Putin: Srbiji će biti obezbeđen gas

Vučić je rekao da će Rusija obezbediti Srbiji dovoljno gasa bez obzira na ishod razgovora sa Ukrajinom o tranzitu ruskog gasa.

Aleksandar Vučić je rekao da je dobio uveravanja predsednika Vladimira Putina i Alekseja Milera iz "Gasproma" da će Srbija moći da kupi dodatne količine ruskog gasa sa teritorije i nekih drugih zemalja i da sa izvesnošću može da čeka prvi i drugi kvartal sledeće godine, bez obzira na to kako će teći razgovori između Rusije i Ukrajine.

Na pitanje šta će se desiti u slučaju da bude prekinut tranzit ruskog gasa kroz Ukrajinu, Putin je rekao da je Rusija spremna da očuva ukrajinski tranzit i da se o tome razgovara, kao i da to nije tajna.

"Jedino što uslovi ukrajinske strane nisu prihvatljivi za nas, ali to je početak pregovora i nadam se da ćemo usaglasiti stavove. Srbiji će biti obezbeđen gas, u svakom slučaju, po drugim nekim rutama. Pitanje koje smo danas razmatrali je povećanje isporuke Srbiji zbog rasta privrede, jer su potrebe Srbije veće svake godine i ja želim da čestitam srpskom rukovodstvu i predsedniku Srbije", poručio je Putin na konferenciji sa Vučićem.

I bez ukrajinskog tranzita, mi ćemo moći da povećamo isporuku za Srbiju, dodao je Putin.

Vučić je srpskim medijima rekao da će se ići na zakazivanje nabavke novih količina ruskog gasa, ali sa teritorije Slovačke.

O učešću Srbije u projektu "Turski tok" 

Što se tiče učešća Srbije u projektu "Turski tok", Putin kaže da je on moguć:

"Mi smo spremni. Srpski deo gasovoda od granice Bugarske do Mađarske skoro je spreman i 90 odsto je već postavljeno i 85 odsto Srbija je već spremna. Pitanje je u tranzitnim stanicama, ali ono što mi vidimo, bez obzira na brojna uveravanja i molbe ruske strane, jeste da se obezbedi isporuka kroz Tursku i Bugarsku. Vidimo da bugarska strana svesno odugovlači realizaciju projekta na svojoj teritoriji."

Putin dodaje da se Rusija više puta obraćala Bugarskoj da realizuje "Turski tok", ali da bugarsko rukovodstvo verovatno, pod pritiskom, ne žuri sa tim.

"Videćemo kako će se dalje realizovati taj projekat na bugarskoj teritoriji.

Ako bugarsko rukovodstvo ne želi taj tok, mi ćemo naći druge mogućnosti na jugu Evrope. Sa Srbijom imamo i druge zajedničke projekte, ne samo isporuku gasa. To su naše naftno-gasne kompanije koje rade i one će povećavati ulaganje, a imamo i druge planove. Čini mi se da smer saradnje ima jako dobru perspektivu", zaključio je Putin.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 05. dec 2019, 02:03) - anonymouszik [neregistrovani]

Napravite realnu cenu da bi se koristio

Gas koga ima u Srbiji slabo ga ko koristi u domacinstvu jer njegova cena je astronomna, sa penzijom ispod 20 000 dinara i platom ispod 30 000 dinara nemoguce je upotreba.

(sreda, 04. dec 2019, 20:46) - anonymous [neregistrovani]

Rusija ce obezbjediti Srbiji dovoljno gasa....

Izjava Predsjednika Putina da ce Srbija dobijati ruski gas iz drugih pravaca ohrabruje i daje optimizam da ce Srbija nastaviti putem razvoja svoje privrede nakon sto je Bugarska,nakon odbijanja izgradnje "Juznog toka", ponovo pocela raditi u korist vlastite stete i stete Srbije,Madjarske i drugih drzava Balkana koje ocekuju taj gasovod,samo da bi bila pohvaljena od strane SAD kao sto rece Borisov da je Bugarska odana clanica NATO i EU.I valjda zbog te odanosti Americi treba praviti stetu i sebi i drugima.Ja sam ovdje nedavno pisao da se Bugarima,po pitanju gasovoda,ne treba vjerovati i da treba sacekati da gasovod dodje do srpske granice pa onda graditi gasovod u Srbiji.Nedavna izjava predstavnika Pentagona da su gasovodi "Sjeverni tok 2" i "Turski tok" ,vojna prijetnja za SAD dovoljno govori o tome koliko je Amerika frustrirana saradnjom EU i Rusije bojeci se da EU ne postane zavisna od ruskog gasa a time i na politickom planu sto bi neminovno dovelo do izolacije SAD.Ako tome dodamo i uticaj Kine na evropsko trziste onda se moze shvatiti da se Amerika boji da joj Rusija i Kina ne preuzme EU.