Kakve subvencije očekuju poljoprivrednike sledeće godine

Predlogom budžeta za 2020. godinu, srpskom agraru namenjene su približno 52 milijarde dinara. Obavezan iznos za subvencije neće biti manji od 35,6 milijardi dinara, što je 900 miliona dinara više nego ove godine. Ministar poljoprivede Branislav Nedimović je rekao za RTS da se iz subvencija ne isključuje niko ko je već imao to pravo, a da se uvode posebne mere podrške za mlade poljoprivrednike, vinare, za organsku proizvodnju...

Branislav Nedimović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se, ako sve bude usvojeno, očekuju se dva do tri puta veće subvencije za organske proizvođače i za vinare.

Ministar je istakao značaj stočarstva i naveo da je u Srbiji veoma malo genetskog potencijala i da je potebno više teladi. Zbog toga se, na inicijativu banatskih stočara, uvodi povećan iznos subvencija za krave za proizvodnju teladi sa 25.000 na 40.000 dinara, a priprema se i subvencionisani kredit za njih.

Nedimović je rekao da je odziv mladih veoma dobar i dodaje da je sada izmenjen pravilnik i da mogu da konkurišu svi koji su članovi gazdinstava.

Dodao je i da se priprema zakon o regulisanju cena na tržištu poljoprivrednih proizvoda za koji očekuje da bude usvojen sledeće godine. Kako je istakao, važno je da se zna ko može da okupljuje poljoprivredne proizvode.

Takođe, Nedimović je rekao da se očekuje sistem očekivanih cena za 20 najtraženijih poljoprivrednih proizvoda, što smatra ozbiljnim napretkom. Kaže da će se već u januaru izaći sa očekivanim cenama.

Rekao je i da očekuje dobre vesti kada je reč o "Budimci" i da se sutra završava prijava potencijalnih kupaca.

"Bio bih najzadovoljniji kada bi to bio ozbiljan investitor koji bi okupio voćare iz tog kraja", naveo je Nedimović i dodao da, prema njegovim saznanjima, zasad ima tri zainteresovana investitora.

Govoreći o najavljenom nacionalnom investicionom planu, kaže da je poljoprivreda inkorporirana u njega i da će sve biti uloženo u investicije koje bi trebalo da povećaju konkurentnost domaćih poljoprivrednika.

Ističe da je, od 2016. do 2020. godine za 45 odsto povećan budžet za poljoprivedu, za subvencije.

broj komentara 3 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 12:40) - anonymousT [neregistrovani]

Traktori

samo da pitam , koje motore ugradjuju kod nasih IMT traktora , da li su euro 5, ili 6,,,? ako ga danas kupis mozda se desi da sutra s njim ne smes u njivu,,,

(utorak, 12. nov 2019, 11:58) - Markovljev [neregistrovani]

Državna agencija

Država bi trebalo da formira Državnu agenciju za oživljavanje preduzeća koja su bila značajni proizvodjači i preradjivači poljoprivrednih proizvoda i zapošljavali veliki broj radnika. Zašto nebi država bila ta koja bi otkupila firme kao što je Budimka, mesara Čoka a našlo bi se još značajnih firmi koje narod želi da vidi ponovo na tržištu.I ovako i onako nas sve to košta, pa zašto nebi država te firme postavila na noge jer su u interesu Srbije.Po oživljavanju i kada krenu oporavljene to mogu biti Akcionarska društva u koja bi gradjani prema svom nahodjenju mogli kupovati akcije, povećavati kapital i u krajnjoj liniji od toga svi imali koristi.

(utorak, 12. nov 2019, 09:54) - anonymous [neregistrovani]

Masni kolaci

A mladi odlaze sa sela zbog masnih kolaca

div id="adoceanrsvdcfhklggd">