Stižu nova rešenja paušalcima

Od danas poreznici paušalcima šalju rešenja po novim propisima i prvi put ona nisu na papiru. Uz nove šifre delatnosti, osnovice i olakšice, nadležni kažu da će neko dobiti veće, a neko manje zaduženje, a u državnu kasu će se, po tom osnovu, sliti približno isto novca kao i do sada.

Rešenje o paušalnom porezu na koje se najduže čekalo, sada stiže unapred, za celu godinu. Umesto po osnovici za sedam grupa paušalaca, porez je razrezan uz više od 400 šifri, za svaku delatnost pojedinačno. Prvi put, paušalci su automehaničari ali i računovođe.

"Svi paušalci će u toku ove nedelje, od danas do petka dobiti rešenja u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave. Za preuzimanje rešenja moraju posedovati kvalifikcioni digitalni sertifikat", Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Uz šifru koja se besplatno dobija u MUP-u, i lična karta sa čipom može da posluži za ulazak na portal ePorezi i sanduče u kome je poresko rešenje.

Posebne kartice za to izdaju još četiri sertifikaciona tela. Sve novoosnovane firme rešenje o paušalnom porezu dobijaće u roku od 48 sati.

"Postoji čitav spektar delatnosti za koje nije bitno da li se obavljaju na teritoriji neke opštine, i za njih se uzima republički prosek, kada se obračunava poreska obaveza", objašnjava Slavica Savičić, državni sekretar Ministarstva finansija.

Tako će se za IT, umetničke, savetničke i usluge prevoza uzimati republički prosek, dok će za pekare ili frizere osnovica za obračun poreza varirati zavisno od zone u kojoj je radnja.

"Uspostavljena su neka nova umanjenja za različite kategorije preduzetnika, za ljude koji su mlađi od 30 godina, za starije od 55 ili 60 u zavisnosti od delatnosti", Jelena Bajić iz NALED-a.

Na godine, umanjenje je do 10 odsto, za porodilje i invalide 20 procenata, početnici u biznisu imaju dodatnu olakšicu prve tri godine.

Zbirno, olakšica ne može biti veća od polovine poreskog zaduženja, koliko plaćaju i svi koji se bave starim zanatima.

"Eleminišemo subjektivnu procenu inspektora u postupku utvrđivanja poreske osnovice, tako da je ovaj sistem pravedniji za sve obveznike", navodi Agatunović.

"Pravičnost opet nije potpuna"

Goran Radosavljević, profesor Fakultet za ekonomiju, finasije i administraciju, smatra da pravičnost opet nije u potpuna.

"Imamo sa druge strane kategoriju advokata i nekih drugih kategorija za koje znamo da zarađuju značajna sredstva, a u kategoriji su paušalaca", ukazuje Radosavljević.

Hoće li nova poreska rešenja proći test oko 100 hiljada paušalaca, znaće se kad ih otvore, a hoće li paušalci proći test samostalnosti u poslu, proveravaće se od 1. marta, kada ta zakonska odreba stupa na snagu.

broj komentara 10 pošalji komentar
(utorak, 04. feb 2020, 23:05) - anonymous [neregistrovani]

mail adresa

...slažem se.
Ja sam za registrovanje mail adrese u APR-u morao da platim, a sada mi ne služi ničemu..

(petak, 24. jan 2020, 12:18) - Kidades [neregistrovani]

Nema i dalje

24. jan, i dalje nista kod mene

(ponedeljak, 20. jan 2020, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Jos uvek nema resenja

Danas je ponedeljak i jos uvek nema resenja. Barem meni

(petak, 17. jan 2020, 14:46) - goran [neregistrovani]

resenja

Da li su nekome stigla resenja u elektronsko sanduce? Kraj nedelje je.

(petak, 17. jan 2020, 12:09) - anonymous [neregistrovani]

jel ti to hoces korak nazad ili korak napred

u zapadnim drzavama mesto prebivalista menjas od kuce ,,ne ides u sup upravo zahvaljujuci toj tehnologiji ,registujes auto ,kupujes kartu
Sertifikat ti je jedna vrsta saltera hvala bogu da to postoji ,

(četvrtak, 16. jan 2020, 08:34) - Arbo [neregistrovani]

pitanje

Da li je to elektronski potpis koji se dobija u MUPu

(sreda, 15. jan 2020, 09:35) - anonymous [neregistrovani]

sertifikat

Nemam ličnu kartu sa čipom ( kada su mi je izdavali bio je neki problem da se na obične nije čekalo, a na ove sa čipom je trebalo čekati više nedelja ), a sertifikat košta i to ne malo i nije trajan.
Ponovo zavlačenje ruke u džep malim zanatlijama.
Dokle više ?
Zar rešenje nije jednostavno moglo da se pošalje na e-mail ?

(sreda, 15. jan 2020, 07:58) - Srđan [neregistrovani]

Digitalni sertifikat

Digitalni sertifikat uzimate u vašoj najbližoj policijskoj stanici/stanici gde ste i uzeli ličnu kartu. Uslov je da l.k. ima čip. Pozdrav

(utorak, 14. jan 2020, 21:52) - anonymous [neregistrovani]

Sertifikat

A gde mozemo dobiti kfalifikacioni digitalni sertifikat?

(utorak, 14. jan 2020, 21:02) - anonymous [neregistrovani]

čekanje

Sad unapred, a pre neku godinu tri godine je kasnilo rešenje, kad su ono advokate pokušavali da izbace iz paušalaca.