U Aleksinačkim rudnicima ponovo se kopa mrki ugalj

Posle pauze od 30 godina, u Aleksinačkim rudnicima počelo je probno iskopavanje uglja. U prvoj fazi iskopano je oko 3.000 tona uglja, koji će se koristiti u industriji.

Trideset godina posle velike rudarske nesreće u Aleksinačkim rudnicima, ponovo se kopa mrki ugalj. Za sada je to samo probna površinska eksploatacija.

"To je za mene život. Ja se u ovome snalazim, ja ne znam drugo da radim. Ja sam rudar", kaže upravnik Ljubiša Stanojević.

Po energetskoj vrednosti ovaj ugalj je dvostruko jači od onog za domaćinstva. Može se koristiti u industriji i termoelektranama.

Prema analizama koje su rađene 1970/80-tih godina ovakvog mrkog visokokaloričnog uglja tu ima oko šest miliona tona, dok su rezerve uljanih škriljaca koje se nalaze sa ove strane veće od milijardu i po tona. To omogućava eksploataciju za narednih nekoliko decenija.

"Za mene znači produžetak života ovih ljudi ovde u okolini rudnika konkretno, koji odumire polako", kaže radnik Milorad Savanović.

Sa skoro 1.500 radnika rudnik u Aleksincu bio je, do rudarske nesreće, nosilac privrednog rasta opštine.

"Nada da će rezultati tih istraživanja pokazati ekonomsku isplatovost eksploatacije sirovina koje mi još uvek imamo u velikim količinama", kaže Nenad Stanković predsednik Opštine Aleksinac.

Upravnik Ljubiša Stanojević, kaže da ovo za njega više nije nada, nego java, nije ni san, nego je istina i da sada može i u penziju.

Da bi kompletne zalihe uglja bile na raspaloganju, potrebno je da opština i država pomognu u izmeštanju korita reke Moravice u dužini od 1.300 metara.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 14. sep 2019, 02:05) - Вибрирајући трилер [neregistrovani]

Само напред.

Маните се "препорука" са запада и причица о еквивалентима тона угљен-диоксида у атмосфери, од оних који су загадили све што су могли да загаде, него радите свој посао и гурајте напред.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">