Vlasništvo aerodroma "Rosulje" i "Ponikve" preneto na državu

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa predstavnicima Kruševca i Užica ugovore o prenosu vlasništva aerodroma "Rosulje" i "Ponikve" na Republiku.

Zorana Mihajlović je podsetila da je to već urađeno sa niškim i kraljevačkim aerodromom i izrazila očekivanje da će u sastavu "Aerodroma Srbije" biti i borski aerodrom.

"Očekujem da bude i borski aerodrom, kao i da radimo novi borski aerodrom", rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je potpisala ugovore u Vladi Srbije sa zamenicom gradonačelnika Kruševca Vesnom Lazarević i gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem.

Istakla je da je država nastavila sa praksom da se, pored ulaganja beogradski aerodrom "Nikola Tesla", podižu i drugi aerodromi u Srbiji.

Podsetila je da je to učinjeno već sa aerodromima u Nišu i Kraljevu i istakla da će, pored današnjeg prenosa, to biti urađeno sa još nekoliko manjih aerodroma koji će biti u sastavu "Aerodroma Srbije".

"Pokazalo se jasno da je mnogo jednostavnije i mnogo bolje kada pod okriljem jednog preduzeća 'Aerodromi Srbije' možemo da nađemo dovoljna finansijska i druga sredstva kako bismo mogli da uložimo u male aerodrome", naglasila je Mihajlovićeva.

Dodaje da će država tako omogućiti lokalnim samoupravama da pored razvijenih puteva i pruga mogu da imaju i razvijene male aerodrome koji su se pokazali kao potreba u svakom delu Srbije.

Drago mi je što smo zajedno sa Užicem i Kruševcem, ali ranije i sa Nišom i Kraljevom, našli zajednički jezik i što je broj putnika na niškom aerodormu pokazao da smo sposobni da razvijemo i male aerodrome, naglasila je Mihajlovićeva.

"'Rosulje' kod Kruševca svakako čeka oslobađanje industrijske zone i već ove godine smo obezbedili sredstva u budžetu 'Aerodroma Srbije' za premeštanje. Što se tiče aerodroma 'Ponikve' kod Užice, u nekoliko faza ćemo uložiti najmanje deset miliona evra, a po procenama i blizu 20 miliona evra, kako bi 'Ponikve' bile takođe razvijen aerodrom, pre svega, za turizam", naglasila je Mihajlovićeva.

Dodala je da na područuju Užica postoji ozbiljan potencijal za razvoj aerodroma.

Zamenica gradonačelnika Kruševca Vesna Lazarević je rekla da taj ugovor o preuzimanju aerodroma "Rosulje" označava početak ubrzanog razvoja Kruševca.

Poručila je da će grad Kruševac preduzeti sve da se realizuje danas potpisani ugovor i dodala da će prenos vlasništva aerodroma biti, posle početka gradnje Moravskog koridora, jedan od najvažnijih projekata.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković istakao je da će u narednih nekoliko godina biti uložena značajna sredstva kako bi aerodrom "Ponikve" bio u punoj funkciji.

"Pokušali smo u prethodnih desetak godina da aerodrom stavimo u punu funkciju i da pronađemo investitore, ali smo zaključili da kao mali grad nemamo kadrove niti finansijske kapacitete da to uspešno završimo", rekao je Petković.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 22. jan 2020, 11:26) - anonymous [neregistrovani]

predlog

Preblizu je aerodrom Kraljevo, a nisu daleko ni Nis ni Beograd. Bolje gradite aerodrom negde drugde.

(petak, 10. jan 2020, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

Svaka cast

Nemam reci koliko se ovom radujem. Bravo ljudi.

(petak, 10. jan 2020, 14:52) - Stevan [neregistrovani]

aerodrom

Čiji je somborski aerodrom?

(petak, 10. jan 2020, 13:59) - anonymous [neregistrovani]

Super

E tako.sad je drzavno pa ce za koju godinu drzava da ga proda....lepo,nema šta. Dušan

div id="adoceanrsvdcfhklggd">