Vojvođanski gradovi na sajmu u Minhenu

Na najvećem evropskom sajmu investicija i nekretnina – Ekspo real u Minhenu učestvuje i sedam vojvođanskih gradova. U centru pažnje su inovacije, digitalizacija gradnje i stvaranje pametnih, ekološki održivih gradova.

U Minhen su Vojvođani došli sa projektima poslovno-stambenih kompleksa, hotela, velnes i spa sadržaja. 

"Gradovi su došli da prezentuju mogućnosti pre svega u turističkom potencijalu. Većina gradova ima problem sa nedostatkom hotelskog smeštaja i mislim da su to ključni projekti", kaže Nikola Žeželj, direktor Razvojne agencije Vojvodine.

Potpredsednik Pokrajinske Vlade Đorđe Milićević smatra da je pokrajinska vlada u protekle tri i po godine dosta ulagala u radne i poslovne zone i u njihovo infrastrukturno opremanje. To, ističe, sada daje rezultate.

"Danas je bilo razgovora i sa jednom veoma velikom svetskom kompanijom u proizvodnji elektromotora. Radi se o investiciji vrednoj više stotina miliona evra", ističe Milićević.

Iako privredni rast u Nemačkoj usporava, ulaganja nemačkih investitora dostižu rekordne cifre. U anketi na sajmu oko 11 procenata ulagača se izjasnilo da je spremno da ulaže u zemlje centralne i istočne Evrope.

"Naše mišljenje je da je Srbija jedno od najperspektivnijih tržišta, što se tiče investicija. Na globalnom nivou Evropa je zasićena, tako da je Srbija, kao nerazvijeno tržište, postala vrlo interesantna velikim investitorima", tvrdi Vlatko Đuriček iz CTP Srbija.

Bez obzira na Bregzit i druge svetske probleme, investirati se mora, poručuju svetski eksperti u Minhenu.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">