Pametni gradovi iz Kine stižu u Srbiju

Među brojnim vrednim sporazumima potpisanih ovih dan u Pekingu je i sporazum "Pametni gradovi" koji je ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić potpisao sa "Huavejom". Projekat će obuhvatati Beograd, Novi Sad i Niš, a Ljajić kaže da će se njegovom realizacijom najverovatnije početi u Nišu.

Projekat "Pametni gradovi" obuhvata tri najveća grada u Srbiji – Beograd, Novi Sad i Niš sa mogućnošću da se razvije i u drugim gradovima u zavisnosti od ekonomskih interesa, rekao je ministar trgovine i telekomunikacije Rasim Ljajić za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Ministar kaže da će projekat najverovatnije početi da se realizuje u Nišu, jer je tu jeftinije da se radi pilot projekat.

"Sada treba da definišemo koji su to servisi koji bi bili implementirani u Nišu i koji su od koristi za građane. Treba da definišemo sa gradom Nišom da li je to saobraćajna signalizacija, da li su to parking mesta, kontrola vodomera. U svakom slučaju nešto što je od koristi građanima Niša", objašnjava Ljajić. 

Ministar kaže da od ove godine imamo i treću komponentu "Puta svile". Do sada smo imali kopnenu i pomorsku, a sada imamo i digitalnu komponentu.

"Mi smo prvi put ove godine učestvovali na forumu koji je posvećen digitalnom povezivanju u okviru 'Puta svile', a to je takozvani digitalni put svile koji ima svoje tri komponente. Jedna od te tri komponente je i izgradnja telekomunikacione infrastrukture", navodi Ljajić.

Dodaje da se druga komponenta odnosi na razvoj e-trgovine gde Kinezi opet biraju šansu za plasman svojih proizvoda najkraćim i najjeftinijm putevima do najudaljenih tržišta. 

"Treća komponenta se odnosi na smart siti, odnosno razvoj pametnih gradova. I mi smo krenuli u realizaciju ove treće komponente", kaže ministar i dodaje da je počela realizacija prve komponente.

"Naš Telekom radi na velikom projekatu izgradnje optičke mreže upravo sa Huavejom, a vrednost tog projekta je 150 miliona evra. Najdalje do kraja iduće godine, a mi očekujemo već sredinom iduće godine da će projekat biti završen i da će 750.000 domaćinstava dobiti optičku mrežu", ističe Ljajić.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 27. apr 2019, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

f

Odnos izmedju Kine i Srbije je veoma snazan, ponosni smo na njega.

(subota, 27. apr 2019, 13:24) - Бгд [neregistrovani]

Оптички кабл

То је одлична вест, само прођите једним оптичким и уз Ибарску магистралу, на хиљаде и хиљаде домаћинства надомак Београда зависи од телефонског кабла са испрекиданим брзинама од пре десет година, наплаћују се пакети од 20 и више мб/с а једва да постиже 3 до 4 мб/с и то са честим прекидима!

(subota, 27. apr 2019, 13:00) - marijana [neregistrovani]

inovacije

dosta inovacija smo uveli po ugledu na razvijene zemlje i nastavljamo tako i dalje zahvaljujuci ozbiljnoj saranji koju imamo s njima

(subota, 27. apr 2019, 10:31) - anonymous [neregistrovani]

Odlicna vest

Ovo su odlicne vesti, svakim danom napredujemo. Srbija ce uskoro postati savremena zemlja kakvu njeni gradjani zasluzuju.

(subota, 27. apr 2019, 10:27) - mikus [neregistrovani]

razvoj turizma

Turizam je grana koja uveliko dozivljava veliku ekspanziju.Zato treba ulagati u dolazak jos vise kineskih turista.

(subota, 27. apr 2019, 10:19) - Cane [neregistrovani]

Konacno

Konacno o ovome smo samo mogli da gledamo na filmovima, a uskoro pametnih gradova ce biti i u nasoj Srbiji.