Kovačević: Ključno pitanje – koliku ponudu može Srbija da obezbedi za EEU

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je za RTS da je potpisivanje sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom vrlo povoljno za rast trgovinske razmene Srbije sa zemljama te Unije i za podršku srpskoj ekonomiji zbog veće mogućnosti izvoza.

Miladin Kovačević je povodom potpisivanja trgovinskog sporazuma u Moskvi ukazao da je to trgovinski sporazum.

"Da otklonimo svaku sumnju da tu ima neka šira politička dimenzija, to je trgovinski sporazum i pristup tom tržištu. Pri ulasku u EU bismo verovatno morali otkazati takve sporazume. Za sada je to vrlo povoljno za rast naše trgovinske razmene i za podršku našoj ekonomiji zbog veće mogućnosti izvoza", objasnio je direktor RGZ-a.

Pitanje je, ističe, koliku ponudu može Srbija da obezbedi da bi imala značaju razmenu na tržištu Evroazijske ekonomske unije.

Trgovinska razmena Srbije i zemalja Evroazijske unije je 3,4 milijarde dolara, a u taj iznos je uključen i uvoz energenata.

"Izvoz nije tako imspresivan, ali raste", dodao je Kovačević.

Komentarišući napredak Srbije na "Duing biznis" listi, direktor RGZ-a navodi da je to pokazatelj stvaranja bolje biznis klime i okolnosti za privlačenje investicije.

"Do avgusta su strane direktne investiije beležile priliv od oko 2,6 milijarde evra, to znači da ćemo do kraja godine prestići prošlu godinu koja je bila rekordna sa četiri milijarde evra", napominje Kovačević.

Komentarišući najavljeno povećanje penzija od 5,3 odsto, Kovačević ukazuje da je to uklopljeno u budžetski okvir i aranžmane sa MMF-om, koji nalaže da penzije ne smeju pređu 11 odsto BDP-a kako se ne bi kvarila makroekonomska stabilnost.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 25. okt 2019, 16:18) - Aca [neregistrovani]

A što

mi ne obnovimo Titove fabrike?

(petak, 25. okt 2019, 11:00) - anonymous saniz [neregistrovani]

izvoz

ovo je predivna vest to smo trebali i pre da uradimo ALI nismo pitanje ZASTO da bi Srbija izvozila u zemlje te organizacije potrebno je imati fabrike i industriju mi to nemamo.Imamo jedino poljopriverdu koja je na staklenim nogama i koliko vidim mi cemo ipak mnogo vise uvoziti nego izvoziti i to me plasi da smo opet lose isplanirali.

(petak, 25. okt 2019, 09:54) - Dušan [neregistrovani]

a industrija !

Nema nikakve industrijske robe ! Ona je ključ ekonomije ! Ima samo poljoprivrednih proizvoda kojih tamo nema !! Nekada smo u SSSR izvozili od tekstila do traktora i mašina !