Izvoz svinjskog mesa u Kinu bez kvota, 50.000 tona za početak

Svinjsko meso, mlečni proizvodi, jabuke i kukuruz iz Srbije od novembra će se izvoziti u Kinu. Najveću korist od toga imaće poljoprivredni proizvođači, poremećaja na tržištu neće biti, rekao je za RTS ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Srbija otvara nova tržišta za izvoz mesa. Za desetak dana trebalo bi da krene izvoz junetine u Tursku a od novembra će se svinjsko meso izvoziti u Kinu.

Dogovoren je i izvoz mlečnih proizvoda, kukuruza, jabuke. U toku su pregovori sa najvećim kineskim uvoznikom voća o regionalnom otkupnom centru u Srbiji.

Ministar Branislav Nedimović je, gostujući u Dnenviku RTS-a, rekao da su važni sporazumi potpisani u Kini i da je otvoreno tržište koje nikada do sada nismo imali.

Prema njegovim rečima, to je posledica političkih dogovora Srbije i Kine i dobrih odnosa predsednika Vučića i Sija.

"Dogovorili smo izvoz svinjskog mesa bez limita, vez kvota, koliko god možemo proizvedemo i koliko god oni žele i mogu da kupe, a u pitanju je najveće tržište na svetu, koje najbolje plaća", rekao je Nedimović.

Ako oni najbolje plaćaju to znači da će biti bolja cena i za srpske proizvođače, kaže ministar poljoprivrede.

Oko 50.000 tona svinjskog mesa je polazna osnova o kojoj se priča, ističe Nedimović. "Ovo nismo imali nikad pogotovo zbog naše tradicije i proizvodnje svinja koja je u Srbiji ukorenjena i uvrežena - imamo poseban odnos prema tome", kaže ministar poljoprivrede.

Proizvodnja od oko četiri miliona svinja   

Govoreći o ceni, Nedimović kaže da to reguliše tržište i da je njegov posao da to "otvori" tržište da meso ide u Kinu.

Prema njegovim rečima, došlo je do povećanja cena do 30 odsto u zemljama koje su "otvorile" Kinu, njih 90 čeka u redu da otvore Kinu, a neke pokušavaju to već 30 godina.

Ukazuje da u ovom trenutku imamo proizvodnju od oko četiri miliona svinja, a kapaciteta za dva ili tri puta više.

Čim otvorimo tržište možete da povećate svoje kapacitete, kaže ministar i ističe da ne treba da bude bojazni da li će biti poremećaja na tržištu. "Apsolutno ne", kaže on.

Govoreći o subvencijama, Nedimović kaže da Srbija ima uvreženi sistem subvenvcija.

Najveće subvencije za poljopšrivredne proizvođače je kada otvorite tržište i kada dođe do skoka cene - nema bolje subvencvije i najsigurnije subvencije na svetu, istakao je ministar.

"Nama je važno da idemo napred s proizvodnjom svinja, prilike u svetu se menjaju, kao što su trgovinski ratovi, razne bolesti. Mi gledamo svoje, neka se veliki tuku", rekao je Nedimović.

Bez poremećaja na tržištu 

"Ja sam u situaciji kao koza koja čuva kupus, moj posao je da vodim računa o poljoprivrednim proizvođačima. Imao alate na našem tržištu kako da regulišemo da ne dođe do poremećaja", kaže ministar.

Srbija uvozi 30.000 tona svinjskog mesa, od toga 22.000 tona iz Španije.

Govoreći o tome zašto uvozimo, Nedimović kaže da to treba pitati onog ko je 2009. potpisao SSP, tada je uvedena slobodna trgovina.

"Morate to da poštujete, ovo je ozbiljna pravna država i nema igranja sa tim stvarima", kaže on.

Kaže da nije pristalica neoliberlanih škola. "Ako želite da izvozite morate pustiti i da uđe, jer neko može da vam zatvori granciu za neki drugi proizvod", kaže Nedimović.

"Globalizacije je uzela svoje, moramo da poštujemo svoje obaveze iz 2009. godine, ma šta ja mislim o tome", kaže Nedimović.

Osvrćući se na izvoz jabuka, kaže da je najvažnije da u jednoj proizvodnji imate više pozicija i alternativnih tržišta da možete da skočite na drugo tržište, ako dođe do problema.

"Nismo dogovorili limite za jabuke, koliko god proizvedemo, ako uspemo 60.000 tona - to je trećina izvoza koja ide u Rusiju", kaže Nedimović.

Govoreći o imidžu hrane iz Srbije, Nedimović ukazuje na postulat u Kini - želimo hranu koja je kvalitetna i bezbedna. 

"Naše je da vodimo računa o sigurnosti", zaključio je ministar poljoprivrede.

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 03. avg 2019, 08:45) - anonymous [neregistrovani]

Nije,nije

Problem srpskog drustva je sto pristaje da radi i misli da je normalno da se radi za 300 evra !!! To nigde nije normalno,a pogotovu nije normalno u normalnom svetu. A to sto vi mislite suprotno,to nas i dovodi dovde.

(petak, 02. avg 2019, 21:33) - anonymous [neregistrovani]

@ Prijatelju

Svaka ti je na mestu i tome je osnovni problem srpskog drustva.

(petak, 02. avg 2019, 13:41) - anonymous [neregistrovani]

Svinjska kuga

Odlicno. Mene brine africka kuga u okruzenju i eutanazija na hiljade svinja u Bugarskoj! Kakve su mjere poljoprivrdnika, ministarstva, drzave?

(petak, 02. avg 2019, 11:11) - anonymous [neregistrovani]

Prijatelju

Prijatelju, imamo mi dovoljno zemlje i za poljoprivredu i za proizvodnju guma, i za proizvodnju alata i za proizvodnju namještaja.Ali nemamo dovoljno vrijednog naroda koji hoće da radi.Mi smo obične ljenčuge koje samo kukaju jer mi je tako lakše.I lakše mi je da mi bude neko drugi kriv već ja sam sebi.Prekinite sa kritikama i pravite objekte za uzgoj svinja isplatiti će vam se za godinu dana, smrditi će te ali će te biti puni novaca.Malo se mora u životu i napatitu.

(petak, 02. avg 2019, 10:30) - Markovljev [neregistrovani]

Gume u Indjiji

Nemorate ovo objaviti, ali Srbija treba da koristi zamljiste za visoko kvalitetnu i zdravu hranu o koju svet ima sve vise potreba, nego da na 60 hektara oko Indjije pravi fabriku guma.Isto vazi i za Zrenjanin.Ciklus proizvodnje svinjskog mesa je kratak, zdravom ishranom je to tri ciklusa godisnje, pa se nikom nece isplatiti uvoz svinjskog mesa iz Spanije, bez obzira na sporazum sa EU.Usput, pridrzava se EU svih sporazuma sa Srbijom?Selo i poljoprivreda je buducnost Srbije a ne fabrike guma na najkvalitetnijem zemljistu u Evropi.

(petak, 02. avg 2019, 10:16) - lane milojevic [neregistrovani]

Turbo izvoz

Ako ovako nastavimo sa izvozom ne znam da li ce ostati neka kremenadla da pojedem ove godine.

(petak, 02. avg 2019, 10:04) - Ivan Nemacka [neregistrovani]

Trebali nam EU.

Dragi moji zemljaci da hranimo samo Bracu Ruse i prijateljsku Kinu a kao sto vidim i Tursku pa sta se maltetirate sa EU koja malo, malo zna da nam uvode neke sankcije.Nasa Srbija ne moze da proizvede koliko te tri ogromne zemlje mogu da potrose.Moj savet pamet u glavu i okrenite se radu.

(petak, 02. avg 2019, 09:50) - Viperovski [neregistrovani]

blago nama

Kako ovo zvuči pompezno i slavodobitno.Moje pitanje ministru je šta se dešava sa izvozom mesa u EU,Rusiju i Tursku isto tako pompezno najavljivano.Mi nismo u stanju da popunimo kvoru za izvoz mesa u EU i ove dve pomenute zemlje a sada ćemo "preplaviti" Kinu našim mesom.Na našu veliku žalost to se neće desiti zato što još od kada sam ja bio učenik je pričano kako Vojvodina može da hrani pola Evrope i do dana današnjeg je to još uvek priča.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">