Svinjska kuga u Kini podigla cenu mesa u Srbiji

Dok otkupna cena tovljenika varira, poslednjih dana čak i pada, cena svežeg mesa u prodavnicma je u stalnom porastu. Svinjetina je poskupela 10 do 15 odsto. Prerađivači kažu to je zbog pojave svinjske kuge u Kini.

Svinjski but je skuplji za oko pedeset dinara po kilogramu i u većini šabačkih mesara košta 500 dinara. Skočila je cena i drugih vrsta svinjskog mesa.

Na drugoj strani, otkupna cena tovljenika nije porasla, ali stočari kažu navikli su na nestablino tržište i gubitke u proizvodnji.

"Cena svinja ide gore dole kao otkucaji srca. Dvadeset, trideset dinara gore dole ide, to je nešto. Na tržištu se čuda dešavaju", kaže Željko Milutinović, stočar iz Drenovca.

Dodaje da je sada cena od 140 do 170 dinara.

"Trgovci dižu cenu u prodavnicama, seljak od toga ništa ne dobija i posle toga trgovci ne vraćaju cenu, tako da trpi potrošač, onaj sitan i radnik trpi te udare i stvara se pogrešna slika da je seljaku dobro da je seljak zaradio, nažalost, seljak sve manje zarađuje, a sve više gubi", ističe Predrag Srdanović, Odeljenje za poljoprivredu grada Šapca.

Prerađivači kažu odgovor je u Kini, odnosno u svinjskoj kugi koja se pojavila u toj zemlji, zbog čega je poskupela svinjetina u Evropi, pa i u Srbiji.

"Cena se ne formira u Srbiji, cena se formira na berzi koja je svakog četvrtka u Nemačkoj. Mi apsolutno nemamo nikakav uticaj, ni klaničari, ni trgovci, ni odgajivači. To je berzanska roba kao što je kukuruz i pšenica", navodi Ivan Mihailović iz mesare "Sind".

Prosečan stanovnik Srbije godišnje pojede oko 35 kilograma svinjskog mesa. Zbog porasta cene prasadi u Evropi u narednom periodu očekuju se nova poskupljenja.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 14. jun 2019, 12:01) - anonymous [neregistrovani]

Preraivači iskreno misle da smo mi ludi

Srbija je uvek proizvodila više mesa nego što je trošila, pa ne samo da ga nije uvozila, nego je izvozila velike količine. Sada nam pričaju kako na cenu u Srbiji utiče neka tamo nemačka berza? I pritom, ne na cenu koju prerađivači plaćaju seljaku, nego isključivo na cenu koju prerađivači naplaćuju krajnjem potrošaču? Kako to? Da li se ta berza tove Berza za formiranje cena prema potrošačima? Ovde je na delu čist kriminal, jer je cela situacija moguća samo uz nenormalnu korupciju na svim nivoiima vlasti koja uporno uništava domaću proizvodnju svega i svačega. Srbija više odjednom ne proizvodi ništa od hrane, a uvozi najviše iz Albanije, finansirajući time teroriste.

(petak, 14. jun 2019, 10:00) - Viperovski [neregistrovani]

nebuloza

Ovo objašnjenje što kažu ni pas s maslom ne bi pojeo.Mi kao kupujemo sveže meso na berzama i iz Kine pa ga sada kao nema dovoljno,a na početku vesti se kaže da cena svinjetine u otkupu u Srbiji nije povećana.Ko ovde koga laže.

(petak, 14. jun 2019, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

Nije nego

Podigla cenu u mesarama, a kod seljaka nikad niza.

(petak, 14. jun 2019, 01:24) - anonymous [neregistrovani]

Siročići

Siroti trgovci od njih ništa ne zavisi .Sve to drugi brlja. Jedva pokrivaju troškove -za svoje vile i slupe automobole:))