Zadrži kusur – po zakonu

Nepisano pravilo je da se konobarima ostavlja bakšiš. Iako im to godi, svaki višak u kasi ugostitelje može skupo da košta. Procena je da smo zbog nemogućnosti plaćanja karticom izgubili od tri do četiri miliona evra od stranih turista na osnovu bakšiša.

"Zadrži kusur!" – rečenica koja se često čuje u kafićima i restoranima. Upravo ona motivisala je ugostitelje da se napojnica zakonski prepozna ali da ne bude teret za gosta.

"Naš je predlog da se reguliše i zakon o PDV-u i Zakon o porezu na dohodak građana gde bi se to tretiralo kao 'ostali prihod' i plaćao porez samo do 20 odsto, ukoliko država smatra da treba da se oporezuje, mada je naš stav da se taj deo ne oporezuje. Svi dobijaju ukoliko konobar dobije bakšiš, onda će biti veći promet. Napojnica nije obavezna, predlažemo da to bude do 10 procenata", objašnjava Georgi Genov iz Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije (HORES).

Predlog udruženja HORES stigao je i na adresu Ministarstva trgovine u kojem objašnjavaju da je pitanje napojnice kompleksno i da je potrebna saradnja više resora.

"Bakšiš se ne pojavljuje samo u domenu ugostiteljstva nego se pojavljuje i u drugim delatnostima. Ono što je svakako potrebno uraditi je detaljna analiza, studija, koliko je to problematično, u kojim ugostiteljskim objektima i u kom obimu, da bismo mogli da razgovaramo o tome. Pojedini ugostitelji kažu da jeste, drugi da možda nisu obraćali pažnju, dakle različita su iskustva", kaže Miroslav Knežević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Veći problemi od bakšiša 

I dok je bakšiš kamen spoticanja, mnogi ugostitelji tvrde da u njihovoj branši postoje i veći problemi.

"Meni je bitnije da se zakonom uvede da možeš da imaš neki depozit sa kojim možeš da radiš jer uvek u novčaniku moraš da imaš tačno novca koliko ti kasa traži. Po zakonu čak nije dozvoljeno da imaš ni jedan procenat više novca", ističe šef konobara Srđan Ćetenović.

A mesečna napojnica u novčaniku konobara često prevazilazi njihovu platu koja je u proseku oko 30.000 dinara. Koliko će zaraditi od bakšiša zavisi i ko ga daje, najškrtiji su strani turisti gde je to pitanje zakonski regulisano.

"Zavisi od usluge. Ako su ljubazni i prijatniji ostavljamo više, ako su manje ljubazni ne ostavljamo nikako", kažu neki od građana.

Srđan Sretenović kaže da najviše ostavljaju ljudi sa ovih prostora, tačnije iz Srbije. "Ovi ostali su svi jako loši – i Hrvati i Bosanci i Crnogorci pogotovo, Italijani, Turci", navodi Sretenović.

U većini evropskih zemalja bakšiš je obavezan i postoji kao stavka na fiskalnom računu, dok u Americi, iako zakonski prepoznat, gost nije u obavezi da ga da ako je nezadovoljan uslugom. U Japanu je bakšiš uvreda.

broj komentara 14 pošalji komentar
(subota, 01. jun 2019, 14:52) - anonymous [neregistrovani]

ma nemoj

Eto baksis nije po zakonu, ali davanje mita (nedavno usvojen zakon) lekarima jeste po zakonu.

(subota, 01. jun 2019, 14:24) - anonymous [neregistrovani]

Baksis

Valjda bi trebalo poslodavac da plati svog radnika kako treba a baksis da i dalje bude dobrovoljna stvar svakog pojedinca. Svi smo radnici za platu. Cim pocnemo da radimo za baksis krecu problemi. I zdravstveni radnici su u pocetku radili za platu a gde su sad!?

(subota, 01. jun 2019, 13:21) - anonymous [neregistrovani]

jes li napojio stoku?

@Baksis?Zašto se reč napojnica treba više koristiti?Jeste tutcizam ali je "odomaćena".Nekada je u kafanama pisalo "bakšiš ne primamo zaračunavamo servis".Neka bude, ali i cene kao u prodavnicama.

(subota, 01. jun 2019, 11:56) - anonymous [neregistrovani]

Samo gramzivi vlasnici žele "uređivanje" i tvrde da postoji problem napojnice

Napojnica je nekada bila nagrada za izuzetno odrađen posao. Danas su drski konobari, koji sa posluživanjem i ugostiteljstvom veze nemaju, besni ukoliko ga ne dobiju za svoj bezobrazan i nepošten rad. Dakle, ne sme da bude obavezan, čak ga pre treba zabraniti, pad se vidi stvarno ko kako radi svoj posao. Problem je najviše oporezivanje i jako je važan vlasnicima. Zbog čega? U svetu je već postala praksa da konobari ne zarađuju praktično ništa i da im prihod stiže samo od napojnica. Zaboravite tih 30.000, od toga ne bi ostalo ni traga ni glasa. Plata bi bila do 15.000 (koliko uglavnom i jeste) i na to bi "gazde" plaćale doprinose, dok bi ostatak dolazio isključivo od napojnica (ili bi se tako vodilo) na koje bi se plaćao mizeran porez. A istina je da se napojnica prihoduje na radnom mestu, u radno vreme, u objektu u kom se radi. Bez tog posla nema ni napojnice. Dakle, napojnica mora da se računa kao zarada i moraju da se plaćaju doprinosi. Isto kao što mora da se plaća i na sve bonuse i dodatke raznih "menadžera".

(subota, 01. jun 2019, 11:37) - anonymous [neregistrovani]

Baksis?

Pored baksisa, koji je turcizam, postoji i rec napojnica, koju bismo trebali radije da upotrebljavamo.

(subota, 01. jun 2019, 11:25) - Zoran [neregistrovani]

Baksis

Ja mislim da baksis nije problem. To je stvar pojedinca. Meni vise smeta vracanje novca (kusur).Izgleda je je Srbija jedina zemlja na svijetu gdje nema da tako kazem "sitnisa"(para).Ako nesto kosta 18,20 din, ne dobijem nista nazad.Zaokruzi na 19 a onaj 1 din ne vrati.Zivim u Njemackoj i neki dan sam kupio za 7,61€. Imao sam sitno ali 7,62. Naravno da sam jedan cent dobio nazad.Zasto se sve ne zaokruzi na puni iznos a visak neka ide u drzavnu kasu??

(subota, 01. jun 2019, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

@Kusur.

Nevalja prijatelju ,razmazio si ga ,eto to je problem.

(subota, 01. jun 2019, 11:13) - Милан [neregistrovani]

Забрана

Треба забранити и давање и примање бакшиша. Наравно, у овој држави од тога нема ништа - сетимо се скорашњег доношења закона о поклону лекарима. Али, ја се не буним - од мене никада ни један лекар неће добити никакав поклон, нити ћи конобар добити ни динар више од онога што пише на фискалном рачуну.

(subota, 01. jun 2019, 11:13) - Kalesu [neregistrovani]

Bakšiš se zaslužuje

Kako i stoji u tekstu, bakšiš se zaslužuje odnosom prema gostu, i ne može biti obaveza. Gost odlučuje hoće li ga biti (i koliko), ili ne. I, još nešto: notorna glupost je stavljati bakšiš u isti novčanik sa pazarom. Stavite ga u džep, pa neće biti ni viška ni manjka. Na kraju, da su konobari (i drugi radnici) dovoljno plaćeni za svoj rad, ovo uopšte ne bi ni bila tema za novinare i portale.

(subota, 01. jun 2019, 11:03) - anonymous [neregistrovani]

Baksis

Se daje po formuli
Ljubaznost x kvalitet x cistoca toaleta = baksis