Železara u Smederevu – prva srpska žrtva trgovinskog rata SAD i Kine

Gotovo neopaženo, tokom skupštinske rasprave o Kosovu, predsednik Aleksandar Vučić izneo je dramatično upozorenje o čeliku, po kome bi novi potez Evrofera za nas značio "metak u čelo" – kvote iz Brisela postavile rampu za kineski izvoz iz Smedereva.

Američki predsednik Donald Tramp nikada nije bio u Smederevu. Kineski predsednik Si Đinping bio je jednom. Ali su neki njihovi potezi odredili poslovne rezultate smederevke čeličane.

Sve je počelo tako što je Amerika uvela carine na jeftin kineski čelik. Kina je uzvratila istom merom. Amerika je onda uvela carine i Evropi. A Evropa je, kao odgovor, uvela ograničenja za čelik iz zemalja trećeg sveta, uključujući i Srbiju. Tako je železara u Smedervu postala prva srpska žrtva svestkog trgovinskog rata između Trampa i Si Đinpinga.

Brisel nam je kvote uveo u februaru, na predlog Evrofera, moćnog lobističkog udruženja evropskih proizvoča čelika. Od tada važi globalna kvota. Prema njoj sve zemlje trećeg sveta do kraja juna mogu da izvezu samo 3,3 miliona tona čelika. Između ostalih, to se odnosi i na Tursku, Rusiju, Kinu i Brazil.

U vreme kada su ograničenja uvedena premijerka Ana Brnabić tvrdila je da Srbija neće biti pogođena ovim merama.

"U ovom trenutku mislim da je naša železara u potpunosti bezbedna, da smo sigurni. Svakako će mere morati da idu i prema Srbiji. Imamo političke garancije, da Srbija neće biti bilo kako negativno pogođena", rekla je tada premijerka.

Profesor Radovan Kovačević kaže da je moguće da su naše vlasti imale politička obećanja.

Nova drama u čeličnom ratu

"Prema onome što smo mogli da čitamo u štampi, EU je imala neku diplomatsku formulaciju u smislu da to neće značajnije uticati na naš izvoz. Očekivao sam da nas te kvote zaobiđu na neki način. Međutim, malo smo se prevarili i nismo imali očekivan tretman. Tako da sada te kvote počinju da deluju", ističe Kovačević.

Februrske kvote, bile su samo početak čeličnog rata u kome se Srbija našla. Nova drama dešava se sada. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u skupštinskoj raspravi oko Kosava uzgred je spomenuo i čelik.

"Mnogo me brinu najave Evrofera oko našeg čelika. Toliko me brinu da mislim da Anu (Brnabić) zamolim da izađe sa sednice i da ide da se time bavi. Jer to može da bude bukvalno pucanje, metak u čelo za našu zemlju ako na tim odlukama budu istrajavali", upozorio je Vučić.

Odgovor na pitanje šta znače ove upozoravajuće poruke nismo dobili ni u Vladi Srbije, niti u Evroferu. Ali brojke u ovom slučaju govore više od reči.

Šta se dogodilo od februara do juna? Kineski vlasnici železare u Smederevu shvatili su šta globalna kvota znači u praksi. Zemlje trećeg sveta do kraja ovog meseca imaju pravo da izvezu ukupno 3,3 miliona tona. Po principu, ko prvi Evropi, njegova Evropa.

Evropska visoka peć već je puna. Podaci Evrofera pokazuju da su samo u prva tri meseca zemlje trećeg sveta izvezle 2,2 miliona tona čelika. Evropa je već spustila rampu. "Hestil" iz Smedereva već sada ne može da izveze ni gram.

Rampa spušena, kineski izvoz iz Smedereva smanjen

Najviše čelika izvezla je Turska. Za samo tri meseca – više od milion tona čelika. Rusija je izvezla više od 300.000 tona. U istom periodu, izvoz srpskog čelika u Evropu bio je 188.000 tona. I to je uzrok kineskog nezadovoljstva.

"Ograničenje na izvoznoj strani ne pogoduje nikome. Desilo se da je reč o proizvodu koji se kod nas proizvodi, a vlasnici su Kinezi. Nema sumnje da su oni računali da će sa dostizanjem proizvodnje od dva miliona tona najveće količine plasirati na tržište EU", podseća Kovačević.

Rampa za izvoz ponovo se diže u julu. Tada stupaju na snagu nove kvote. Kada su uvedene, premijerka Ana Brnabić izjavila je i da postoji mogućnost njihove revizije. Kako nezvanično saznajemo, srpski pregovarački tim ovih dana je boravio u Briselu i pokušao da ispregovara dodatno povećanje kvota. Srbija je od Brisela već jednom tražila da bude izuzetak. Ali u tome nije uspela.

"Možda sada ima više šansi za to. Trebalo bi insistirati na tome da je naš izvoz u prvoj polovini godine znatno manji nego u istom periodu prošle godine. Trebalo bi tražiti od EU poseban tretman, iako oni mogu da kažu da su kvote prijavili Svetskoj trgovinskoj organizaciji i da nema izuzetka. Ali mi ipak imao poseban ugovor – Sporazum o slobodnoj trgovini", smatra Kovačević.

Od kako su preuzeli upravljanje smederevskom čeličanom, Kinezi su dramatično povećavali izvoz. Za samo godinu dana izvoz u Evropu je sa 700.000 dostigao milion tona. A proizvodnja je rasla još brže. Tako je u januaru 2018. godine u odnosu na isti mesec prethodne proizvodnja bila veća za neverovatnih 100 odsto. Jasno je zašto se onda srpski državni zvaničnici hvataju za glavu.

Da se briselske kvote odražavaju na Smederevo vidi se i po podacima koje redovno objavljuje Svetska asocijacija za čelik. U januaru i februaru ove godine "Hestil" je imao pad proizvodnje. Kasnije se proizvodnja oporavila.

"Hestil" bacio oko na "Britiš stil"

Na sve to, kineski "Hestil" bacio je oko na britansku čeličanu. Gde se proizvodnja čelika više isplati? U Srbiji ili Velikoj Britaniji?

"Svaka država ima lokacione prednosti", odgovara Uroš Delević saradnik Instituta "Džon Daning" u Londonu.

"Praviti čelik u Velikoj Britaniji je skup posao. To je država u kojoj su takse i cene energenata na najvišem nivou u svetu. Cena radne snage i porezi su, takođe, visoki. Za prljave industrije, kao što je proizvodnja čelika, jako je teško biti profitabilan u Evropi", ističe Delević.

Zanimljivo je ipak, da je sadašnji "Britiš stil" zapravo nekadašnji "TATA stil". A ta kompanija je bila je glavni konkurent smederevskoj železari 2016. godine, pre nego što je "Hestil" stigao u Srbiju.

Na potpisivanju ugovora sa Kinezima u Smederevu u aprilu 2016. godine tadašnji premijer Aleksandar Vučić otkrio je to kao veliku tajnu.

Kako je istakao tada, jedna velika evropska kompanija nudila je Kinezima da preuzmu njihove čeličane, jer su u problemu.

"Naši kineski partneri su to odbili i rekli – idemo u Srbiju. Pa o tom – potom", rekao je Vučić.

Naš misteriozni konkurent bila je upravo britanska čeličana.

"Hestil, kao multinacionalna kompanija sa razvijenom mrežom dobavljača, ima svoj ineteres da uđe na zapadno tržište jer je to biznis od preko milijardu i nešto funti. S druge strane, Britanija, takođe, ima interes da sarađuje sa Kinezima, jer su u tom poslu. Pre nego sa investicionim fondom", smatra Delević.

Iz kineskog "Hestila" nismo dobili odgovor da li je britanska čeličana zaista njihov strateški interes i kakvi su im onda planovi sa Smederevom. Dolaskom u Srbiju kineska kompanija stala je na evropska ulazna vrata. Velika Britanija je na izlaznim vratima. I na ulazu i na izlazu Evrope Kineze čeka – čelična brava. 

broj komentara 15 pošalji komentar
(sreda, 12. jun 2019, 13:47) - anonymous [neregistrovani]

Kakva ideja

Potpuno neverovatno da neko može da ti predloži. Pa svakako da će oni da brane svoje tržište...a mi smo kako vidim nezainteresovani za prilagođavanje njemu...premijerki su primedbe iz Evrope smešne....pa šta ćemo sad? Da li vi stvarno mislite da bi Kina i dolar uložila ovde da joj cilj nije evropsko tržište

(utorak, 11. jun 2019, 18:03) - miami bgd [neregistrovani]

realno

Uvesti ogranicenja za robu iz EU. Srbija ima interesa da to uradi. Ali nema hrabru vlast. Pa pogledajte, ko su nam premijer i predsednik.

(utorak, 11. jun 2019, 14:53) - anonymous [neregistrovani]

Brisel - EU

Nisam znao da smo vec u EU pa nam Brisel odredjuje ekonomsku politiku i kojekakve kvote. A oni uporno pricaju o clanstvu.

(utorak, 11. jun 2019, 14:36) - anonymous [neregistrovani]

Identifican slucaj

Kao ona izjava ,da nas nece pogoditi ekonomska kriza, od pre nekoliko godina.

(utorak, 11. jun 2019, 13:08) - anonymous [neregistrovani]

Bor

Da si bar jednom bio u proteklih 50 godina u gradu Boru i na zelenoj pijaci ( stotinak metara od topioničke peći) ne bi tako komentarisao.

(utorak, 11. jun 2019, 11:41) - anonymous [neregistrovani]

Ruglo 2

Nije smetalo u SFRJ da se najteža industrija gradi BAŠ u BiH, u Zenici i Tuzli. Najviše zagađivača je u BiH...

(utorak, 11. jun 2019, 11:21) - Markovljev [neregistrovani]

Nesretni Čeda

Godinama sam kritikovao sve pokušaje oživljenja Železare u Smederevu. Kada su došli Kinezi malo sam zavukao glavu medju ramena, ali vidim nije dugo trajalo. Pa naravno da će EU štititi svoje proizvodjače čelika. Ni njima nije lako zbog SAD carina i ograničenja, ali nečekajte da će vazalski odnos prema SAD EU tek tako promenuti zbog nekih obećanja Srbiji. Naivno je očekivati da će ta ista EU koja nas 20 godina vuče za nos oko prijema (istovremeno nam je uzela sve ingerencija vlasti na okupiranoj teritoriji) pomoći Srbiji koja tvrdoglavo neće da im potpiše oprost za bombardovanje i otimačinu teritorije. Neko napisa o Dunavu i turizmu, ja vidim vinarstvo jer Smederevo je po vinu poznato a ne po čeliku. Nesretni Čeda, što je umesto groždje čuo gvoždje, pa vam postavi železaru imesto modernu vinariju.

(utorak, 11. jun 2019, 10:24) - anonymous [neregistrovani]

Ruglo

Vise puta sam prolazio pored i uvek kazem da nisam video vece ruglo od Zelezare.
Zagadjivac mnogo veci od Cernobila.
Takva industrija ne sme da bude bliza naseljenom mestu od 20 kilometara, a ona je prakticno pored kuca i njiva.

(utorak, 11. jun 2019, 09:01) - Ko se to pravi pametan! [neregistrovani]

EU je od početka kritikovala...

jeftin kineski čelik iz Smedereva!-A mi po starom-"neće,valjda,nema šanse!"

(utorak, 11. jun 2019, 08:43) - Zoran [neregistrovani]

U pravu je Čovek

Ipak je neko bio u pravu kad je još pre 20godina tvrdio da Čelicanu treba ugasiti i na tom mestu saditi pečurke... Dokle vise ta natezanja sa čeličnom?!