Beograd se širi, nova naselja sa desetinama hiljada stanova

Vrednost radova u građevinarstvu u Srbiji povećana je za 40 odsto u trećem kvartalu ove godine, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. To je najviša stopa rasta građevinarstva od 2010. godine. Najviše se gradi u Beogradu, gde se planira izgradnja nekoliko novih naselja sa desetinama hiljada stanova.

Nova naselja gradiće se na Čukarici, Adi Huji, pored Pupinovog mosta, u Ovči i u Bloku 18, preko puta Beograda na vodi.

"Ako govorimo o Makiškom polju očekivano je da se tamo izgradi između pet i šest hiljada stambenih jedinica. Mogu da pretpostavim da će to biti neka cena oko 1.000 evra, ali imajući u vidu da najveći deo zemljišta nije u vlasništvu grada, odnosno republike, da su to privatne parcele – ostaje da tržište to diktira", rekao je gradski urbanista Marko Stojčić.

Pre pet godina je samo 30 odsto teritorije grada Beograda bilo pokriveno planovima detaljne regulacije, a sada skoro dve trećine. Očekuje se da će se u narednih pet godina graditi deset miliona kvadrata stambenog prostora.

Kada krene visokogradnja, kreće još 50 različitih industrijskih grana – direktno ili indrektno – koje povezuju na desetine, možda i stotine hiljada zaposlenih, navodi Goran Rodić, iz Građevinske komore Srbije.

"Kompletna građevinska industrija, građevinska operativa i sve prateće učestvuju u BDP-u preko 30 odsto. To govori koliko je značajan ovakav porast, ne samo u Beogradu, nego i širom Srbije, za uposlenost domaće građevinske industrije", izjavio je Rodić.

Trenutno se najviše prodaju stambeni kompleksi na Novom Beogradu, gde je porasla cena kvadrata, između ostalog i zato što je sve teže naći kvalifikovane radnike.

"Kvalifikovani radnici različitih zanimanja i profila su oni koji nedostaju za potrebe stanogradnje, generalno za potrebe građevinarstva. Taj problem se rešava vrlo teško. Imamo pojavu dolaska građevinskih radnika iz zemalja sa istoka – Turske, Bangladeša, Pakistana", naveo je izvršni direktor za operativne poslove "Energoprojekta" Bogdan Uzelac.

Izgradnju novih naselja, kako se planira, pratiće i nova saobraćajna infrastruktura. Prva linija metroa trebalo bi da poveže Makiško polje i Adu Huju, gde će biti izgrađen i most preko Dunava.

broj komentara 32 pošalji komentar
(nedelja, 17. nov 2019, 10:16) - Srbijanac [neregistrovani]

Licemerno

Ti nama govoris da smo licemerni. Moji roditelji su zajedno radili 75 godina i nisu dobili stan kao tvoji u Beogradu. Ja i dan danas placam mesni samodoprinos, a da li ga ti placas? Ja placam autobus prilikom ulaska u njega, a ti dali ga placas? Tako da ne znam ko je u stvari licemeran.

(nedelja, 17. nov 2019, 05:20) - anonymous [neregistrovani]

Drzava Beograd

Sve dok se u Srbiji, makar to bilo i za sto godina, ne bude povela drzavotvorna politika, umesto kratkorocne politike u vidu - zgrabi pare odmah, a za sutra koga briga, Srbija ce propadati. Pricamo danas na sva zvona kako je Kosovo Srbija, a secam se sedamdesetih godina kako su u sela i gradove u Podunavskom okrugu dolazile na stotine (da, stotine, gledao svojim ocima i odrastao sa tim ljudima) srpskih porodica sa Kosova i Metohije koje je Beograd davno otpisao pa su morali da se, bezeci od svakodnevnih napada od strane Albanaca skrase 50ak kilometara od Beograda. Izgleda da iz bliske istorije nismo naucili nista jer o ostatku Srbije danas vodimo racuna koliko i nakon 1945-te. O ekonomskim gubicima za Srbiju kroz projekat Beogradizacije Srbije, tek da ne govorim. Bogata Svajcarska sa osam miliona ljudi nema zgradu visu od deset spratova, ali zato sedmomilionska Srbija mora da ima nebodere nasred Beograda. I sto su projekti skuplji i graciozniji, Srbija sve praznija. Sami sebe unistavamo gore nego bilo koji neprijatelj.

(nedelja, 17. nov 2019, 00:54) - anonymous [neregistrovani]

Vazno da se Beograd siri

Beograd is siri a ostali deo Srbije nestaje.

(nedelja, 17. nov 2019, 00:01) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

Beograd se siri ..

.. a Srbija se smanjuje i prazni.Apsolutno pogresno, ostatak Srbije izumire .

(subota, 16. nov 2019, 23:53) - NIKOLAKRAJINALONDON [neregistrovani]

40 %

Povecanje od 40% se ne odnosi na Srbiju vec na Beograd

(subota, 16. nov 2019, 22:36) - anonymous [neregistrovani]

U cemu je problem

Kada bi malo izasli iz Beograda i isli putem ,ne ( auto putem ) do granice sa S. Makedonijom, onda bi videli u cemu je problem i koliko ih ima a ima ih dosta.A sto se tice drugih drzava i njihovo uredjenje, daleko ali daleko smo nazalost iza njih , osim jedne ili dve u okruzenju.
Nije sve tako ruzicasto kako vam prikazuju, ni blizu!!!!

(subota, 16. nov 2019, 20:59) - Джони [neregistrovani]

Никола

Важно да се Београд гради.

(subota, 16. nov 2019, 17:30) - Pyle [neregistrovani]

Bravo

Bravo! Sve je u Bg i preko 30% stanovnistva Srbije

(subota, 16. nov 2019, 17:16) - anonymous [neregistrovani]

500e

A gde su ti stanovi koje je država obećala da će prodavati po 500e.

(subota, 16. nov 2019, 17:04) - anonymous [neregistrovani]

A?

Stanovi se grade za SVE one ciji CE se stanovi I objekti urusiti u naredne 20 hodine