Potpisana izjava o namerama za izgradnju beogradskog metroa

Izjava o namerama o projektu beogradskog metroa, kojom se potvrđuje da je Francuska strateški partner za realizaciju tog projekta, potpisana je u Palati "Srbija".

Izjavu su potpisali ministar finansija Siniša Mali, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Beogradski metro je prepoznat kao prioritetni infrastrukturni projekat za obe vlade, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Potpisivanjem Izjave o namerama potvrđena je volja da se nastavi saradnja sa francuskim kompanijama, kao i da će biti nastavljeni razgovori o mogućnostima zaključivanja međuvladinog sporazuma, koji će se prevashodno odnositi na finansiranje francuskog dela prve faze projekta.

Zorana Mihajlović je rekla da će potpisani dokument omogućiti nastavak razgovora o finansijskim i tehničkim aspektima projekta, koji predstavljaju podlogu za sve što se bude radilo dalje u vezi sa beogradskim metroom, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Ministarstvo finansija podseća da je Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji potpisan sa Vladom Francuske još 2011. godine, a izjave o namerama o projektu metroa odmah nakon toga, kao i 2014. godine.

Tim sporazumima je predviđeno posebno finansiranje u vidu donacije Vlade Francuske i realizacija prethodnih studija izvodljivosti, koje je francusko inženjersko-projektantsko preduzeće dostavilo u maju ove godine.

Prethodno je održan sastanak sa predstavnicima francuskih kompanija "Ežis" i "Alstom", a sastanku prisustvovali ministri Siniša Mali i Zorana Mihajlović, kao i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

broj komentara 0 pošalji komentar