MMF predlaže formule za poskupljenje struje i rast penzija

Vlada Srbije do kraja meseca, zajedno sa Svetskom bankom, mora da završi analizu da li će, kada i koliko struja poskupeti. Tako se bar navodi u izveštaju koji je Međunarodni monetarni fond objavio na svom sajtu. Osim o ceni struje, MMF je dao i predlog o usklađivanju rasta penzija. U sledeću kontrolu delegacija iz Vašingtona stiže za mesec dana.

U Vladi Srbije još se prave računice, ali za MMF nema dileme - struja u Srbiji trebalo bi ove godine da poskupi najmanje onoliko koliko je porasla inflacija. To je nešto više od dva odsto.

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić podseća da je cena struje za domaćinstva u Srbiji jeftinija nego u okruženju, pre svega nego u zemljama EU.

"Ali, s druge strane su i primanja, odnosno standard stanovništva vrlo niski, pa kad uporedimo ta dva segmenta dolazimo do ovog socijalnog argumenta, koji je jak i sa kojim nastupa Vlada", ističe Nikolić.

Nezvanično, Fond insistira da se usvoji formula po kojoj će se poskupljenje struje trajno vezati za inflaciju. Kao i da se odredi tačan datum u godini kada novi cenovnik stupa na snagu.

U pregovorima srpski zvaničnici napominju da struje jeste jeftina, ali u budžetu svakog domaćinstva na nju se izdavaja više od pet odsto, što je evropski rekord.

Za stručnjake, tu nastaje vrzino kolo.

"Data cena električne energije stvara jedan vid podsticaja domaćinstvima da se u većoj meri oslanjaju na struju u smislu potreba za grejanjem, toplom vodom", napominje profesor Ekonomskog fakulteta Saša Ranđelović.

Rast plata i inflacija deo formule

Kada je o formulama reč, izveštaj MMF-a otkriva kako će se povećavati penzije.

Na 50 odsto inflacije dodavaće se 50 odsto rasta zarada. To znači da će, ako cene u jednoj godini, na primer, porastu za dva, a plate za šest, penzioneri moći da se nadaju povećanju od četiri odsto.

"To je formula koja je postojala i ranije. Od nje se odustalo samo u onom trenutku kada smo redukovali penzije kako bismo ispunili fiskalne kriterujume, uravnotežili sva istupanja koja smo imali u javnim finansijama. Kako je to sada završeno, vraćamo se na formulu koju smo imali - pola se usklađujemo sa rastom potrošačkih cena, pola sa rastom nominalnih zarada", objašnjava Ivan Nikolić.

Navodi se i da će primena takozvane švajcarske formule početi u prvoj polovini sledeće godine.

Ostalo je još da se tačno precizira kog datuma u godini penzioneri mogu da se nadaju povišici. Pre krize 2008. penzije su se, na primer, povećavale dva puta godišnje: u aprilu i oktobru.

"Gotovo sve evropske zemlje imaju neku vrstu pravila, striktno definisano kako će se penzije svake godine povećavati", kaže profesor Ranđelović.

Iz MMF-ovog izveštaja se vidi se i to da je Srbija zemlja u koju strani investitori rado dolaze, ali i da stanovništvo sve češće odlazi.

Zato po prvi put u svom izveštaju MMF sugeriše vladi da donese paket mera kojim će zaustaviti odliv mozgova.

broj komentara 16 pošalji komentar
(utorak, 27. avg 2019, 17:58) - atila [neregistrovani]

komentar

Pa zar tu treba formula.Zaista smešno:kako se i od najprostijih stvari prave grandiozni izumi.

(utorak, 27. avg 2019, 12:42) - anonymous [neregistrovani]

Слажем се...

Слажем се са Вама. Цена/е хране ионако редовно расту (да не кажем коригују се), на сваких 15-20 дана, и са порастом цене струје храна би тек поскупела, а затим и остале услуге.

(utorak, 27. avg 2019, 12:26) - Srba S. [neregistrovani]

Molim? Kako??

U nekim zemljama koje ne spadaju niti u bogate niti zapadno-evropske građani imaju besplatan gradski prevoz, stanove za mlade bračne parove ,bespovratne pomoći i kredite.........To recimo u bogatim zemljama mogu sanjati... I onda dođe tamo neki MMF u Srbiju koja se zbog sankcija nikada neće oporaviti i koja kasni recimo samo za Slovenijom 20-ak godina, pa kaže da struja mora poskupeti......

(utorak, 27. avg 2019, 11:04) - anonymous [neregistrovani]

odbaciti MMF

Srbija treba da uradi isto što je uradio Island. Otkačiti se već jednom od tog MMF-a.

(utorak, 27. avg 2019, 10:58) - anonymous [neregistrovani]

Gle čuda

Zar nema nikoga u Srbiji da sam osmislili formulu nego nam treba MMF.

(utorak, 27. avg 2019, 10:54) - Markovljev [neregistrovani]

MMF

Iz pozicije penzionera, bih prihvatio ovakvo resenje a siguran sam da bi i nasa vlada na to dosla i sama a da im MMF ovako cuva ledja. Privreda se stabilizuje vec par godina i to je dobro, sa ili bez MMF, neka ga djavo nosi, i treba tako ici dalje. Daleko smo jos od Ceske i Slovacke koje su veliki eksporteri i imaju pozitivni eksportni bilans na koji mozemo samo da im zavidimo i razvojem privrede tezimo da konacno dostignemo bar pozitivnu nulu u razmeni sa svetom. Kada to dostignemo, mozemo se zahvaliti MMF-u, bile bi to dobro ulozene pare u pomoc koju nam je dao kada nam je bili najgore.

(utorak, 27. avg 2019, 10:30) - anonymous [neregistrovani]

vec poskupela

Od jula struja za firme vec skuplja oko 20%.

(utorak, 27. avg 2019, 10:20) - anonymous [neregistrovani]

Да, како да не

Ово би имало смисла једино када би се цена струје формирала искључиво према потрошњи, без додатних намета. Ево пластичан пример - ја на башти трошим месечно 13 kWh и плаћам рачун безмало 1000 динара. Није важна оно што пише на рачуну колико је цена киловата, него колико ја платим, а платим 78 динара киловат или 0,7 евра по киловату!!! Наравно да је ово екстремни пример, али у износу који плаћа просечна породица (око 300 kWh месечно) цена саме струје је око 50% остало су разноразни измишљени намети (чак је струја проглашена за луксуз па се плаћа акциза и чак акциза на ПДВ!!! - то је порез на порез!!!) Нека се држава одрекне акциза, нека смањи порез на 8% и тај износ нека се пребаци на цену струје. Тада ће цена бити знатно виша него у окружењу, тј. тада ће бити јасно да ми плаћамо већ сада знатно вишу цену струје.

(utorak, 27. avg 2019, 10:03) - Gradjanin Srbije [neregistrovani]

Pitanje

Daju ti 2 dinara a uzmu 3 dinara. i tako vec 7-8 godina unazad.

(utorak, 27. avg 2019, 10:02) - anonymous [neregistrovani]

Nikako!

U ovom trenutku nema apsolutno ni jednog jakog razloga za povecanje cene struje, sem gotovo otvorene podle namere MMF da urusi krhku ekonomsku stabilnost Srbije, jer nikome na zapadu ne odgovara njeno normalno funkcionisanje i ekonomsko jacanje.
Cena struje diktira sve ostale cene, i ako dodje do povecanja, evro odmah skace, dinar se obezvredjuje i onih obecanih 500e proseka u Srbiji postaju smesna prica.
U tom scenariju MMF opet prodaje skupe kredite Srbiji, pa "Jovo, nanovo..."
Nadam se da u vrhu drzave ima dovoljno pismenih ljudi, ujedno sa dozom moći odlučivanja, da spreče nameštaljku u koju nas uvlači uvek gladan novca MMF.