U srpskoj izvoznoj korpi treba da bude više novih proizvoda

Svetska banka je u "Agendi privredni rast Srbije" iznela niz pohvala kada je u pitanju privredni rast Srbije koji se, pre svega, bazira na rastu izvoza. Ima međutim i primedbi i preporuka.

Uprkos rezultatima životni standard građana Srbije još uvek je daleko od onog u Zapadnoj Evropi, a da bi se taj jaz smanjio, dugoročno, srpska privreda trebalo bi da raste po stopi od sedam odsto. To je teško dostižno, kažu ekonomisti.

Komentarišu i preporuke iz Agende za privredni rast Svetske banke - da srpski izvoz učestvuje sa 80 odsto u BDP-u. To kažu da ne polazi za rukom ni Nemačkoj, ni Rumuniji. 

"Kaže se da je srpska ekonomija ili BDP još uvek ispod nivoa iz 1990. godine za razliku od drugih ekonomija centralne i istočne Evrope koje su za oko 80 odsto nivo iz 1990. godine. Naravno, kada se takvo poređenje vrši onda treba imati na umu šta predstavlja, kako izgleda situacija u toj baznoj godini, numerički gledano baznoj 90-toj godini. Tada je naravno ekonomija tadašnje Jugoslavije, Srbije, bila neupordivo veća ili BDP per kapita bio mnogo veći nego što je bio u zemljama centralne i istočne Evrope", kaže direktor Zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Svetska banka zamera i to što su perjanice srpskog izvoza firme sa stranim kapitalom, umesto domaći brendovi.

"Za nas je jako važno da ti brendovi koji nisu autentično srpski, domaći dolaze, oni otvaraju, podižu i razvijaju da kažem dobavljače u Srbiji, obavezuju ih na dobre tehnološke postupke i proces, obavezuju ih na standardizaciju, na sertifikaciju na uvođenje principa korporativnog upravljanja i to unapređuje, razvija, šminka našu domaću industriju", kaže državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Među preporukama je i da se u srpskoj izvoznoj korpi nađe više novih proizvoda i onih visoke tehnologije.

"Povećava se udeo ovih viših tehnoloških proizvoda na račun najnižih tehnoloških. Naravno, apsolutno je istina, to je činjenica koja ne može da se opovrgne. Srbija je još uvek nisko razvijena zemlja", kaže Ivan Nikolić sa Ekonomskog instituta.

Struktura izvoza se menja nabolje, ali ništa ne može preko noći, kažu ekonomisti. Ocenjuju da je rast srpske privrede od četiri odsto održiv na duži rok i dovoljan za postizanje postavljenih ciljeva u pogledu potrošnje i plata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво