"Digitalizacija je alat za snažan rast"

Neto izvoz IKT usluga iz Srbije u prva tri meseca ove godine veći je za čak 31,6 odsto nego u istom periodu 2018, što govori da će izvoz ove godine daleko prevazići prošlogodišnjih 1,13 milijardi evra, izjavila je u Beogradu predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Na skupu posvećenom inovacijama i digitalnim tehnologijama u oblasti finansija, Brnabićeva je rekla da je prošla, 2018. godina, bila prva godina kada je izvoz IKT usluga iz Srbije premašio milijardu evra, i istakla da taj sektor svake godine beleži zaista neverovatna rast.

Iznela je podatak da je rast IKT sektora u 2017. bio 21,6 odsto, u 2018. godini 26,2 odsto, a u prva tri meseca ove godine još više, te navela da je izvoz IKT usluga danas daleko najveća neto izvozna grana Srbije, veća od poljoprivrede, automobilske i mašinske industije.

"Ne znam nijedan, nažalost, drugi sektor naše privrede koji beleži godišnje ovakve stope rasta", rekla je premijerka.

Ona je navela da je, po njenom dubokom uverenju, digitalizacija svih segmenata privrede, države i društva najbolji alat za snažan privredni rast u ovoj, ali i u narednim godinama.

Izrazila je zadovoljstvo da su javne finansije stabilne i da četvrtu godinu zaredom Srbija ima suficit u budžetu. "Danas smo jedna od retkih zemalja, evropskih ali i svetskih, čiji je javni dug ispod 60 odsto. Ići ćemo ka tome da uđemo ispod te sigurne zone od 45 odsto. To nam je cilj", rekla je premijerka.

Nakon teških mera fiskalne konsolidacije koje su dovele do ovakvih rezulatata, Ana Brnabić kaže da je Srbije u mogućosti da se još više okrene daljim reformama koje će dovesti do snažnijeg i održivijeg rasta.

"Iako i sada beležimo zadovoljavajuće rezultate, rast od 4,3 odsto prošle godine, projektovan rast od 3,5 odsto ove, ono što nam je potebno jeste mnogo dinamičniji rast", poručila je premijerka.

Potencijali četvrte industrijske revolucije 

O potencijalima koje donosi četvrta industrijska revolucija obeležena digitalizacijom premijerka navodi da govori već dve godine.

"Zato sam poznata kao premijer za digitalizaciju, a ne samo premijer Srbije za sve ostalo, ali iskreno verujem da je to ključ našeg uspeha i da je to ono gde Srbija može da iskostristi sve svoje potencijale, da nadoknadi propuštene šanse i vreme, i da dostignemo one naprednije zemlje EU i sveta", rekla je Ana Brnabić.

Ocenila je da je digitalno poslovanje već danas jedna od oblasti na koju Srbija može biti ponosna.

"Možemo navijati i navijamo za naše inovacione i startap kompanije kao one koje mogu i koje već osvajaju svet jednako kao što smo navikli da navijamo za naše sportiste, kao što je Novak Ðoković, ili naše umetnike, kreativce, naše mlade učenike i iz Matematičke gimnazije koji iz godine u godinu osvajaju sve više nagrada", poručila je premijerka.

Naglasila je da po navodima Fajnenšal tajmsa, Srbija svetski šampion u iznosu stranih direktnih investicija u odnosu na snagu ekonomije, ali i naglasila da sada podstiče transformaciju u kojoj se rast neće bazirati samo na investicijama, već pre svega na inovacijama domaćih kompanija.

Zato se, rekla je premijerka, sprovodi reforma obrazovanja, pa je tako navela da su u 2018. formirana 44 specijalizovana IT odeljenja u 36 gimnazija širom Srbije, u koja je upisan ukupno 801 učenik.

"Koliko god malo delovalo, 44 odeljanja, to je čak 4,6 puta više nego u 2017. godini. Već ove godine se za specijalizovana IT odeljenja prijavilo čak 2.495 učenika, na prijemni ispit koji je održan u nedelju izašlo je 2.376 učenika, položilo je njih čak 1.644, dakle 69 odsto učenika2, rekla je premijerka.

Dodala je da je prošle godine prolaznost na prijemnom ispitu bila je 52 odsto.

"Tada smo to smatrali za jako veliki uspeh", navodi Brnabiće i ističe da digtalizacija i ekonomija zasnovana na znanju i inovacijama u svakom segmentu društva daje rezultate, hrani transformaciju domaće ekonomije i obezbeđuje dugoročno dinamičan i održiv rast.

Sto miliona za infrastukturu u IT 

Podsetila je da je Vlada Srbije već odvojila najmanje 100 miliona evra samo za infrastrukturu u IT, za inovacije, istražiavnje i razvoj, startap kompanije, proširenje kapaciteta tehničkih fakulteta...

"Danas ulažemo u infrastruktruru za budući održivi rast koji je zasnovan na znanju, inovacijama i uslugama, pripremamo infrastrukturu za Srbiju u budućnosti", naglasila je premijerka.

Pored reforme obrazovanja, ona je navela da je pokrenuta i široka poresko-pravna reforma čiji je cilj da Srbiju postavi kao jednu od najkonkurentnijih zemlja Evrope po uslovima za inovacione kompanija.

Podsetila je i da su od 1. januara ove godine uvedeni sofisticirani i moderni podsticaji za ekonomiju znanja, te da su prihodi od intelektualne svojine oporezovani samo sa tri odsto u odnosu na standradnih 15 odsto, olakšano ulaganje u startap kompanije, a u planu je otvaranj Srbije investicone fondove.

Mere koje preduzima Srbija i njena transformacija su, kaže, prvi put ove godine perepoznati i u globalnom izveštaju o startap eko-sistemima, gde je među 150 gradova širom sveta, Srbija svrstana među 54 najbolja investiciona eko-sistema na planeti.

Zahvalila je i Narodnoj banci Srbije na ogromnoj podršci u sveobuhvatnom procesu digitalizacije, te navela da uvođenje sistema, poput instant plaćanja, Srbiju svrstava u red najnaprednijih zemalja kada su u pitanje regulatorne i poreske mere podsticaja inovacija.

"Pripremamo na, incijativu guvernerke Jorgovanke Tabaković, jedan sveobuhvatni memorandum koji se tiče saradnje NBS, kao nezavisne institucije, i Vlade, koji se tiče uvođenja e-uprave i dalje digitalizacije i modenrizacije našeg sistema", rekla je Brnabićeva.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво