkoj se plaća telepatski. Dovoljno je samo da imaš bankovni račun. Sve ostalo se obavi samo od sebe.

(četvrtak, 06. feb 2020, 13:45) - Jerotije [neregistrovani]

Sve ovo...

Sve ove zavrzlame placanjem mobilnim telefonima, banke uvode da bi smanjile licne troskove.Mnogi kukaju narod gladan, a vi uvodite modernu transakciju novca, nesto nije kako treba?Ima i drugih nacina placanja racuna a da se ne odlazi u postu ili u banku.Raspitajte se kako se to radi u Nemackoj, jedini uslov je da se poseduje bankovni racun, i naravno da je aktivan da ima gotovine na tom racunu, da moze da se vrsi transakcija novca.

(sreda, 05. feb 2020, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

Telefon bez skenera

Na mom Huwei telefonu nema skenera, mogu samo da snimam, Kako da skeniram QR kod?

(sreda, 05. feb 2020, 11:09) - anonymous [neregistrovani]

Фантастично!

Браво за НБС! Мислим да су велике новине уведене у систему плаћања последњих година.