Srbija dobija novi institut za vinogradarstvo i vinarstvo

Pod zasadima vinove loza nalazi se 26.000 hektara, a površine se iz godine u godinu povećavaju. Za to je potrebna i logistička podrška stručnih ljudi. To je glavni razlog za izgradnju novog instituta za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima koji će objedinjavati ne samo vinogradare iz Srbije, već i regiona.

Višedecenijski stručno-naučni rad posebno je značajan segment vinogradarstva i vinarsta, tradicija koja obavezuje i proizvođače, kao i poljoprivredni fakultet sa departmanom.

"Na samu ideju razvoja ovog instituta smo došli baš u saradnji sa proizvođačima, sa Pokrajinskom vladom i naravno na našu inicijativu gde smo svi prepoznali da je od velikog značaja kako bi pre svega unapredili naše vinogradarstvo i doveli do svih specifičnosti koje jesu presudne, a to je da istaknemo specifičnosti podneblja, ali uz najsavremeniju tehniku i tehnologiju i zaštitu i očekujemo da će razvoj ovoga instituta i vinogradarstvo u celoj Srbiji i regiji biti značajno unapređeno", ističe prof. Dragoslav Ivanišević.

Studenti poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada kada je reč o vinogradarstvu i vinarstvu praktični deo nastave do sada su obavljali isključivo na oglednom dobru u Sremskim Karlovcima, gde je u planu i gradnja ovog instituta.

"Budući nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo imaće veliki značaj za naše studente, pre svega će moći na jednom mestu da savladaju teoretska i praktična znanja, istovremeno to će biti jedan centar u kome ćemo objediniti sve zainteresovane subjekte kada su u pitanju i podsticaji za vinogradarsku i vinarsku proizvodnju. Biće to centar snabdeven najsavremenijom opremom koja će biti na raspolaganju svim našim proizvođačima vina", navodi prof. dr Nedeljko Tica, dekan poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Pokrajinska vlada značajnim finansijskim izdvajanjima podstiče razvoj vinogradarskog tehnološkog razvoja.

"Tek od 2017. imamo subvencije onih poljoprivrednika koji se bave vinogradarskom i vinarskom proizvodnjom. Za tri godine uložili smo 160 miliona dinara u opremanje vinarija širom Vojvodine zajedno sa proizvođačima vina. To su značajne investicije u nabavku najsavremenije opreme, kako bi imali i kvalitetnija i konkurentnija vina", kaže Vuk Radojević, Pokrajinski sekretar za poljoprivredu.

Cilj budućeg instituta pre svega je na polju edukacije, adekvatne infomisanosti, a sve sa namerom pomoći vinogradarima te povećanju zasada pod vinovom lozom.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 11. sep 2019, 12:43) - anonymous [neregistrovani]

moguce je!

kada pogledamo sve one silne boce uvoznog vina u nasim marketima vidimo da je nase trziste itekako interesantno drugima. Imamo podneblje a i znanje da pravimo jos vise i jos bolje vino nasega porekla pa cak i da izvezemo. Voleo bih da sto vise krajeva u Srbiji bude pod vinogradima! Dobra je to zanimacija!
Ako drzava malo pomogne bio bi sigurno i veliki broj mladih ljudi zainteresovan da se time bavi. Izmedju rada u gradu za 300E i rada u svom vinogradu , makar za iste pare, zna se sta je bolje!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">