Mali: Želimo da novac koji smo zaradili vratimo građanima

Poslanici od danas u Skupštini razmatraju predlog budžeta za 2020. godinu. Ministar finansija Siniša Mali poručuje da će svi amandmani, a ima ih stotinak, biti razmotreni. Očekuje i da će budžet biti usvojen do kraja novembra.

Plan državne kase predviđa prihode od 1.314,5 milijardi dinara, rashode od 1.334,7 milijardi dinara, tako da će deficit iznositi 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a.

Procena je da će rast bruto društvenog proizvoda biti četiri odsto, a inflacija dva odsto.

Ministar finansija Siniša Mali ističe da je predlog budžeta jedina tačka dnevnog reda i da će biti dovoljno vremena za raspravu, jer se ne usvaja po hitnom postupku.

Želimo da se usvoji na najtransparentniji način i da svako ko ima komentar ima priliku da ga da, rekao je Mali gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Navodi da je ovaj Predlog budžeta izbalansiran, realan i da predstavlja prekretnicu u našoj ekonomskoj politici.

"Krećemo se ka tome da imamo povećanje životnog standarda građana – plata, penzija, minimalne cene rada, i ubrzani privredni razvoj", rekao je Mali.

Ističe da se poslednjih godina sav novac koji može da se opredeli, investira u plate i penzije, ali i investicije. U prethodnom budžetu 220 milijardi dinara izdvojeno je za investicije, a u ovom 260 milijardi.

Mali je rekao da je Srbija u trećem kvartalu imala stopu rasta od 4,7 odsto i da je u Evropi samo Mađarska ispred nas. Rekordan iznos direktnih stranih investicija koji je zabeležen prethodne godine uvećan je za 43 odsto, dodao je Mali.

Povećanje plata i penzija je cilj

Fiskalni savet smatra da višak u državnoj kasi ne bi trebalo koristiti za povećanje plata, kao što je to ove godine urađeno, već isključivo za investicije.

Međutim, Mali poručuje da je cilj povećanje plata.

"Naš cilj je da se povećavaju plate, da se standard povećava u što kraćem periodu, na zdrav i odgovoran način. Povećanje između 8 i 15 odsto je na zdravim osnovama. Ne zadužujemo se, novac koji smo zaradili želimo da vratimo građanima. Od 1. januara imaćemo povećanje penzija za 5,4 odsto po 'švajcarskoj formuli'. Ne ugrožavamo makroekonomsku stabilnost, ali želimo da građani osete boljitak", rekao je Mali.

Naveo je da se raduje raspravi jer je uvek dobro čuti nova mišljenja.

"Nešto smo možda i propustili, ali smo u pitanju glavnih odredbi na pravom putu", poručio je Mali.

Očekuje da će budžet biti usvojen do kraja novembra.

"Pogledaćemo svaki amandman i raspraviti sa poslanicima, ako ima dobrih amandmana prihvatićemo ih. Cilj je da budžet bude što bolji i u interesu građana", zaključio je Mali.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 20. nov 2019, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Imate pogresnu privrednu strategiju baziranu na malim preduzecima a za oporavak su potrebna jaka gradjevinska,masinska i dr.preduzeca.Jake drzavne klinike i IT sektor.Ali Zapad vam to neda,u sve se mesa i koliko smemo celika da proizvedemo,kolike firme,slaba poljoprivreda itd.Bez jake privrede nema jake drzave niti ostajanja nasih radnika,ali ovo pisem uzalud.

(sreda, 20. nov 2019, 09:52) - anonymous [neregistrovani]

Vraćanje

Ukoliko nekome nešto vraćaš to znači da si mu pre toga isto to uzeo!
Ovo mi zvuči kao neko priznanje.