Fajnenšel tajms: Rekordne investicije u Srbiji

Ugledni britanski časopis "Fajnenšel tajms" u najnovijem broju objavio je da Srbija privlači skoro 12 puta više stranih investicija nego ekonomije njene veličine. Kao uzroke navodi pametnu podsticajnu i poresku politiku, povoljne trgovinske ugovore sa Istokom i sa Zapadom i ekonomske reforme.

U tekstu se navodi da je u Srbiju prošle godine ušla rekordna količina direktnih stranih grinfild investicija. 

Članak počinje statistikama analitičkog tima Fajnenšal tajmsa koji prati strana trišta. Njihovi podaci kažu da je Srbija prošle godine privukla nezapamćen iznos stranih direktnih investicija od čak 5,8 milijardi dolara.

One su došle kroz čak 107 projekata dok je prethodnih godina prosek bio 69 projekata godišnje. To znači da je Srbija privukla više stranih investicija po glavi stanovnika od bilo koje druge zemlje na svetu.

List zatim navodi izjavu premijerke Ane Brnabić datu Tanjugu da ti podaci svedoče o tome da su se reforme sprovedene u prethodnih pet godina isplatile.

List analizira investicije i kaže da su one posledice pametnih podsticaja stranim investitorima kao što je subvencija od sedam hiljada evra po radnom mestu i poreske olakšice.

Ono što je još bolje je struktura investicija. Većina je u proizvodni sektor privrede. Pedeset četiri odsto investicija je u automobilskoj, prehrambenoj, duvanskoj i tekstilnoj industriji i izgradnji nekretnina.

U segmentu proizvodnje posebno su zanimljive investicije iz Kine. Od 2005. do 2014. čak 74 odsto stranih investcija u Srbiji su dolazile iz Evrope. Sada se to promenilo, i od 2015. kineske investicije rastu eksponencijalno.

Iako to zabrinjava neke zapadne zemlje, piše Fajnenšel tajms, Srbiji su te investicije donele velike projekte.

Kruna tih investicija je kupovina smederevske železare kojom sada upravlja "Hestil" iz kineske provincije Hbej.

Ipak, činjenicu da ne investiraju samo Kinezi, Fajnenšel tajms ilustruje primerom kompanije "Džonson Elektrik" koja je nedavno otvorila svoj najveći evropski pogon baš u Srbiji. U njega je uložila više od 100 miliona evra. Praviće električna i hibridna vozila i zaposliti više od hiljadu radnika. Ta visokotehnološka investicija ukazuje na još jedan pozititivan i dalekovid trend u Srbiji.

Srbija se poslednjih godina sve više trudi da privuče investicije u visokotehnološke grane industrije. Na taj način ona štiti svoju privredu od zatvaranja radnih mesta koje sa sobom donosi automatizacija nove tehnološke revolucije kada niže kvalifikovana radna snaga više nije potrebna.

Zato Vlada Srbije radi na tome da njena privreda ostvari kontakte sa vodećim kompanijama i školama za visoku tehnologiju kako bi podigla nivo tehnološke pismenosti svoje radne snage, zaključuje Fajnenšel tajms. 

Sredinom avgusta, britanski časopis objavio je da je Srbija na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво