Kozji i ovčiji sirevi iz Srbije na ruskoj trpezi

Dogovoreni su detalji Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i zemalja članica Evroazijske ekonomske Unije koji će u petak biti potpisan u Moskvi. Koje su novine u odnosu na prethodne bilaterlne sporazume koje je Srbija imala sa svakom zemljom članicom Unije?

Novina je to što u sporazumu osim Rusije, Belorusije i Kazahstana sada učestvuju i Kirgistan i Jermenija.

Lista za bescarinski izvoz se u odnosu na prethodne sporazume proširuje za kozje i ovčije sireve, kao i za visokokvalitetne voćne rakije.

Za ove proizvode nema ograničenja. Kvote smo dobili za kravlji sir, cigarete i vinjak.

Tvrdi sirevi, a još tvrđi pregovori

Jagoda Lazarević, šef pregovaračkog tima sa carinskom unijom kaže za RTS da su pregovori bili tvrdi, ali da veruje da će se obim trgovinske razmene povećati. 

Prema njenim rečima, Srbija je veliki izvoznik sireva – od ukupne količine koja se izveze dve trećine su namanjene Ruskoj Federaciji, što je, kaže, nekih 10.000 tona.

"Zato je naš prioritet tokom pregovaranja bio da sirevima koji su bili izuzeti damo pristup ovom velikom i značajnom tržištu i Rusiji i celoj Evoazijskoj ekonomskoj uniji", kaže Lazarevićeva.

To su visokokvalitetni sirevi koji donese veću dodatu vrednost – tvrdi, polutvrdi, kozji, ovčiji.

Tu vidimo šansu za naše proizvođače, kaže Lazarevićeva. 

Ističe da je država obezbedila pravni okvir da naši proizvođači rakija uđu i budu konkurentni po cenama i  da ponude nešto što u Rusiji nema.

Iste koncesije za Rusiju kao i do sada 

Očekuje da dosadašnji investitori povećaju obim proizvodnje, kao i da dođu novi. 

"Struktura našeg izboza se manja iz godine u godinu, proizvod koji najviše izvozimo su automobilske gume", rekla je Lazarevićeva.

Prema njenim rečima, Rusija će imati iste koncesije kao i do sada, a što se tiče novih članica u ovom sporazumu (Kirgistana i Jeremenije) sa njima je dogovorena trampa – kvota za kvotu.

Srbija ovim sporazumom ne postaje član Evroazijske carinske unije kako su prethodnih dana prenosili mediji. U Ministrastvu trgovine kažu da im je na tu temu stiglo i mnogo upita iz stranih ambasada.

Dakle, u pitanju je sporazum o slobodnoj trgovini dve strane.

broj komentara 0 pošalji komentar