Trgovinski rat Amerike i Kine – Tramp udvostručio tarife, Kinezi najavili kontramere

Trgovinski rat Sjedinjenih Država i Kine dodatno se produbio. SAD povećale takse na kinesku robu sa deset na 25 odsto.

Tarife od 25 odsto odnose se na kinesku robu vrednu više od 200 milijardi dolara.

Kineska vlada je izrazila duboko žaljenje zbog razvoja situacije, i najavila da će preduzeti kontramere.

"Nadamo se da ćemo se naći na pola puta sa SAD i da ćemo zajedno raditi na prevazilaženju problema", navodi se u saopštenju kinskog ministarstva trgovine.

Peking nije precizirao šta se tačno podrazumeva pod kontramerama. 

Prema procenama ekonomista, trgovinski rat između dve svetske velesile može vrlo da uzdrma svetski ekonomski rast i trgovinsku razmenu. 

Dve zemlje imale su trgovinsku razmenu od približno 660 milijardi dolara.

broj komentara 12 pošalji komentar
(petak, 10. maj 2019, 21:28) - anonymous [neregistrovani]

"може врло да уздрма светски економски раст"

Izgleda da nekome bas to odgovara.

(petak, 10. maj 2019, 20:43) - anonymous [neregistrovani]

najveca i fatalna greska Amerike i Evrope

je bila u poslednjih 30 godina prebacivanje svojih kompanija po Aziji ciji su proizvodi sada katastrofalno losiji nego sto su bili prije u svojim zemljama.Na polju ekonomije su oba kontinenta pali sa ekonomijom.Predsednik Trump pokusava da povrati ekonomiju u svojoj zemlji dok Evropski bizismeni to ne zele jer zaradjuju basnosnovne sume novca na ovaj nacin.

(petak, 10. maj 2019, 20:34) - anonymous [neregistrovani]

@ Istorija

Americki kapitalisti su prenijeli fabrike iz SAD u Kinu radi jeftine radne snage i velikog trzista sto im je donosilo velike profite.I sta ce biti ako sada te fabrike vrate iz Kine u SAD?Pa,morace davati americkim radnicima pet do deset puta vece plate nego u Kini i nece imati profit ili ce biti mnogo manji,tu robu ce onda morati voziti na kinesko trziste sto ce je jos vise poskupjeti i poslovanje ce dovesti u pitanje ,ili ce propasti.A,ne zaboravimo da je svim kapitalistima vazniji profit cak i od drzavnih interesa.
Zasto njemacke i ostale zapadne firme dolaze u Srbiju i ostale istocne zemlje?Pa,radi toga sto su tu manje plate radnicima i tako ostvaruju veci profit i njih ne zanima politika.

(petak, 10. maj 2019, 19:45) - dr Geb [neregistrovani]

istorija

Amerinci su stvorili Kinesko cudo oni ce ga i unistiti. Kapitalisticka gramzivost kroz liberalnu ekonomiju omugucili su seljenje fabrika u Kinu i manjak radnih mesta u Evropi i Americi.

(petak, 10. maj 2019, 19:42) - anonymous [neregistrovani]

Nešto mi ovo poznato

Da li ovo uče Amerikanci od Albanaca ili je ovo američka škola prema svima koje ne mogu pod svoje.

(petak, 10. maj 2019, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

Probaj sa taksama na Srbiji

I uradi na Kini.

(petak, 10. maj 2019, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

Tramp je obecao

prvo je rasturio duboku drzavu bar u beloj kuci ,sad kada stizu i izbori dolazi ono zbog cega je dobio prosle izbore,da vrati vecinu kompanija nazad u SAD .Podigli su Kinu i poceli da nazaduju ,sad je vreme da se vrate i to ce se dogoditi.Ako Desnicari preuzmu vlast u EU to ce se desiti i u Evropi .

(petak, 10. maj 2019, 18:12) - anonymous [neregistrovani]

Americki protekcionizam

Amerika nije u stanju da prati ekonomski razvoj Kine,Amerika gubi trku u konkurentnosti proizvedenih roba sa Kinom i zato poteze protekcionizam za zastitu svoje ekonomije sto nije dobro ni za njih ni za svjetsku ekonomiju.Sa platama radnika koje imaju u SAD americki proizvodi gube trku na svjetskom trzistu ne samo od Kine nego i od EU kao i od azijskih drzava Japana,J.Koreje,Indije i sa svima ima trgovacki deficit.
A,ako Amerika smanji plate radnicima jer se produktivnost ne moze podici na visi nivo,onda se rusi citav ekonomsko-politicki i vojni sistem SAD.
Nastaje teska situacija za svjetsku ekonomiju,a s tim i svjetski mir.

(petak, 10. maj 2019, 13:21) - Markovljev [neregistrovani]

Nešto me to podseća

Nekada se govorilo, kada ponestanu argumenti, počne da se více. Današnje sankcije svuda i svima, takse gde se okreneš me podsetilo na to. Kada nema argumenata, volje i umeća za razgovore i dogovore, onda se ili primeni Carina na robu (neznam zašto se koristi izraz taksa) ili se uvode sankcije. Kada vidim avione kako sleću u Katar, bojim se da se bližimo i još opasnijoj situaciji a to je rat. Nemislim izmedju Kine i SAD, ali negde se taj ventil pritiska mora otvoriti a nešto se mi čini da je Iran ili Venecuela na redu. Primetili ste da su stalno nečim nezadovoljne SAD? Kada bi se ostatak sveta ujedinio, za par godina bi Amerika bila geografski pojam. Šteta, što se toga neću dočekati.

(petak, 10. maj 2019, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

Americka ideja

Pa vec 80-tih godina proslog vijeka su Amerikanci plasirali ideju globalizma (velikog profita i jeftine radne snage.. ). Nisu ni razmisljali da ce im se to odibti o glavu a ono gledaj sada...ta ideja globalizma im vise nije interesantna.