Svinjetina iz Srbije bliža evropskom tržištu

Pre tri dana u Srbiji je zvanično prestala vakcinacija protiv klasične svinjske kuge. To je prvi uslov da bi svinjetina ponovo mogla da se izvozi na prostor Evropske unije. Međutim, da bi trgovina krenula mora da prođe još od godinu do tri pod uslovom da se u tom periodu bolest ne pojavi ponovo.

Odlukom da vakcinacija protiv svinjske kuge više nije potrebna, osim što su otvorena vrata evropskog tržišta, naša zemlja ispunjava i jednu od obaveza iz poglavlja 12 koje se odnosi na bezbednost hrane, veterinarsku i fitosanitarnu politiku.

Posebno se raduju naši farmeri. U porodici Čedomira Bačkalića iz bačkog sela Mošorina duže od pet decenija bave se tom proizvodnjom i sada godišnje na domaće tržište isporuče oko 40 tona svinjetine.

"Izvoz na evropsko tržište značiće nam puno, veće šanse, bolja cena svinja, to će biti za nas pod broj jedan i moći ćemo više proizvoditi", kaže Čedomir Bačkalić iz Mošorina.

Ukidanje vakcinacije je uslov za očuvanje domaće proizvodnje. Srbija je pre dva veka godišnje izvozila 200.000 svinja, danas ih uvozimo gotovo 400.000, a mogli bismo da godišnje uzgojimo oko 14 miliona svinja. Kontrola svinjskog mesa i dalje će se sprovoditi.

"Radiće se monitorinzi, pratiće se eventualno prisustvo virusa u populaciji svinja, a samom merom trebalo bi da bude relaksirano što se tiče naše proizvodnje svinja i izvoza u zemlje EU i u zemlje okruženja", ističe dr Darko Bošnjak, direktor Veterinarskog instituta Zrenjanin.

U Mošorinu nekada se godišnje gajilo 10.000 tovljenika, danas je taj broj tri puta manji. Koliko će zabrana vakcinacije i izvoz svinjetine na evropsko tržište vratiti proizvodnju na nekadašnji nivo, znaće se već možda naredne godine.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 19. dec 2019, 10:41) - Markovljev [neregistrovani]

@Šta nam to radi naša draga EU

To je komentar. Kada čovek zna o čemu piše i kakva je realnost. Meni samo jedna stvar nejde u glavu. Domaćin iz Mošorina se raduje da će izvoziti svinje u EU i dobiti bolju cenu a Srbija uvozi milione svinja godišnje iz te iste EU. Nije li to pitanje za Ministarstvo poljoprivrede, gde je greška? Zar je moguće da uvozimo jeftinije svinje nego što proizvodi domaćin iz Mošorina a on se nada većoj ceni u EU. Srbija ima sve uslovi da ishrani pola Evrope, bila ona EU ili Rusija, relativno su mala ulaganja, kratko vreme obrta, pa neznam zašto je to problem. Zašto u poljoprivredu neulaže vlada Srbije i nedaje subvencije, kao za Aerodrom u Kraljevu?

(četvrtak, 19. dec 2019, 09:48) - anonymous [neregistrovani]

šta nam to radi naša draga EU

Prvo, EU već ima 50.000.000 svinja viška. Tamo ćemo da izvozimo?.
Drugo, nema reči o periodu od godinu do tri, već od četiri do šest. Toliko je potrebno da sve svinje koje su vakcinisane uginu, odnosno one najdugovečnije, a to su krmače koje se prase. Hoće li svi domaćini u Srbiji potamaniti svoje krmače u slavu EU?
Treće, ta ista EU nam je blokirala izvoz svinjskog mesa u Rusiju, pošto nam ne dozvoljava tranzit svinjskog mesa preko svoje teritorije, a avionski prevoz je neisplativ
Četvrto, mi sada ne izvozimo svinjetinu u EU, već je uvozimo (januar -septembar oko 3,5 miliona svinja / oko 150 miliona evra)
Peto, zaštititi svinje od svinjske kuge je Srbiju nemoguća misija bez vakcine. Potrebne biosigurnosne mere za farme su žešće kao na hirurškim odeljenjima bolnica. U krug farme ne može da dođe ništa. Ljudi koji ulaze na farmu lji se presvlače, pošto skinu sve sa sebe i istuširaju se, a kada izlaze, urade to isto. I ne smeju da imaju svinje kod kuće.
Šesto je ono što nas "čeka iza ćoška", a to je vakcina protiv aujeckijeve bolesti. Kada su naši susedi Hrvati, posle četiri godine od ukidanja vakcine protiv svinjske kuge mislili da će izvoziti u Evropu, rečeno im je da nemogu jer nisu prestali da vakcinišu Eujecki.
Koliko je do sada uloženo tokom prethodnih tridesetak godina za borbu protiv svinjske kuge, da i ne pominjem
Ubi nas ova Evropa. Bez alternative.