Očekuju li nas poskupljenja goriva u Srbiji

Posle napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, najvećem svetskom izvozniku nafte, cena nafte porasla je za 20 odsto zbog straha za globalne zalihe i zbog rasta tenzija na Bliskom istoku. Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović je rekao za RTS da se u narednom periodu ne očekuje poskupljenje goriva u Srbiji, ali da je domaće tržište osetljivo na globalna kretanja.

Tomislav Mićović je, gostujući u Jutarnjom programu RTS-a, objasnio da 83 odsto goriva u Srbiji potiče od sirove nafte koja je uvezena ili od uvezenih derivata.

Zbog toga je, kako je rekao, tržište u Srbiji pod uticajem globalnih kreatnja iz kojih je Srbiju, kao i većinu evropskih zemalja, nemoguće izuzeti.

Međutim, ističe da postoji akumulator u zalihama nafte kojim se taj uticaj amortizuje.

Ipak, kaže da se ne može reći da je situacija alarmantna iako je cena barela sa 60 dolara skočila na 68. Iako je skok veliki, situacija još uvek nije zabrinjavajuća, samo je pitanje da li će se takav trend nastaviti.

Dodaje da se tržište organizuje i da će zemlje koje su smanjile svoju produkciju nafte sada morati malo da je pojačaju kako bi se nadoknadili nedostaci.

Mićović ističe da je najbolja odbrana od poremećaja na nacionalnom nivou obezbeđivanje zaliha za određeni period. Kaže da od 2014. godine, kada je uvedena naknada za formiranje obaveznih rezervi, ni četvrtina tog novca nije utrošena za tu namenu. Zbog toga zalihe Srbije nisu impozantne.

Kako navodi, kada se dogode krizne situacije ne može se okrenuti ni zemljama u okruženju jer niko neće želeti da sopstvene resurse prepušta nekome ko nije formirao zalihe.

Kada je reč o cenama u Srbiji, Mićović je istakao da se u narednom periodu ne očekuju značajnije promene i da je to moguće samo ako ovakva situacija na svetskom tržištu potraje. 

Dodaje da trenutno nisu veliki globalni poremećaji i da se nada da napadi u Saudijskoj Arabiji neće biti nastavljeni.

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 18. sep 2019, 08:58) - anonymous [neregistrovani]

Ovo je Srbija

Što reče komentator, Srbija je večito osetljiva na skok cene nafte, ali ne i na pad. Tako i skok cene goriva uvek povlači skok svih cena, jer eto "rastu troškovi transporta". Ali, kad gorivo pojeftini, cene prehrambenih proizvoda nikad ne idu dole. A i firme uvek pričaju da nemaju para da plaćaju radnike po 2000-3000 evra kao na Zapadu, da je to veliki trošak. Ali, kad tražiš da cene proizvoda i usluga ovde budu 10 puta niže nego na Zapadu, jer je 10 puta jeftinija radna snaga, onda kažu da je trošak radne snage zanemarljiv u kalkulaciji cena! Sve je ovde uvek beznačajno kada ide na dole, ali čim uvozne žvake poskupe 1 din odmah svi dižu cene. I to najmanje 20 %, to je kod nas najmanji mogući korak.

(utorak, 17. sep 2019, 14:51) - anonymous sasa [neregistrovani]

Koje serviranje narodu!

Srbija osetljiva na skok cene barela nafte. Pitam se kako Srbija nije osetljiva na pad cene barela nafre!

(utorak, 17. sep 2019, 12:22) - Bane [neregistrovani]

Da li je moguće

Da nam se nešto nekada lepo i normalno desi?

(utorak, 17. sep 2019, 10:28) - anonymous [neregistrovani]

Poskupljenja

Nece odmah. Prvo treba dignuti plate za 15% pa onda dignuti cene za 20%.

(utorak, 17. sep 2019, 10:07) - anonymous [neregistrovani]

Нас увек чека поскупљење.

Без обзира да ли цена у свету пада или расте.