Povrtari objašnjavaju zašto je paradajz ovog leta skup

Povodom viših cena pojedinog povrća na tržištu, iako je sezona u jeku, npr. paradajza, ekipa RTS-a je razgovarala sa povtrarima u Tamnavi, koja je u valjevskom kraju poznata po povrtarstvu.

Oko 250 domaćinstava se u ubskom selu Sovljaku bavi povrtarstvom. Većina meštana se bavi plasteničkom proizvodnjom.

Zadovoljni su ovom sezonom. Proizvodnja pojedinog povrća je manja ali je cena u odnosu na prethodne godine veća.

Božidar Marković smatra da su na to uticali vremenski uslovi i manjak radne snage. Drugi razlog za to ima Milisav Krstonošić.

"Krenu svi da rade paradajz pa sad krenu svi da ga ne rade", kaže Krstonošić i dodaje da je takva situacija i u okruženju. Navodi da na Kvantašu cena nije prelazila 150 dinara.

"Sad je tu nekih od 50 do 100 dinara, znači što se tiče tezge, marketa – tu trgovci zaračunavaju njihovu maržu", rekao je Krstonošić.

I povrtari iz Sovljaka, kao mali proizvođači, prilagođavaju se tržištu i promenljivim uslovima proizvodnje.

Kada bi imali veće, savremenije staklenike, proizvodnja bi bila stabilnija, a samim tim i cene prihvatljivije.

"Da u mom selu ima 200 plastenika, staklenika po jedan hektar i da svi rade taj paradajz, nikad se ne bi desilo u Beogradu da skoči cena na 150 dinara. U ovim sad uslovima kad se gaji, mora da bude i skuplje jer je mnogo veća muka", objašnjava Krstonošić.

Povrtari iz Sovljaka su zainteresovani za veću i savremeniju proizvodnju.

Za to su im potrebni dugoročni krediti države sa minimalnom kamatom, slično iskustvima u Holandiji. Onda bi, kažu, i povrće bilo jeftinije a moglo bi se dobro zaraditi i od izvoza.

broj komentara 2 pošalji komentar
(subota, 10. avg 2019, 22:03) - anonymous [neregistrovani]

Kako da ne

Naša posla! Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane! Ovi koji nisu pogodjeni lošim vremenskim nepogodama sad to koriste. Smanjena ponuda, pa lepo drže cenu. I da kad ukusniji je onaj sa otvorenog! A ako vec moram da jedem taj iz plastenika, staklenika, ješcu onaj jeftiniji iz marketa!

(subota, 10. avg 2019, 10:42) - Воронцов [neregistrovani]

Најквалитеније је парадајз на отвбореним површинама

Само што је та производња изложена већем ризику због природних непогода и болести. Зато су прешли на пластенике и као и све остало и то постане у неку руку мода. То је свакако скупља производња , а тај парадајз никада није ни по хранљивим вредностима ни по укусу једнак оном што расте у сасвим природним условима на отвореном.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">