Tabaković: Dinar je postao poželjna roba

Devizne rezerve veće od 12,5 milijardi evra, stabilan kurs dinara, cena i rast bruto domaćeg proizvoda i stranih direktnih investicija. Sve je to najbolji istorijski rezultat u poslednjih nekoliko decenija navodi za RTS guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Jorgovanka Tabaković u intervjuu za RTS navodi da koliko god neko bio zavidan ne može da ospori podatak da Srbija danas ima najveće devizne rezerve u poslednjih 20 godina. 

"Koliko god da je zavidan ili bilo čime drugim motivisan ne može da ospori da Srbija danas ima duže od dvadeset godina najviše devizne rezerve, koje na današnji dan iznose - 12,6 milijardi evra. Na primer, naknada od aerodroma od koncesija koju pominjete je samo delić tog ukupnog rasta koji je ostvaren sa 6,7 na 10.

Danas raspolažemo sa 21,5 tona zlata i to je u odnosu na jučerašnju cenu preko 850 miliona evra. A to je malo ispod sedam procenata ukupnih deviznih rezervi i mi ćemo nastojati da povećamo, sve radimo i preduzimamo da bi imali tu vrste aktive u deviznim rezervama koja ne zahteva nikakav trošak a daje sigurnost", rekla je guvernerka za RTS.

Koliko je sve ovo održiv na duži rok?

Dinar je postao poželjna roba za kojim je veća tražnja nego ponuda i zato raste njegova cena. Zato Narodna banka i ima probleme, pod znacima navoda probleme, imali smo najveću kupovinu u jednom mesecu, to je bio mesec jun kada smo 735 miliona evra kupili da ne bi dozvolili da dinar preterano jača.

Da se pohvalim da smo dostigli cifru od 70 milijardi dinara dinarske štednje što je zaista impresivno u odnosu na nasleđe.

Kontrola cena i kursa dinara je nekada bio zadatak NBS, ali sada su tu još dve jednačine – rast ekonomije i rast standarda. Da li ste uspeli u tome?

Bila nam je preča država i ciljevi koje smo postigli od samih izbornih ciklusa. Privreda Srbije koja je pre četiri godine iz minusa ušla u zonu profitabilnosti i zaradila 500 milijardi dinara i prikazala dobit na koji je državi platila porez, što je jedan od izvora kako država može svoje dugove da izmiruje iz dinarskih sredstava time što ima veću naplatu poreza na dobit, zbog veće privredne aktivnosti i veće zaposlenosti – preko 200.000 radnika zaposleno je u privatnom sektoru.

Imamo povećan robni uvoz u čemu značajno učestvuje i potrošnja. Ali, izvinite, da li se sve što radimo ne svodi na želju da imamo i poboljšan životni standard i ako znamo da su izvori te potrošnje robe široke potrošnje koja raste nešto brže od izvoza i ako znamo da je to rezultat povećanja plata u privatnom sektoru, pre svega, jer je za četiri godine kumulativni rast plata u privatnom sektoru preko 20 procenata. Ako uzmemo npr. samo april ove godine, rast plata u privatnom sektoru je 12,3 odsto, a u onome što se zove javni sektor taj rast je 9,6 odsto.

Više gotovo da nemamo domaće ali imamo privatne banke koje su čak neke investitori u EU. Da li pratite te procese i da li je sve pod kontrolom?

Ja potpuno otvoreno moram da kažem bez obzira što se jednako odnosim prema svim bankama bez obzira na veličinu, poreklo i gde im je matica, smatram da Srbija treba da ima neku od banaka poput Poštanske štedionice, učešće u Komercijalnoj banci jer sa svim svojim strateškim projektima koje namerava da preduzme ili da završi, pa morate da priznate da tu ima malo i psihologije a ne samo profita.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 16. jul 2019, 00:17) - Beograd [neregistrovani]

Bravo

Bravo za rezultate Narodne banke Srbije. Ova zena zraci neverovatnom pozitivnom energijom i vidi se da ima znanje!

(subota, 13. jul 2019, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

Лепа прича, али има рупа!

Све ћу Вам веровати, кад промет некретнина не буде изузет из закона и кад се буде обављао у динарима!

(petak, 12. jul 2019, 21:49) - anonymous [neregistrovani]

Kapa dole

Nas narod se unazad par decenija veoma opekao kada je dinar kao valuta u pitanju. I dalje smo vrlo skeptični iako za to nemamo bas nikakav razlog. Dinar je, zahvaljujući gospodji Tabakovic već godinama jedna od najstabilnijih valuta na svetu i to je za svaku pohvalu . Ovako stabilna valuta predstavlja srce sistema i privrednog delovanja i to je ono sto posebno raduje. Kapa dole za ovakve rezultate.

(petak, 12. jul 2019, 21:32) - Maja [neregistrovani]

Evo trčim u banku

Da zamenim dolare u dinare.

(petak, 12. jul 2019, 20:02) - anonymous [neregistrovani]

Bravo za Srbiju...

Kad je nacionalna valuta zdrava onda je zdrava i privreda i svi ostali pokazatelji ekonomskih i drustvenih kretanja.Dakle,Srbija je na dobrom putu i zelim joj da svakim danom bude sve jaca.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">