Dividende "preletele" cenu akcija aerodroma

Vlasnicima besplatnih akcija aerodroma "Nikola Tesla" dividende će biti isplaćene 16. aprila po 1.300 dinara. Više od dva miliona građana zadržalo je besplatne akcije aerodroma.

Tržišna vrednost akcija Aerodroma "Nikola Tesla" u 2018. godini kretala se od 1.600 do 1.900 dinara a trenutna tržišna cena je 850 dinara. Svi akcionari koji su bili vlasnici akcija aerodroma na dan 31.12.2018. imaju pravo na dividendu.

Branisalav Jorgić iz brokerske kuće "Jorgić" kaže da imamo interesantnu situaciju da je dividenda koja je 1.300 dinara po jednoj akciji značajno veća od same cene akcija koja je 850 dinara.

"To nije uobičajena situacija, pa se nameće pitanje kako će se kretati dividenda u budućnosti. Buduća dividenda za akcije aerodroma Nikola Tesla, će zavistiti od godišnje koncesione naknade koju će aerodrom dobijati, ali to neće biti ni iz daleka tako veliki iznos dividende kao što iznosi za 2018. godinu", rekao je Jorgić. 

Inače je iskustvo brokera da cene akcija rastu do isplate dividendi a da nakon toga padaju.

Jorgić kaže da je NIS do sada redovno isplaćivala dividendu a za ovu godinu još nije doneta odluka ali s obzirom na najavljene rezultate poslovanja verovatno da će se vršiti isplata dividende.

Što se tiče "Telekoma", još nije doneta odluka o terminu i iznosu dividende ali imajući u vidu pozitivne rezultate poslovanja očekuje se isplata dividende, smatra Jorgić.

Pre pune decenije četiri miliona građana je dobilo pet akcija NIS-a, jednu aerodroma, sedam Akcionarskog fonda i 31 akciju "Telekoma". U međuvremnu, više od dva miliona akcionara je prodalo akcije aerodroma i NIS-a.

Jorgić ističe da je kod "Telekoma" situacija malo drugačija imajući u vidu da se te akcije ne kotiraju na Beogradskoj berzi, tako da sami akcionari nisu imali priliku da na organizovanom tržištu prodaju te akcije.

Broj akcionara se kreće oko četiri miliona, kaže broker. 

Cena besplatnih akcija NIS-a Srbije postignuta na prethodnom berzanskom trgovanju je 736 dinara. Prodaju se odlaskom na šalter pošte. Uz ličnu kartu, vlasnici akcija određuju cenu i novac dobijaju u roku od tri-četiri dana.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 14. apr 2019, 22:02) - marija [neregistrovani]

Komentar

Nije tako bilo onda kada je trebalo da budu isplacene. Ipak se cekalo nekoliko meseci.To su dividende od koncesije. Sta je sa dividendama od poslovanja za proslu godinu? Secamo se hvalospevima o rezultatima rada

(nedelja, 14. apr 2019, 14:43) - Nenad [neregistrovani]

Da pojasnim

Ove godine je dividenda tolika jer se dobija novac i od koncesije koja je na dug period. Koncesionar ne mora da isplacuje dividendu narednih godina, zato je cena toliko i pala. Mogu novac od prihoda da odluce da uloze u razvoj aerodroma ili slicno.

(nedelja, 14. apr 2019, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

Re: Vlajko

Nisi pažljivo čitao. RTS u tekstu navodi, po prvi put u istoriji, da je "iskustvo brokera" da cena akcija raste do isplate dividendi, a da onda pada. Dakle, guraju kampanju kako će cena da padne, da bi narod krenuo masovno da ih prodaje. Naravno, cena će onda stvarno i da padne, a bogataši će da nagomilaju jeftine akcije i zgrnu stotine miliona evra.

Osim toga, ne treba tako naivno ulaziti u posao samo na osnovu brojki. Treba prvo videti zbog čega je cena prošle godine bila tako visoka i zbog čega je sada pala, kad se tek očekuju velika ulaganja i razvoj aerodroma. Nešto tu nije kako treba, pa je neophodan oprez, jer pokazuje da na cenu ne utiče samo tržište. Svakako jeste za očekivati da cena akcije ode i preko 4000 dinara, ali zo to će verovfatno biti potrebno dosta vremena, a usput bi mogla dosta i da pada. Dodatni problem je što je u Srbiji svako ulaganje u akcije izuzetno rizično, upravo zbog toga što na cenu najmanje utiče tržište, a najviše vladajuća klika.

(nedelja, 14. apr 2019, 13:10) - anonymous [neregistrovani]

Samo besplatne?

"Цена бесплатних акција НИС-а Србије постигнута на претходном берзанском трговању је 736 динара."
A која је била цена оних акција НИС-а које нису бесплатне?

(nedelja, 14. apr 2019, 13:05) - Vlajko [neregistrovani]

Zamena teza

Akcija na tržištu 850 din. a dividende 1.300 din. Gospodin kaže da ne zna da li će dividenda biti tolika i sledeće godine s obzirom na cenu akcije što je protivno svim zakonima tržišta. Valjda je logično da sada cena akcije ode daleko preko dividende jer ću ja prvi da pokušam da kupim što više akcija po 850 din. da bi sledeće godine zaradio.