Surovost u klanicama ostavlja posledice, životinje ne smeju da pate

Klanična industrija tretira životinje prekomerno surovo, smatraju zaštitnici prava životinja, a uzrok vide u nedostatku kontrole. Iz uprave za veterinu poručuju da kontrolišu svaku farmu i liniju klanja bez izuzetka, da nedozvoljenog ponašanja ima, ali da je ono retko i odmah se kažnjava.

Vlasnica mesare iz Šapca kaže da je odavno uvidela da kvalitet mesa zavisi od postupanja sa životinjama. U početku je koristila usluge klanice, a onda je, nezadovoljna higijenom i kvalitetom mesa, podigla kredit i otvorila sopstvenu klanicu.

"Svinje i goveda se odmaraju u oborima koji su namenjeni za njih, onda imamo tunel klanja gde ulaze kod omamiljivača jedan po jedan. Tu se omamljuju, kolju se i tu dolazi do iskrvavljenja", objašnjava Suzana Kojić iz mesare "Jelena".

Međutim znatan broj ode na klanje bez omamljivanja, mnogi ne sačekaju da životinja iskrvari pre nego što počnu dalju obradu mesa, kažu u Orki.

"Imamo primere da su radnici izrazito grubi prema životinjama prilikom istovara i utovara, da se vrlo često životinje utovaruju tako što im se lome repovi, što se udaraju štanglama, šipkama i tako dalje", navodi Elvir Burazerović iz Orke.

 Do saznanja su, kažu, došli nezvanično, na osnovu razgovora sa zaposlenim u klaničnoj industriji i inspekcijskim službama.

"I, nažalost, utvrdili smo da u preko 60 odsto slučajeva veterinarski inspektori nisu uopšte prisutni pri liniji klanja, što je njihova zakonska obaveza", rekao je Burazerović.

Iz Uprave za veterinu to oštro demantuju.

"Veterinarska inspekcija je uvek prisutna prilikom klanja životinja. Uprava za veterinu, u skladu sa zakonom o veterinarstvu, u poslednjih godinu dana je uključila veliki broj veterinarskih stanica koje obavljaju pregled na liniji klanja, tako da smo sa te strane pojačali veterinarsku inspekciju", rekao je Zoran Ivanović, načelnik odeljenja Veterinarske inspekcije.

Saveti stručnjaka

Stručnjaci kažu da za plemenitiji, humaniji odnos prema životinjama nisu potrebne dodatne investicije, već samo sunčeva svetlost, čist vazduh i voda, šetnja...

Životinje koje se omamljuju i kolju, moraju se paravanima ograditi od onih koje čekaju na to. Tako se izbegava strah životinje koji dovodi do promene u organizmu.

"Dolazi do fizičih, hemijskih i senzornih promena u kvalitetu mesa i to se odražava na njegov jestivi kvalitet. Dolazi do pojave tvrdog, tamnog i suvog mesa ili, pak, druga opcija jeste mekano i vodnjikavo meso", objašnjava dr Dušica Ostojić Andrić sa Instituta za stočarstvo.

Grupa naučnika ide i korak dalje – u svojim radovima dokazuju da jedenjem takvog mesa, čovek u sebe unosi takozvane hormone stresa i straha koji doprinose razvoju kardio-vaskularnih bolesti.

broj komentara 10 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. jul 2019, 16:01) - anonymous [neregistrovani]

Poruka veganima

Jedite biljke slobodno, ja vise preferiram jagnje na raznju. I prase. Pa i petlica nekog...
U vas se jelovnik ne mesam, nemojte ni vi u moj.

(nedelja, 14. jul 2019, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

pravda za životinje

Dosta je ubijanja životinja zbog hrane.Može se živeti i bez mesa,što je prosečnom Srbinu ,naravno,teško i da zamisli.

(nedelja, 14. jul 2019, 17:09) - anonymous [neregistrovani]

@ Pametnjakovic?

Razvitak ili evolucija ne postoji, a postoji nestanak vrsta i pojava istih vrsta posle određenog vremena, zbog stalnog smanjenja jačine magnetnog polja Zemlje koja ne može biti starija od 110000 godina. Dinosaurusi su bajka jer su prvi navodni ostaci nađeni tek pre oko 150 godina.

(nedelja, 14. jul 2019, 16:25) - anonymous [neregistrovani]

Kazu

Da i biljke osecaju stres.Jedna mala sargarepa.Vegan je guli na zivo i ne da kokosovom orahu da odraste....

(nedelja, 14. jul 2019, 13:38) - anonymous [neregistrovani]

Pametnjakovic?

Da li si cuo mozda za rec Evolucija?

(nedelja, 14. jul 2019, 10:27) - anonymous [neregistrovani]

@Паметњаковић

Ако нисмо месоједи, онда нисмо ни биљоједи. Да ли си некад јео кромпир, пасуљ, спанаћ, пшеницу, грашак, пиринач као основну храну? Без хлеба који се термички припрема, без зачина који преваре мозак?

Предлажем да све животиње које се чувају за масовну производњу пустимо на слободу па колико преживе. Да усрећимо вукове и лисице. А ми да једемо траву и лишће.

(nedelja, 14. jul 2019, 10:10) - anonymous [neregistrovani]

svastojedi

Ljudi nisu mesojedi već svaštojedi. A to da smo svaštojedi dokazuju brojni digestivni enzimi koje imamo i koji su sposobni da svare list salate i komad pljeskavice.

(nedelja, 14. jul 2019, 09:01) - Паметњаковић [neregistrovani]

Ми нисмо месоједи.

Месоједи једу и варе сирово месо, ми то не можемо. Пробајте па ћете видети, не иде уопште, гадно је, а и тера на повраћање. Ако успете да поједете неки залогај, повратићете сигурно. Једино како можемо да једемо је ако месо изгоримо или скувамо на високој температури уз гомилу зачина који преваре мозак да је месо нешто друго.

(nedelja, 14. jul 2019, 03:03) - Бојан из СРН'е [neregistrovani]

Месо...

...нетреба уопште да се једе! Ми једемо луде количине меса за које нисмо створени. Ако баш мора онда квалитетно и у нормалним количинама као наши преци а не свакодневно најјефтиније и то уз сваки оброк. Ја одкад се храним потпуно без меса ми је здравствено много боље у сваком погледу.

(subota, 13. jul 2019, 21:19) - anonymous [neregistrovani]

Mogu da zamislim kako se kontrolise i kaznjava!

Ovo je jedan od 100 razloga zasto ne treba jesti meso iz masovne proizvodnje.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">