Štete li dvocifrene temperature usevima

Prethodni vikend obeležile su dvocifrene temperature, više primerene ranom proleću, nego maksimumu zime. Ipak u prizemnom sloju vazduha bilo je jakih mrazeva. Agrometeorolog Srđan Milakara kaže da pojave epizoda visokih temperatura koje traju nekoliko dana nisu dovoljne da isprovociraju pokretanje voćnih sokova kod voćarskih kultura i da poljoprivrednici neće imati problema sa usevima.

Agrometeorolog Srđan Milakara objašnjava da su usevi u fazi mirovanja iako je temperatura proteklih dana bila neuobičajena za ovo doba godine.

"Bilo je godina kada su registrovane ovako visoke temperature, recimo 2007, 2008, 1989, 1990. godine... Bilo je visokih temperatura na ovim našim područjima, ali bez negativnog uticaja na stanje ozimih useva, a i voća, zato što su temperatura u prizemnom sloju i noćne temperatura još uvek niske i primerene ovom delu godine", kaže Milakara.

Ističe da pojave epizoda visokih temperatura koje traju nekoliko dana nisu dovoljne da isprovociraju pokretanje voćnih sokova kod voćarskih kultura.

"Mogu biti ugrožene neke ranocvetajuće, breskve, nektarine i kajsije, ali pošto temperature nisu jako visoke i ne traju dugo, ne bi trebalo da bude problema. Očekuje se pad temperature narednih dana, tako da će se vratiti sve na svoje mesto", naglašava Milakara.

Kaže da kiše nije bilo dovoljno u januaru, kao ni snega, ali da se očekuje narednih dana pojava padavina, najpre kiše, a onda i snega, naročito južnije od Save i Dunava.

"Sneg je dobar izolator za ozime useve ukoliko se pojave niske temperature u prizemnom sloju vazduha. I bez snega, temperatura zemljišta u setvenom sloju, u zoni korena su uglavnom bile pozitivne, tako da nije bilo alarmantno za stanje ozimih useva", objašnjava Milakara.

Ističe da u ravničarskim krajevima nije bilo niskih temperatura koje bi ugrožavale stanje ozimih kultura.

"Prognoze su takve da će biti hladnije, u skladu sa kalendarom, tako da neće biti problema", kaže Srđan Milakara.

Ističe da su temperature bile pogodne za pojavu glodara, ali da poljoprivrednici znaju kako da zaštite useve.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. feb 2020, 14:51) - anonymous [neregistrovani]

Srpski usevi i vreme

Ja još ne čuh za vreme koje pogoduje našim usevima. Tačnije, uvek pogoduje samo vreme kog nema. Ako je mraz, onda pogoduje toplo, ako je toplo neophodno je da bude hladno, ako je i hladno ne valja što ne pada sneg, ako pada sneg uništiće sve zato što nije kiša, kad pada kiša to je kataklizma i samo sunce može da nas spasi, ali kad je sunčano prepoloviće rod. Nijedno vreme srpskim usevima ne valja i kakvo god da je dovešće do drastičnog poskupljenja.