"Ziđin" u naredne dve godine otvara rudnik "Čukaru Peki"

Kineska rudarska kompanija "Ziđin", koja je vlasnik RTB Bora, otvoriće novi rudnik bakra u nalazištu "Čukaru Peki" kod Bora u naredne dve godine, a sporazum o razvoju tog projekta, čija je početna investicija blizu 500 miliona dolara, potpisan je u kineskom gradu Sjamenu.

Memorandum o razumevanju za razvoj gornje zone rudnika bakra "Timok" kod Bora, poznatijeg kao "Čukaru Peki", u ime Vlade Srbije potpisao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a sa kineske strane predsednik kompanije "Ziđin majning grup" Đinh Čen.

Ministar Aleksandar Antić je posle ceremonije potpisivanja memoranduma rekao da će kompanija "Ziđin", koja je vlasnik rudnika RTB Bor, u nalazištu "Čukaru Peki" početi eksploataciju rude već tokom 2021. godine i da će u otvaranje gornje zone "Timoka" investirati 474 miliona dolara.

"I kada to gornje nalazište, odnosno ta zona, uđe u punu eksploataciju godišnja proizvodnja će biti na nivou 79.000 tona bakra. To apsolutno je u skladu sa svim dosadašnjim planovima koje smo sa njima realizovali i koje smo zajednički planirali. To je upravo ono o čemu smo razgovarali", rekao je Antić novinarima u Sjamenu.

Naglasio je da će kompanija "Ziđin" u Srbiji proizvoditi više od 200.000 tona bakra godišnje, više od 120.000 tona iz sopstvenog koncentrata naše zajedničke kompanije "Ziđin Bor" i oko 80.000 tona u projektu "Timok".

Predsednik kompanije "Ziđin" Čen Đinh izrazio je zadovoljstvo zbog potpisanog sporazuma sa Vladom Srbije kojim taj rudarski gigant nastavlja saradnju sa Srbijom.

U Sjamenu je potpisan i sporazum o uspostavljanju prijateljskih odnosa između grada Bora i okruga Šanghang u kojem se nalazi rudnik "Ziđin".

"Bor je veoma važan za našu saradnju, a potpisani sporazumi su značajni za budući život oba grada", rekao je novinarima prvi čovek "Ziđina".

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić kaže da se mnogo toga promenilo od dolaska "Ziđina", pre svega da je Bor postao grad u koji se mnogo više investira.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saranje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić.

Pre potpisivanja sporazuma ministri Ljajić, Antić i Trivan su o novim mogućnostima saradnje razgovarali sa partijskim sekretarom zvaničnicima provincije Fuđijan u kojoj je rudnik "Ziđin".

Takođe, srpska delegacija imala je i sastanak sa čelnicima provincije Šanksi predvođenim guvernerom Louom Jangšengom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво