Zašto ne jedemo češće meso kunića

Iako je zdravo, meso kunića je u Srbiji malo zastupljeno u ishrani. Malo je i farmi koje ih uzgaju. U Jelenči kod Šapca jedna je od najvećih u Srbiji, a godišnje proizvede oko 20.000 kunića.

Za stotinu dana kunići dostignu težinu od tri kilograma. Brzo se razmnožavaju i kada je reč o hrani nisu zahtevni.

"Jedu granuliranu hranu, kontrolisanog biljnog porekla. Daje se šargarepa, jabuka s vremena na vreme, zbog nekih vitamina koji su njima potrebni", rekao je Ivan Đurđević sa farme "Hajkom Rabit".

Ženka godišnje okoti i do 80 mladunaca koji se uzgajaju uz poštovanje propisa, ističu uzgajivači. Inače kunići se razlikuju od zečeva.

"Ugajamo francuskog hajkuma i belog panona, koji su isključivo za prehranu ljudi. Naravno, vi možete i njega koristiti kao kućnog ljubimca, ali prosto njegova genetika nije predodređena za to. Zečevi imaju duže noge, duže uši", istakao je pi-ar "Hajkom Rabita" Nemanja Pavlović.

Najveći kupac kunića je Veterinarski zavod iz Subotice, koji proizvodi vakcinu protiv svinjske kuge. Meso bogato proteinima i vitaminima prodaju i trgovinskim lancima.

"Malo ljudi zna da je meso kunića, kada su u pitanju nutritivne vrednosti u samom vrhu. Dvadeset dva grama proteina na 100 grama mesa, nula procenta masti. Kada pričamo o ciljnoj grupi, naša ciljna grupa su svi. Ovo meso je posebno blagotvorno za sportiste, za malu decu, za srčane bolesnike", naveo je Pavlović.

U Jelenči će do kraja godine biti otvorena prva klanica kunića u Srbiji. Za uzgoj ovih životinja nema državnih subvencija.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 09. jun 2019, 22:24) - Ja [neregistrovani]

dokle

Pa zar nam je neophodno... zar nam fali nova vrsta mesa... učismo u školi da se čovek od životinja razlikuje po razumu..hm.. aj da jedemo i hrčke, mačke, pse, papagaje... šta nam padne šaka... pa na roštilj ili u rernu s mladim krompirićima... a tek zlatne ribice i pomfrit...

(nedelja, 09. jun 2019, 14:25) - anonymous [neregistrovani]

Kunić

Uzgajao sam ih dugo. Meso ukusno,korisno. Problem je bio s djecom. Krijuć sam spremao i podvaljivao. Bilo im žao. Najisplatnija proizvodnja mesa.

(subota, 08. jun 2019, 12:03) - anonymous [neregistrovani]

Ja ne jedem

Pa zao mi da ih jedem.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">