Subotički vinari već koriste podsticaje države

Prema najavama iz Vlade, država je odlučila da snažno podrži razvoj vinogradarstva i vinarstva u Srbiji. Strategija razvoja vinarstva do 2030. godine treba da bude pripremljena u narednih nekoliko nedelja. Svoje mesto u tom dokumentu imaće vinogradari i vinari sa Subotičko-horgoške peščare na kojoj se uzgajaju poznata vina sa peska.

Više od vek i po porodica Lasla Huperta u Hajdukovu bavi se uzgojem vinove loze i proizvodnjom vina. Na oko 10 hektara godišnje proizvedu oko 30.000 litara vina, svetskih i autohtonih vrsta.

"Na kućnom pragu je najbolje prodati vino, jer to donosi najviši profit za vinogradara. Domaćin ima računicu jer su tu i noćenja i izdaci za hranu. Važno je da se ulaže u degustacionu salu, u prenoćišta i u restoranske usluge", kaže Laslo Hupert.

Posle 11 godina rada, vinarija "Zvonko Bogdan" postala je prepoznatljiva na srpskom tržištu. Na svojih 60 hektara pod vinovom lozom, godišnje proizvedu više od 300.000 litara vina. Gosti, posle obilaska vinarije, degustiraju vina u upečatljivom ambijentu.

"Recimo da je do sada država dosta uradila za sadnju, za proizvodnju i u poslednjih par godina za vinski turizam. Mislim da je bitno da država napravi drugi korak, mnogo značajniji za nas, a to je plasman proizvoda i zaštita od uvoza", navodi Srđan Lukajić, enolog vinarije "Zvonko Bogdan".

Država želi da se povećaju zasadi pod vinogradima u Srbiji, a tome će doprineti konkretne mere koje će se naći u strategiji razvoja ove grane poljoprivrede.

"Ima dve grupe mera: jedna koja se tiče nabavke opreme za vinarije, objekata koje su u funkciji vinarija, pre svega mislim na degustacione sale, na objekte gde se proizvodi vino. Što se tiče vinogradara to je podizanje novih zasada. Ima i treća stvar koju ćemo uvesti kroz strategiju: to je izgradnja infrastrukture da bi se pristupilo vinarijama", ukazuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Subotički vinari već u velikoj meri koriste podsticaje države za sadnju i novu opremu. Pomoć države u plasmanu i promociji srpskih vina na novim tržištima biće dragocena za sve vinske regione u Srbiji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво