Potpisan ugovor o prodaji NIS-a

Predsednici Rusije i Srbije, Dmitrij Medvedev i Boris Tadić, potpisali zajedničku izjavu o strateškom značaju energetike u saradnji dve zemlje. U njihovom prisustvu je potom potpisan sporazum o kupoprodaji NIS-a i dokumenti o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Predsednici Rusije i Srbije, Dmitrij Medvedev i Boris Tadić, potpisali su zajedničku izjavu u kojoj je naglašen strateški značaj energetike u međusobnoj saradnji dve zemlje.

Medvedev je potpisivanje rusko-srpskog energetskog sporazuma nazvao "epohalnim događajem", a posetu predsednika Tadića "dokazom stabilnog, progresivnog razvoja odnosa i prijateljskog karaktera veza između Rusije i Srbije".

Ruski predsednik je, takođe, odnose dve države okarakterisao kao "strateško partnerstvo", založivši se, istovremeno, za nove oblike saradnje.

Tome upravo i služi potpisivanje energetskog paketa, koji povezuje Rusiju i Srbiju, naglasio je Medvedev, dodajući da su takvi bilateralni sporazumi "u funkciji rešavanja velikih zadataka".

Od dobrih namera do konkretnih dela

Tadić je rekao da su politiku Srbije i Rusije do sada karakterisale ideje o dobrim namerama, ali da danas postoje i konkretna dela, koja su rezultat sve intenzivnijih susreta na visokom nivou.

"Sa zadovoljstvom konstatujem da je broj susreta na visokom nivou sve veći i veći. Ovo je naš treći ili četvrti susret samo u toku ove godine. Sretaćemo se i u budućnosti i iza svakog takvog susreta stajaće konkretna dela. Siguran sam da možemo mnogo toga da postignemo na polju kulture, međunarodnih odnosa, ali i ekonomije, na čemu počiva ceo svet", rekao je srpski predsednik.

Tadić je takdoje izrazio zahvalnost Rusiji za podršku "u svim principijelnim pitanjima međunarodne politike, u kojima je, proteklih godina, učestvovala Srbija".

"Za Srbiju je veoma važno da i dalje ima podršku Rusije po principijelnom pitanju zaštite celovitosti zemlje", rekao je Tadić.

Sporazum iz tri dela

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić i predsednik Upravnog odbora Gaspromnjefta Aleksandar Đukov potpisali su ugovor o kupoprodaji većinskog paketa akcija Naftne industrije Srbije.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potpisao je sa direktorom Gaspromeksporta Aleksandrom Medvedevom Memorandum o razumevanju, a sa predsednikom Uprave Gasproma Aleksejem Milerom protokol o saradnji.

Ta dva dokumenta odnose se na izgradnju gasovoda "Južni tok" i skladišta gasa u Banatskom dvoru.

Sporazum se sastoji iz tri dela - prodaje kontrolnog paketa akcija NIS-a "Gaspromnjeftu", izgradnje gasovoda Južni tok i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Dvojica lidera su razmotrili i perspektive razvoja rusko-srpskog partnerstva, pitanja bilateralne saradnje u ekonomskoj, vojno-tehničkoj i kulturno-humanitarnoj sferi.

Rusija je, uz Nemačku, glavni spoljnotrgovinski partner Srbije, a u kontekstu svetske ekonomske krize posebna pažnja posvećena je očuvanju dinamike rasta trgovinske razmene.

U toku 2007. godine obim razmene iznosio je 3,07 milijardi dolara, a za deset meseci ove godine 3,54 milijarde dolara.

Predsednici su razgovarali i o evropskoj stabilnosti, kao i o ruskoj inicijativi za izradu Sporazuma o evropskoj bezbednosti.

Ovo je bio prvi susret Tadića i Medvedeva otkako je Medvedev početkom maja ove godine stupio na dužnost šefa ruske države.

Jeremić: Energetski sporazum Srbiju čini jačom

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da će naftno-energetski sporazum sa Ruskom Federacijom ekonomiju Srbije učiniti jačom, ali da on ima i političku dimenziju, jer potvrđuje strateško partnerstvo Moskve i Beograda i Srbiju čini spremnijom za suočavanje sa izazovima koji su pred njom.

Jeremić je, u razgovoru sa novinarima u ambasadi Srbije u Moskvi, istakao da će spoljnopolitički prioritet Beograda u predstojećim godinama biti nastavak borbe za očuvanje ustavnog poretka diplomatskim sredstvima, a ta borba ne bi imala velike izglede na uspeh bez podrške Ruske Federacije.

Ministar je rekao da će gasovod "Južni tok" omogućiti da Srbija postane atraktivna destinacija za strana ulaganja i mesto na kome se račva magistralni put snabdevanja energentom koji će Evropi biti veoma važan u 21. veku.

"Godina 2009. će biti godina političkih i ekonomskih izazova za sve, ali ovaj ugovor će učiniti ekonomiju Srbije jačom, i ova potvrda strateškog partnerstva će u političkom smislu Srbiju učiniti sposobnijom da se odupre izazovima koji su pred njom", rekao je Jeremić.

Najviši državni zvaničnici Srbije i Rusije potpisaće u Kremlju tri dokumenta kojima se precizira realizacija rusko-srpskog energetskog paketa, kao i krovni sporazum kojim će dve države politički garantovati realizaciju aranžmana.

"Smatramo da je ovo paket i da će, zahvaljujući garancijama ruske države, biti ispunjen. Komponente paketa imaju dinamiku realizacije u narednim godinama, ali smo uvereni da će svaka od faza biti sprovedena u delo", rekao je ministar Jeremić.

"Nema prostora za sumnju da je garancija čvrsta i ni u kom smislu okrnjena. Međudržavni sporazum koji su naše države potpisale i ratifikovale će još jednom biti potvrđen potpisima naših predsednika. Ruska i srpska država su garant ovog sporazuma. Mi verujemo u rusku državu, a Rusija veruje u srpsku", zaključio je Jeremić.

Ministar Jeremić je, odgovarajući na pitanja ruskih novinara o strateškim opredeljenjima Srbije, istakao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU, ali da Rusija ostaje njen "najbolji prijatelj".

Bajatović: Srbija će postati energetski lider u regionu

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je ugovorom o prodaji NIS-a Gaspromu predviđeno da ruska strana uloži 490 miliona evra u proizvodnju i još 60 miliona evra u zaštitu okoline.

Uoči današnjeg potpisivanja energetskih sporazuma, Bajatović je u ambasadi Srbije u Moskvi rekao da je predviđeno da sva proizvodnja NIS-a bude standarda EVRO 5.

To znači da nafta nije namenjena samo za Srbiju, već i za izvoz.

Bajatović je rekao da će do jula 2010. godine biti završena studija o izvodljivosti, i da će se, na predlog Gasproma, raditi dve varijante studije. Jedna za kapacitet od 21,4 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a druga od 23,1 milijardu.

Sporazumom je predviđena količina od minimum 10 milijardi kubnih metara gasa, naveo je direktor Srbijagasa.

Koliki će biti kapacitet - odgovoriće studija izvodljivosti, rekao je Bajatović i naglasio da je za Srbiju i za Rusiju važno to što će Srbija postati energetski lider u ovom delu Evrope.

broj komentara 16 pošalji komentar
(četvrtak, 25. dec 2008, 13:06) - Sasa [neregistrovani]

Veoma los sporazum-Da li ?

Postovani gospodine, ako stvari postmatrate iz Sidenja onda mi je sasvim jasno da vase razmiljsanje ide u dnevno politicke svrhe.. Dinikic i drugi, sto mene u opste ne zanima. Prodaja NIS- je losa jer ne predstavlja Gasno naftni aranzaman kako je vec godinu dana predstavljana nasoj javnosti, vec jednostavno privatizaciju NIS-a direktnom pogodbom.Ako se zalazete za ''nesto vredi koliko je trziste spremno da plati'' onda je prodaja NIS-a trebala da ide na Medjunarodni javni tender, pa ko ponudi vise za 51% kapitala, socijalni program i Investicije da pobedi.Ovako na konto gasnog aranzmana, Slovenske bratske podrske i slicnih sarenih laza za sire narodne mase, Rusi su kupili nase stratesko preduzece ispod realne cene. Ugovor je u mnogim stvarima manjkav i pruza vecu zastitu Kupcu nego Prodavcu?? ( Kredit za Investicije je dat NIS od Strane Gasproma po uslovija koji su i ''Jaci'' trzisnih, ne prihvatanje potrazivanja vecih od 10m EU prema nisu, odricanje od Dividende za 2008 godinu kada Gaspromneft nije ni bio vlasnik itd). Znaci svi ljudi koji mislie da je ovo pravi potez nek se zamisle za 2-3 godine kad krenu problemi. Ako vec pominjete privatizacije u Srbije, kako da se nesetite i Lukoila i kupovine Beopetrola? Ta firma tavori i dan danas.

(četvrtak, 25. dec 2008, 08:40) - anonymous [neregistrovani]

Stabilnost

Ovim sporazumom je demokratska vlast Srbije definitivno odredila stratesku buducnost .
Predsednik Tadic je napokon "prelomio" i odabrao strateskog partnera . Dugo je demokratsko rukovodstvo Srbije ruku iskrene saradne prema "zapadu" drzalo u vazduh . A sa "zapada" su stizala samo nova i nova uslovljavanja i ponizenja kojima se nije mogao sagledati kraj. Samo naivni danas mogu da veruju da ce skoru buducnost nase planete i dalje kao pre krojiti "zapad". To vreme je definitivno proslo i vise nikada se vratiti nece . Vreme "energetskog istoka" je nastupilo. Srbija nije prodala NIS "ispod cene " kako "prijatelji Srbije " tvrde . Srbija je sa Rusijom ustvari formirala novu zajednicku kompaniju u odnosu 49% prema 51 % . Sa time je Srbija obezbedila energetsku i svaku drugu stabilnost . Cestitam predsedniku Tadicu i ministru Jeremicu na dobro obavljenom poslu .

(četvrtak, 25. dec 2008, 02:40) - anonymous Stojan. [neregistrovani]

Potpisan ugovor o Prodaji NISA-a

Sa srecom sto dalje od Zapada.Ziveli i sa srecom.

(četvrtak, 25. dec 2008, 00:50) - Pravoslavac@Sidnej [neregistrovani]

Veoma los sporazum-Da li ?

Gospodine Sasa, roba vredi na trzistu onoliko koliko moze da se dobije u datom trenutku a ne koliko mi mislimo da vredi.Jedan prostiji primer je kupovina stana u centru BGD 90tih za 50 000 maraka a prodaja sada za 200 000 evra.Vi i vasi istomisljenici ste protiv prodaje bez da ste nam pokazali neku KONKRETNU bolju ponudu.
Ja ne zelim da ulazim u razloge g.Dinkica jer to je sada proslost ali bih hteo da vam skrenem paznju na prethodne"uspesne" prodaje Srpkih fimi pod dirigentskom palicom g.Dinkica[prodaja Zastave uoci izbora kakva slucajnost i dr.].
Ovo je izuzetno vazan STRATESKI potez u kome finansijska strana nije jedina mera vrednosti a siguran sam da ce vreme da to dokaze.
Moje cestitke svima koji su doprineli da se ovaj ugovor potpise.
Englezi imaju izreku koja bi mogla da bude aktuelna u ovom trenutku a to je-NE DRZE SE SVA JAJA U JEDNOJ KORPI.Nadam se ce te je razumeti.

(četvrtak, 25. dec 2008, 00:27) - skove [neregistrovani]

Matematika

Ovi sto kazu da je ugovor stetan jer NIS vredi 2 milijarde dolara,a Rusi su ga platili 400 miliona, nisu u pravu. Sve je vrlo prosto. Vrednost NIS-a jeste 2 milijarde,ali za 100% kapitala,a RUSI SU KUPILI 51%,dakle nesto vise od polovine sto na trzistu vredi 1 milijardu dolara. Oni jesu za to formalno platili samo 400 miliona $,ali kad se na to doda preko 500 miliona predvidjenih ulaganja i 60 miliona $ za ekologiju,to je onda 960 miliona $ za nesto sto vredi milijardu. Znaci,realan gubitak je oko 50 milona $,a ovim sporazumom Srbija ce samo od tranzita dobijati vise. Nemam nista protiv Dinkica,ali mi je prilicno smesno da se na matematiku pozivaju oni kojima to definitivno ne ide u prilog.

(sreda, 24. dec 2008, 22:57) - Драган [neregistrovani]

Богу хвала!

Коначно смо се окренули за нас увек правој страни,и од овог окретања мајци Русији биће нам много боље.А ови "западњаци" нека иду сад код амбасодорчића...

(sreda, 24. dec 2008, 22:29) - anonymous [neregistrovani]

Braca da, ali ekonomski interes se mora gledati

Rusi jesu bratski narod i strateski partner. Logicno je da se daju neke specijalne ponude i povlastice za strateske partnere.

To ipak ne znaci da treba da treba da odstupamo od ekonomske logike u prodaji dela nasih kljucnih resursa. Ovaj ugovor o saradnji treba da ima ekonomskog smisla za Srbiju i da postuje vrednost NIS-a koja je blizu 2 milijarde Eura. Isto se nadam da postoje potrebne garancije za izgradnju naftovoda u predvidenom roku.

Nadam se da ce detalji ugovora biti objavaljene uksoro da javnost moze da se upozna i sama napravi procenu o ekonomskoj strani za Srbiju.

(sreda, 24. dec 2008, 21:45) - anonymous Михаил, Россия [neregistrovani]

Газовое соглашение

Dragi Prijateli! Svim srcem cestitam Vama srecnu Novu Godinu! Dobili ste poklon od velikog znacaja, a to je energetska bezbednost na nekoliko decenija unapred. Bez obzira na svi sporove oko prodaje NIS-a, ceni prodaje, uslova prodaje i tako dalje, ovaj ugovor biti vazan i za vase dece i za unuke, jer zapasi ruskog gasa su na 100 godina potrosnje. Srbija postaje vazan ekonomski faktor na Balkanu, a ko vodi ekonomiju, taj vodi i politiku. Juce u Moskve bio je odrzan skup zemalja-izvoznika gasa, bila je formirana medjunarodna organizacija gasnih zemalja. Ovim cinom politicki uticaj nasej zemlje jos povecava, a znaci da povecava uloga i nasih saveznika, kao Srbija. Vase rukovodstvo uradilo mnogo pametan cin, povezavsi nase zemlje cvrstoj energetskoj vezoj. Samo zajedno oborimo krizis, Bog nam pomaze! Ziveli Braco, Veliki pozdrav iz naftno-gasnoj Rusiji!

(sreda, 24. dec 2008, 20:04) - Стефан Марковић [neregistrovani]

Амин.

Коначно! Једва чекам да за пар година погледам неке људе у очи и кажем "Ето, и ово је по вама штетан споразум?"!

(sreda, 24. dec 2008, 17:56) - станислав [neregistrovani]

Гасовод

Све честитке на потписаном споразуму са братском русијом, велики је то корака напријед за србију али и за републику српску која очекује да се један крак гасовода прослиједи и за бањалуку. поздрав браћи у матици.